Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Chrom czy błonnik? - sposób na wilczy apetyt


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Chrom czy błonnik? - sposób na wilczy apetyt


   Zarówno chrom jak i błonnik zyskały opinie suplementów diety poprawiających metabolizm i hamujące apetyt, a więc wspomagające proces odchudzania. Chrom i błonnik - który z nich wybrać, który jest lepszy, efektywniejszy, jak je suplementować?



Jak działa chrom?

   Chrom jest związkiem, który ułatwia kontrolę poziomu cukru w organizmie oraz wspomaga spalanie tłuszczów. Dodatkowo zmniejsza łaknienie i apetyt na słodycze. Jego działanie polega na regulowaniu poziomu cukru we krwi. Łagodzi skutki spadku stężenia glukozy, w tym głównie tak zwany wilczy apetyt. Regularne zażywanie chromu pozwala na utrzymanie optymalnego poziomu cukru we krwi przez długi czas.

Minerał ten jest jednym z czynników regulujących gospodarkę węglowodanową organizmu. Jeżeli jego suplementacja jest połączona z wysiłkiem fizycznym, to nadmiar tkanki tłuszczowej jest łatwo spalany. Chrom zwiększa również magazynowanie glukozy w mięśniach oraz wspomaga produkcję glikogenu. Pobudza transport aminokwasów do komórek, ograniczając odkładanie tłuszczów. Jego działanie nie ogranicza się zatem wyłącznie do łagodzenia nadmiernego apetytu.



Błonnik - rozpuszczalny czy nierozpuszczalny?

   Błonnik jest włóknem pokarmowym występującym w różnych postaciach, a mianowicie w formie rozpuszczalnej w wodzie i jako włókno nierozpuszczalne. Pierwszy typ zwany pektynami w połączeniu z wodą przekształca się w substancję o gęstej, galaretowatej konsystencji i dużej objętości. Z reguły jest to błonnik pochodzący z owoców. Najbardziej skuteczne w łagodzeniu apetytu są pektyny jabłkowe, grejpfrutowe i owsiane. Żel wyścieła ściany przewodu pokarmowego, zapobiegając drażnieniu ich przez trawiony pokarm i przyklejaniu się do nich resztek pożywienia. Zapobiegają niestrawności i procesom gnilnym. Pektyny spowalniają wchłanianie cukru z pożywienia, zapewniając uczucie sytości na dłużej, a także zmniejsza wydzielanie insuliny.

   Z kolei błonnik nierozpuszczalny w wodzie pochłania wodę  i pęcznieje stymulując ściany jelita. Znacząco wspomaga oczyszczanie układu pokarmowego poprzez pobudzenie perystaltyki jelit. Określa się go mianem celulozy, a jego główne źródła to liściaste warzywa, groch, fasola i otręby. Błonnik celulozowy nie ma wpływu na uczucie głodu i sytości.

   Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) dorosły człowiek powinien przyjmować około 40 g błonnika pokarmowego na dobę. W Polsce jego spożycie wynosi przeciętnie 15 g, a więc znacznie poniżej normy. Błonnik w postaci suplementu dostępny jest w postaci tabletek, kapsułek lub proszku. Błonnik spożywany w postaci suplementu w zbyt dużych ilościach może wywoływać bolesne wzdęcia brzucha i biegunki. Należy unikać przyjmowania całej dziennej porcji błonnika w suplementach naraz. Błonnik w preparatach należy zawsze popijać dużą ilością wody (co najmniej szklanką wody) i najlepiej przed posiłkiem, w przeciwnym razie błonnik stworzy rodzaj żelu, który utknie w jelitach, podrażniając je, a także może doprowadzić do zaparć.



Jaki suplement wybrać?

   Chrom nie jest wskazany dla kobiet w ciąży i karmiących, a osoby chore na cukrzycę powinny skonsultować swój wybór z lekarzem. Zalecana dzienna dawka chromu wynosi w  50-200 mg. Suplementy z błonnikiem należy także stosować umiarem i nie przekraczać dawki 1-3 g dziennie. Choć błonnik celulozowy nie ma wpływu na uczucie sytości, zaleca się spożywanie dwóch rodzajów włókna pokarmowego we właściwych proporcjach. Optymalny efekt można uzyskać poprzez zażywanie kapsułek zawierających 60% błonnika pektynowego i 40% celulozowego. Wybór suplementu zależy od tego, w czym tkwi problem. Wilczy apetyt na słodycze zostanie lepiej złagodzony przez chrom, zaś gdy pojawia się on w krótkim czasie po posiłku, zaleca się zażywanie błonnika. Alternatywą jest dostarczanie ich do organizmu w formie naturalnej, poprzez odpowiednią dietę. Bardzo dobre efekty daje połączenie stosowania chromu i błonnika, ponieważ włókno pokarmowe znacząco poprawia przyswajalność tego minerału w układzie trawiennym. Chrom jest lepiej przyswajalny, gdy dostarcza się go także w połączeniu z witaminą C. Dieta nie powinna być bogata w cukry proste, ponieważ zwiększają wydalanie tego pierwiastka z moczem. Wchłanianie chromu jest też utrudnione w towarzystwie związków fosforowych i tłuszczów. Związki fosforowe są zawarte w produktach wysoko przetworzonych, między innymi w zupach w proszku i napojach gazowanych. Zaleca się zażywać chrom rano, na czczo i popić szklanką soku pomarańczowego, który zawiera zarówno błonnik, jak i witaminę C.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE