Dzisiaj jest: Niedziela, 20.10.2019 Imieniny: Ireny i Kleopatry



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Jak zacząć chudnąć? - podstawowe wskazówki


06.05.2013
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak zacząć chudnąć? - podstawowe wskazówki


   Podstawowym czynnikiem, decydującym o utracie masy ciała jest określenie własnego zapotrzebowania, a także zwiększenie wydatku energetycznego naszego organizmu, czyli wzmożenie aktywności fizycznej. Do istotnych faktów zalicza się również zdrowy sposób odżywiania się, uwzględniający regularność spożywanych posiłków. Zapobiega to występowaniu napadów łaknienia, które w dużej mierze sprzyjają tyciu.





Pij więcej wody

   Picie wody między posiłkami, a nie w ich trakcie, sprzyja zjedzeniu mniejszej porcji danego posiłku, a także powoduje dłuższe uczucie sytości, jeśli w posiłkach znajdą się produkty wysokobłonnikowe. Dodatkowo odwodnienie organizmu często mylone jest z uczuciem głodu. Zatem odpowiednia ilość płynów pomoże kontrolować nam spożywaną ilość produktów.



Zwolnij

   Wolne jedzenia pomaga schudnąć. Naszemu mózgowi potrzebne jest 20 minut, aby dotarła do niego informacja o zjedzonym posiłku i poziomie nasycenia. Osoby, jedzące szybko, często zjadają dużo więcej, niż potrzebują. Aby uniknąć takiej sytuacji, należy więc jeść, jak najwolniej, delektując się spożywanymi produktami. Jednocześnie zapewnimy w ten sposób naszemu organizmowi, lepsze przyswajanie składników.



Pozbądź się tuczącej żywności

   Przejrzyj wszystkie szafki kuchenne oraz lodówkę i wyrzuć słone dania gotowe, tłuste produkty, słodkie napoje gazowane i niegazowane, produkty zawierające duże ilości składników, których nazw nie potrafisz wymówić oraz produkty wysokoprzetworzone.



Zmień swoje pojęcie o przekąskach 

   Myśląc o czymś, co możemy zjeść "na szybko", powinniśmy zapomnieć o wszystkich tych produktach, które znajdują się najbliżej kasy w sklepach oraz supermarketach. Przekąski powinny się kojarzyć z owocami, sokami czy też orzechami.



Uwaga na niepotrzebne zakupy

   Nie róbmy zakupów, kiedy jesteśmy głodni, bo wrócimy do domu z mnóstwem niezdrowych i niepotrzebnych produktów.



Jedz produkty surowe

   Produkty surowe, typu owoce i warzywa, zawierają enzymy sprzyjające dobremu trawieniu i ogólnemu dobremu samopoczuciu.



Zwiększ ilość ruchu

   Należy się jak najwięcej ruszać. I przez to pojęcie rozumiemy nie tylko regularne uprawianie danej dyscypliny sportowej, ale proste czynności dnia codziennego, jak wejście po schodach zamiast wjechanie windą, czy pójście do sklepu.



Śniadanie

   Nasz żołądek z samego rana, nie może się doczekać, kiedy dostarczymy mu zdrowego i pożywnego posiłku, który zapewni prawidłowe funkcjonowanie organizmu od wczesnych godzin porannych.



Nie najadaj się na noc

   Zjadaj ostatni posiłek na co najmniej dwie godziny przed snem, Jedząc zbyt późno, narażamy swój organizm na stres i zmęczenie. Kiedy kładziemy się spać z pełnym żołądkiem, nie trawimy prawidłowo tego późnego posiłku.



Wysypiaj się

   Zmęczenie spowalnia metabolizm i wpływa niekorzystnie na nasze wybory żywnościowe, powodując, że mamy ochotę na słodycze, jako szybki zastrzyk energii.



   Nasze zdrowie zależy od nas i od naszej kuchni. Żywność, wbrew wszystkim opiniom, ma moc nie tylko dostarczania energii, ale także uzdrawiania oraz poprawiania nastroju. Jedząc produkty wysoce przetworzone, zawierającą niezliczone ilości cukru oraz soli ściągamy na siebie wszechobecne choroby, powodując po kolei osłabienie wszystkich narządów naszego ciała. Nadwaga i otyłość związana jest tylko i wyłącznie z nadmierną podażą węglowodanów, a konkretnie cukrów prostych, a także z brakiem jakiejkolwiek aktywności fizycznej. Aby zatem posiąść idealną sylwetkę, nie ma potrzeby stosowania drastycznych diet, a jedynie wystarczy rozsądne wybieranie wszelkich produktów, powodujących korzystne skutki dla naszego organizmu.




Zobacz więcej na temat:

otyłośćnadwagadietaodchudzanie


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE