Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

10 odchudzających nawyków


03.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


10 odchudzających nawyków


   Zdrowe przyzwyczajenia sprawią, że odchudzanie będzie efektywne, a jego skutki trwałe. Przedstawiamy 10 najlepszych nawyków żywieniowych, dzięki którym pozbędziesz się zbędnych kilogramów łatwiej niż myślisz.

   Nawyki żywieniowe mają kluczowy wpływ na wagę. Jeżeli jest zbyt wysoka, warto wcielić w życie przedstawione niżej przyzwyczajenia. Po około trzech tygodniach przestaniesz odczuwać dyskomfort z powodu dostosowywania się do poniższych zasad. Organizm przyzwyczai się do zdrowych zachowań i stosowanie reguł stanie się naturalne. Wyrobienie najzdrowszych nawyków żywieniowych wymaga silnej woli, dlatego kształtuje samodyscyplinę. Dzięki temu droga do sukcesu w odchudzaniu jest prosta, a utrzymanie efektów kuracji nie stanowi najmniejszego problemu.





1. Pij regularnie wodę

   Organizm potrzebuje wody do prawidłowego funkcjonowania. Regularne picie wody usprawnia metabolizm i zwiększa jego tempo. Woda usuwa toksyny, które mogą utrudniać odchudzanie. Jej zadaniem jest też transportowanie składników odżywczych. Tylko regularne picie wody umożliwia osiągnięcie efektu odchudzającego. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Dwie szklanki wody można wypić tuż przed posiłkiem, aby zmniejszyć uczucie głodu. Pragnienie jest często mylone z głodem. Prawidłowe nawadnianie organizmu pozwala tego uniknąć.



2. Skromne, ale częste posiłki

   Rezygnowanie ze śniadań może mieć dla wielu osób zgubne skutki. Jeżeli rano głód jest niemal nieodczuwalny, warto posilić się jogurtem naturalnym. Produkt zawiera probiotyki, które wspomagają trawienie oraz białka przyspieszające metabolizm oraz zapewniają uczucie sytości. Zdrowa przekąska jest większym sprzymierzeńcem w odchudzaniu niż poranna głodówka. Podobną formę powinna przyjąć kolacja, z której też rezygnuje wiele osób, co później skutkuje podjadaniem w nocy, albo obfitym śniadaniem. Spożywanie posiłków w regularnych odstępach czasu pomaga uniknąć wilczego głodu i magazynowania składników pokarmowych w formie tkanki tłuszczowej. Wystarczy zachować odstęp 4 godzin między posiłkami, aby zapobiec rozrostowi tkanki tłuszczowej.



3. Pamiętaj o białku, ale nie zapominaj o węglowodanach

   Główne posiłki dnia, a zatem obiad i śniadanie, powinny składać się z białka i błonnika. Składniki pokarmowe powodują uczucie sytości na dłużej, a jednocześnie wspomagają odchudzanie. Białko przyspiesza metabolizm, a błonnik usprawnia perystaltykę jelit. Połączenie odtłuszczonego produktu białkowego oraz węglowodanów złożonych jest prostą receptą na smukłą sylwetkę.



4. Ogranicz sól

   Sól dodaje smaku potrawom. Bez niej posiłki byłyby mdłe i niesmaczne. Niemniej sól przyczynia się do nadciśnienia i gromadzenia wody w organizmie.



5. Zbawienny błonnik

   Zwiększenie ilości błonnika w diecie powoduje zmniejszenie kaloryczności posiłków. Potrawy, które są bogate w błonnik zawierają mniejszą ilość kalorii, a jednocześnie są bardzo sycące, dlatego wystarczy niewielka porcja pożywienia, aby zaspokoić głód. Bogate źródła błonniku to produkty pełnoziarniste, nasiona roślin strączkowych, kasze i warzywa. Błonnik pokarmowy pełni bardzo ważną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu trawiennego. Osoby, które nie przepadają za wymienionymi wyżej produktami, mogą zastosować błonnik w postaci suplementu diety, albo w formie sypkiej mieszanki, którą można dodać do jogurtu i koktajlu.



6. Codzienna porcja warzyw

   Warzywa sprzyjają odchudzaniu podobnie jak białka, ponieważ zawierają niewiele kalorii, ale dużo wody i błonnika. Codzienne spożywanie warzyw na obiad z pewnością przyczyni się do utraty wagi. Polecamy mieszanki warzywne w postaci mrożonek. Mrożone warzywa zachowują pełnię wartości odżywczych. Warto podsmażyć je na patelni energicznie mieszając, aby były półtwarde. W ten sposób można uniknąć utraty witamin i minerałów.



7. Zwolnij tempo jedzenia, a przyspieszysz odchudzanie

   Jedzenie sprawia przyjemność, dlatego warto postarać się, aby trwała jak najdłużej. Wolne tempo spożywania posiłków jest prostym sposobem na ograniczenie ich kaloryczności. Mózg wysyła sygnał uczucia sytości po około 20 minutach bez względu na to, ile kalorii zostało dostarczonych do organizmu. Dokładne przeżuwanie każdego kęsa umożliwi poznanie pełni walorów smakowych posiłku oraz pomoże odciążyć układ trawienny, który dzięki temu szybko i sprawnie strawi pożywienie. Powolne tempo jedzenia nie tylko przyspiesza odchudzanie, ale także pozwala uniknąć problemów z żołądkiem.



8. Orientalne i śródziemnomorskie przyprawy

    Warto brać przykład z mieszkańców Indii i Grecji, którzy dodają do potraw zioła i przyprawy podkreślające smak i aromat. Wiele z nich wspomaga procesy trawienne i przyspiesza metabolizm. Polecamy oregano, bazylię, kurkumę i curry oraz papryczki chili i czosnek. Wiele przypraw stosowanych w kuchni indyjskiej stosowanych regularnie przyczyni się do zwiększenia tempa metabolizmu.



9. Schody zamiast windy, spacery zamiast taksówek

   Odchudzanie nie wymaga katowania się na siłowni. Wystarczy wprowadzić kilka zmian w dotychczasowym stylu życia, aby zwiększyć dzienne wydatkowanie kalorii. Wybór schodów zamiast windy oraz częste spacery są bardzo dobrym sposobem na zwiększenie dziennego zapotrzebowania kalorycznego. Marsz trwający około 40 minut pozwala pozbyć się nadmiaru tkanki tłuszczowej. Wyrobienie tego nawyku umożliwi zmniejszenie obwodu bioder i talii w prosty sposób i bez nadmiernego wysiłku. Warto zaopatrzyć się w krokomierz, który jest urządzeniem służącym do pomiaru liczby kroków. Popularny gadżet pozwala kontrolować aktywność i sukcesywnie ją zwiększać dla osiągnięcia lepszych efektów. Samotne spacery oraz przechadzki w towarzystwie znajomych poprawiają samopoczucie, dotleniają organizm i umożliwiają odstresowanie się.



10. 30 minut dla mięśni

   Budowanie masy mięśniowej jest bardzo ważne, ponieważ tkanka mięśniowa pochłania węglowodany dostarczane wraz z pożywieniem. Mięśnie potrzebują glukozy podczas ćwiczeń. Jeżeli masa mięśniowa jest niska, organizm przetwarza nadwyżkę cukrów w tłuszcz. Sukcesywne budowanie mięśni gwarantuje utrzymanie efektów odchudzania. Wbrew pozorom nie trzeba spędzać godzin na siłowni. Nie jest to nawet wskazane, bo mięśnie potrzebują odpoczynku i czasu na regenerację. Wystarczy poświęcić 30 minut rano na ćwiczenia wzmacniające i budujące mięśnie, aby osiągnąć dobre rezultaty. Nawyk sprzyja spalaniu tkanki tłuszczowej i dodaje energii na cały dzień.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE