Dzisiaj jest: Czwartek, 20.06.2019 Imieniny: Bogny i Florentyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Białko odchudza - prawda czy mit?


04.10.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Białko odchudza - prawda czy mit?


   Sukces diety wysokobiałkowej został przyćmiony przez pogłoski związane z wątpliwymi właściwościami odchudzającymi protein. Zaczęto się zastanawiać, czy produkty bogate w białko rzeczywiście są dobrym sposobem na pozbycie się nadwagi.



   Białko jest podstawowym składnikiem budulcowym komórek, hormonów i enzymów, a także przeciwciał, które są odpowiedzialne za odporność organizmu. Obok tłuszczów i węglowodanów jest najważniejszym składnikiem pokarmowym. Proteiny są zbudowane z aminokwasów. Trzynaście aminokwasów  jest syntetyzowanych przez organizm człowieka, zaś pozostałe dziewięć musi być dostarczane w postaci pokarmu. Białko zawarte w pożywieniu pochodzenia zwierzęcego jest pełnowartościowe, ponieważ zawiera wszystkie aminokwasy potrzebne do syntezy protein w organizmie człowieka. Białka roślinne posiadają zaś małe ilości niektórych aminokwasów.





   Zdaniem dietetyków, dieta wysokobiałkowa, której jadłospis opiera się na produktach pochodzenia zwierzęcego, należy do najbardziej skutecznych sposobów na pozbycie się nadwagi. Białko jako budulec organizmu ma zdolności do odbudowy starych tkanek. Poza tym, jedzenie protein wyzwala większe ilości naturalnego hormonu utraty wagi, zwanego peptydem PYY. Odpowiada on za zmniejszenie apetytu i uczucia głodu. Produkty bogate w białko są bardziej sycące, co sprawia, że ten składnik odżywczy jest postrzegany jako sprzymierzeniec w walce z nadwagą. Oddziaływanie białka na hormon utraty wagi jest jednym z głównych powodów skuteczności diety wysokobiałkowej.



   Sposób odżywiania, o którym mowa opiera się na ograniczaniu spożycia tłuszczu i węglowodanów, dlatego też może być stosowany tylko przez tydzień. W przeciwnym razie nadmiar białka i niedobór pozostałych składników odżywczych negatywnie wpłynie na zdrowie. W wyniku długotrwałego stosowania diety wysokobiałkowej dochodzi bowiem do zakwaszenia organizmu. Przemiany metaboliczne białek prowadzą do powstania ciał ketonowych o kwaśnym odczynie. W nadmiarze niekorzystnie wpływają na nerki, wątrobę i układ nerwowy, prowadząc do uszkodzenia lub niewydolności. Wadą diety wysokobiałkowej jest również zbyt niska ilość kalorii i węglowodanów, w porównaniu z rzeczywistym zapotrzebowaniem dziennym. Przemiana materii zostaje obniżona, dlatego po zakończeniu diety organizm będzie bronił się przed ponownym niedoborem, odkładając kalorie w postaci tkanki tłuszczowej. Stąd pojawiły się opinie, że białko nie odchudza, lecz tuczy. Jedynym sposobem na to, aby zapobiec efektowi jo - jo po zakończeniu diety białkowej jest zmiana nawyków żywieniowych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 3.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE