Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

5 najbardziej tuczących produktów


15.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


5 najbardziej tuczących produktów


   Niektóre rodzaje pokarmu działają w ten sposób, że powodują szybkie gromadzenie się masy tłuszczowej i uniemożliwiają skuteczne odchudzanie. Oto pięć najbardziej tuczących jednorodnych produktów (dlatego nie ma na tej liście np. hamburgerów, smażonych panierowanych mięs, itd), które według nas są największymi wrogami szczupłej sylwetki.



Chipsy

   Na pierwszym miejscu listy najbardziej tuczących produktów widnieją chipsy. Należą do grona najczęściej wybieranych przekąsek. Są bardzo smaczne, ale niebezpieczne. Szkodzą samopoczuciu i centralnemu układowi nerwowemu. Obciążają przewód pokarmowy, a ich częste spożywanie prowadzi do otyłości. Zawierają akrylamid, który powstaje z połączenia asparaginianu i skrobi pod wpływem obróbki termicznej ziemniaków. Toksyczny związek zaburza pracę układu nerwowego, obniża odporność organizmu, a także działa kancerogennie. Ponadto zwiększa poziom złego cholesterolu we krwi, sprzyjając rozwojowi miażdżycy. Akrylamid jest neutralizowany przez naturalny przeciwutleniacz zwany glutationem. Poza tym chipsy powodują wydzielanie endokannabinoidów w układzie pokarmowym. Sprawiają, że jest się uzależnionym od smaku chipsów, frytek i innych tłustych potraw. Warto zastąpić je ryżowymi waflami i zdrowymi chipsami warzywnymi.





Lody

   Drugim spośród najbardziej tuczących produktów są lody. Powstają na bazie mleka, które uchodzi za jeden z najzdrowszych pokarmów. Lodowy przysmak dostarcza organizmowi wiele składników odżywczych, między innymi witaminy, minerały i pełnowartościowe białko. Są bardzo bogatym źródłem witaminy B2 i wapnia. Deser lodowy zawiera około 300 kcal, więc nie należy do wysokokalorycznych produktów. Mogłoby się wydawać, że lody są zdrową i niskokaloryczną przekąską. Niemniej zawierają duże ilości cukru, w tym głównie sacharozę. Jest węglowodanem, który najbardziej potęguje proces tycia. Lody są lekkostrawne, a składniki odżywcze w nich zawarte zostają szybko wchłonięte. Wywołują zatem silną reakcję glikemiczną i powodują wzmożone wydzielanie insuliny. Hormon, o którym mowa odpowiada za proces rozrostu tkanki tłuszczowej. Pod jego wpływem komórki tłuszczu intensywnie zwiększają objętość oraz są bardziej odporne na spalanie. Warto jeść lody, ale w towarzystwie świeżych owoców i niezbyt często.



Alkohol

   Do najbardziej tuczących produktów należy również alkohol. Gram alkoholu zawiera 7 kcal i żadnych dodatkowych wartości odżywczych. Przyczynia się do otyłości i jest bezpośrednim czynnikiem rakotwórczym. Najbardziej kaloryczne są drinki ze słodkim napojem gazowanym, albo sokiem owocowym. Podnoszą poziom glukozy we krwi, wzmagając wydzielanie insuliny. Etanol będący głównym składnikiem drinków stymuluje wydzielanie estrogenów, powodując odkładanie się tłuszczu na brzuchu i w okolicy talii.



Napoje gazowane

   Czwartym produktem, który najczęściej jest przyczyną nadwagi i otyłości, pozostają napoje gazowane. Charakteryzuje się bardzo wysoką zawartością cukru (sacharozy) i coraz częściej dodawane syropu glukozowo - fruktozowego. Wzmagają apetyt, a także są przyczyną próchnicy zębów. Wbrew temu, co mówią producenci, napoje gazowane nie zaspokajają pragnienia. Wzmagają je powodując, że konsument sięga po kolejną porcję. Napoje tego typu zawierają sztuczne barwniki i konserwanty, między innymi benzoesan sodu. Powodują kłopoty z koncentracją i kontrolą własnego zachowania. Napoje gazowane zawierają kwaśne substancje, które wywołują uszkodzenia szkliwa zębów. Zwiększają również ryzyko zachorowania na zespół metaboliczny. Schorzenie jest też zwane zespołem insulinooporności. Sprzyja rozwojowi miażdżycy i cukrzycy typu 2. Przejawia się otyłością brzuszną, nadciśnieniem, i wysokim poziomem złego cholesterolu.



Biała mąka

   Ostatnie miejsce w rankingu pięciu najbardziej tuczących produktów zajmuje biała mąka. Należy do grona produktów wysoko przetworzonych. Zawiera śladowe ilości witamin i soli mineralnych. Ma natomiast wysoką wartość kaloryczną i indeks glikemiczny. Charakteryzuje się wysoką zawartością skrobi. Należy do grona wielocukrów roślinnych magazynujących energię. Należy do głównych węglowodanów w diecie człowieka. W małych ilościach nie szkodzi szczupłej sylwetce, niemniej jednak w nadmiarze powoduje odkładanie się tkanki tłuszczowej. Skrobia w układzie pokarmowym jest rozbijana na cząsteczki glukozy. Część z nich zostaje przeniesiona do komórek organizmu potrzebujących energii. Niewykorzystana glukoza zostaje przeniesiona do wątroby, gdzie jest przekształcona w glikogen. Jeśli w wątrobie jest nadmiar tego dwucukru, zostaje on zmieniony w cząsteczki tłuszczu, który jest magazynowany w postaci tkanki tłuszczowej.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE