Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

ARTYKUŁY

Keto dieta to nie tylko szczupła sylwetka. Sprawdź, jakie jeszcze zmiany czekają Twój organizm... 
Keto dieta to nie tylko szczupła sylwetka. Sprawdź, jakie jeszcze zmiany czekają Twój organizm...
23.06.2022

Spodziewane zmniejszenie masy ciała lub poprawa kondycji fizycznej skutecznie motywują do zmiany sposobu odżywiania. Dieta ketogeniczna to dieta wysokotłuszczowa, której działanie odchudzające i zdrowotne potwierdzają badania naukowe. Na czym polega



Czy jedzenie z pudełek będzie najlepszym wyborem na redukcję nadwagi? 
Czy jedzenie z pudełek będzie najlepszym wyborem na redukcję nadwagi?
23.06.2022

Stworzenie jadłospisu, który zapewni Ci sycące i zdrowe posiłki, wcale nie jest łatwe - wie to każdy, kto zmagał się z nadwagą. Niezależnie od tego, czy jest to Twoja pierwsza próba zrzucenia kilogramów, czy też kolejna, aby osiągnąć zamierzone efekt



Dieta w chorobach neurologicznych 
Dieta w chorobach neurologicznych
25.04.2022

Choroby neurologiczne są wynikiem zaburzeń funkcjonowania układu nerwowego i stanowią narastający problem społeczny, medyczny oraz ekonomiczny. Do kategorii tej należy wiele schorzeń, w tym choroba Parkinsona, choroba Alzheimera, udar mózgu czy stwar



Dieta w chorobie Alzheimera 
Dieta w chorobie Alzheimera
12.01.2022

Osoba z chorobą Alzheimera powinna stosować odpowiednią dietę zapewniającą wszystkie niezbędne substancje odżywcze. Co więcej, badania pokazują, że niektóre składniki pożywienia, np. wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, wpływają korzystnie na p



Dieta przy biegunce 
Dieta przy biegunce
13.12.2021

Dieta w przypadku biegunki zależy w głównej mierze od jej typu i przyczyny (np. zakażenie bakteryjne). Najczęściej wprowadza się dietę lekkostrawną, w której dominuje błonnik rozpuszczalny. Istotna jest też optymalna podaż płynów. Sprawdź, jak powinn



Dieta przeciwgrzybicza 
Dieta przeciwgrzybicza
29.08.2021

Grzybica to choroba wywoływana przez mikroorganizmy chorobotwórcze należące głównie do drożdży. Gatunkiem chorobotwórczym jest zwyczaj Candida albicans. Proces leczenia grzybicy powinien być wspomagany dietą przeciwgrzybiczą. Pacjent musi zwracać szc



Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM) 
Dieta w stwardnieniu rozsianym (SM)
25.01.2021

Stwardnienie rozsiane to przewlekła choroba neurologiczna, która cechuje się występowaniem stanów zapalnych oraz zaburzeniem funkcji układu odpornościowego. Schorzenie może pogorszyć codziennie funkcjonowanie chorego. Uważa się, że odpowiednia dieta



Dieta w leczeniu dyslipidemii 
Dieta w leczeniu dyslipidemii
07.01.2021

Dyslipidemia jest chorobą, która powoduje zaburzenia gospodarki lipidowej organizmu. Wiąże się z nieprawidłowością zarówno w ilości, jak i budowie lipidów. Jej wystąpienie powoduje zwiększenie ryzyka zachorowania na choroby układu sercowo-naczynioweg



Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała? 
Jak prawidłowo czytać wyniki analizy składu ciała?
27.12.2020

Przeprowadzenie analizy składu ciała, pomaga lepiej określić procentową zawartość składników ciała: wody, białka, tkanki, tłuszczowej, tkanki mięśniowej i kostnej. W prosty sposób można odczytać także inne parametry, np. BMI, wiek metaboliczny, stan



Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne 
Etiologia otyłości - czynniki genetyczne, środowiskowe i biologiczne
12.12.2020

Otyłość to choroba przewlekła, która cechuje się nadmierną ilością tkanki tłuszczowej w organizmie (u kobiet powyżej 30% masy ciała, u mężczyzn powyżej 25% masy ciała). Jest to stan patologiczny, który prowadzi do uszkodzenia i nieprawidłowego funkcj



Dieta w chorobie niedokrwiennej serca 
Dieta w chorobie niedokrwiennej serca
04.12.2020

Choroba niedokrwienna serca zwana też jako choroba wieńcowa to jedno z najczęściej występujących schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Choroba pogarsza jakość życia pacjenta. Oprócz terapii farmakologicznej, chorym zaleca się również leczenie niefarm



Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych 
Żywienie w prewencji chorób neurodegeneracyjnych
13.11.2020

Choroby neurodegeneracyjne są coraz częstszym problemem w starzejącym się społeczeństwie. Schorzenia takie jak choroba Alzheimera, Parkinsona, czy stwardnienie rozsiane charakteryzują postępujące procesy degradacji komórek nerwowych, co skutkuje obni



Żywienie w chorobach nerek 
Żywienie w chorobach nerek
07.10.2020

Nerki to narząd układu moczowo- płciowego, którego główną rolą jest produkcja moczu. Oprócz tego nerki umożliwiają utrzymanie homeostazy organizmu oraz produkują niektóre hormony. Do utrzymania prawidłowego stanu zdrowia konieczne są prawidłowo funkc



Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów 
Dieta w reumatoidalnym zapaleniu stawów
25.09.2020

Reumatoidalne zapalenie stawów jest schorzeniem, na które cierpi coraz więcej ludzi na całym świecie. Choroby nie można bagatelizować, ponieważ przyczynia się do przykurczu i zniekształcenia stawów, ich niszczenia, a także upośledzenia funkcji. Jak p



Metody badań antropometrycznych i ich charakterystyka 
Metody badań antropometrycznych i ich charakterystyka
17.09.2020

Nadrzędną częścią każdego postępowania dietetycznego jest ocena stanu odżywienia, a także ocena sposobu żywienia pacjenta. Wyróżnia się wiele metod, dzięki którym istnieje możliwość ich oceny. Można wymienić wśród nich pomiary i badania antropometryc



Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna 
Dieta w chorobie Leśniowskiego-Crohna
02.09.2020

W Polsce, na chorobę Leśniowskiego-Crohna może cierpieć nawet kilkadziesiąt tysięcy osób, szczególnie młodych. Na przełomie ostatnich lat nagminność występowania tego schorzenia wśród ludzi drastycznie wzrosła. W tej chorobie ogromną wartość ma odżyw



Dieta w chorobie Parkinsona 
Dieta w chorobie Parkinsona
05.08.2020

Ludzie z chorobą Parkinsona muszą zwracać szczególną uwagę na to co jedzą. Oprócz właściwie skomponowanej diety, istotna jest również systematyczna aktywność ruchowa, bo dzięki niej, można ujarzmić niektóre objawy, związane ze schorzeniem. Zachęcamy



Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych 
Ryzyka zdrowotne stosowania wybranych diet eliminacyjnych
26.07.2020

Coraz większa świadomość prawidłowych zasad żywienia oraz łatwiejsze diagnozowanie różnych zaburzeń działania układu pokarmowego prowadzi do wyboru zmodyfikowanych diet i sposobów żywienia. O ile modyfikacje eliminacyjne diet są wskazane u osób z nie



Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty 
Dieta sirtfood - zasady diety, etapy, produkty i efekty
08.07.2020

W ostatnich miesiącach szczególną popularność zdobywa dieta sirtfood, dzięki stosowaniu której słynna piosenkarka Adele schudła bardzo dużo kilogramów, bez efektu jo-jo. Autorami tej diety są dwaj brytyjscy specjaliści od żywienia wielu znanych celeb



Dieta pudełkowa 
Dieta pudełkowa
16.05.2020

Dieta pudełkowa, nazywana także dietą cateringową, polega na tym, że klient otrzymuje wybraną ilość posiłków na cały dzień, które odpowiednio wcześniej przyrządza dana firma cateringowa. Nazwa diety - "pudełkowa" wywodzi się od formy, a więc od pożyw



  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |