Dzisiaj jest: Poniedziałek, 17.02.2020 Imieniny: Donata i Łukasza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Chityna - jak działa?


11.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Chityna - jak działa?


   Chityna jest wielocukrem posiadającym strukturę podobną do celulozy. Występuje przede wszystkim u zwierząt, a dokładniej mówiąc w pancerzach skorupiaków i w pokrywach skrzydeł chrząszczy. Można ją również znaleźć w ścianach komórkowych niektórych bakterii i grzybów. W przeciwieństwie do celulozy, chityna posiada znacznie silniejsze wiązania wodorowe między cząsteczkami, stąd też wyróżnia się większą wytrzymałością mechaniczną i tworzy znacznie bardziej skrystalizowane struktury.

   Celuloza, określana również mianem błonnika, jest polisacharydem złożonym z kilkunastu tysięcy cząsteczek reszt D-glukozy złączonych ze sobą wiązaniem glikozydowym. Jej zadaniem jest nadawanie sztywności i kształtu roślinom. W czystej postaci występuje w bawełnie, włóknach konopi, lnu i juty oraz w drewnie. Celuloza ma biały kolor oraz jest odporna na czynniki mechaniczne i chemiczne. Nie rozpuszcza się w wodzie, dlatego w dietetyce określa się ją jako błonnik nierozpuszczalny. Nie jest trawiona przez człowieka, natomiast zwierzęta roślinożerne trawią ją bez problemu dzięki celulazom. Wykorzystuje się ją do produkcji tkanin, papieru i włókien sztucznych.





Zastosowanie chityny

   Jej właściwości i zastosowanie były przedmiotem badań wielu naukowców. Może występować w trzech różnych formach krystalicznych. Różnice między nimi są tak nieznaczne, że trudno je odróżnić. Chityna jest naturalnym polimerem wykorzystywanym współcześnie w bioinżynierii i medycynie. Wywołuje słabą reakcję immunologiczną organizmu. Im większa dawka, tym odpowiedź układu odpornościowego jest większa. W celach leczniczych podaje się ją dootrzewnowo, doustnie lub dożylnie. Chityna przyspiesza podział fibroblastów i wytwarzanie cytokin, co prowadzi do szybszego i lepszego gojenia się ran.

   Chityna znalazła zastosowanie głównie w dietetyce. Stosuje się ją do produkcji suplementów diety. Włókna chitynowe są naturalną substancją błonnikową, które po wyizolowaniu z pancerzy morskich skorupiaków są wykorzystywane do tworzenia preparatów obniżających kaloryczność posiłku. Polisacharyd nie jest trawiony i przyswajany przez organizm człowieka. Pozytywnie wpływa na pracę przewodu trawiennego oraz reguluje przemiany tłuszczowe w organizmie. Dzięki specyficznym właściwościom ułatwia redukcję nadwagi. Suplementy diety zawierające chitynę należą do najbardziej skutecznych.



Rola w organizmie

   Chityna nie pełni roli odżywczej w organizmie człowieka, ponieważ nie jest trawiona przez układ pokarmowy. Wpływa jednak na jego pracę i regulację przemian tłuszczów w organizmie. Posiada specyficzne właściwości ułatwiające redukcję nadwagi. Zmniejsza apetyt oraz hamuje wchłanianie tłuszczów i cukrów z przewodu pokarmowego, a tym samym obniża kaloryczność diety. Po przedostaniu się do układu trawiennego włókna chitynowe zostają rozpuszczone w sokach trawiennych. Przybierają konsystencję kleistego i pęczniejącego żelu. Substancja zwiększa swoją objętość, rozpycha ściany żołądka i hamuje skutecznie uczucie głodu. Włókna chitynowe oplatają cząsteczki tłuszczu odbierając enzymom trawiennym możliwość ich strawienia. W rezultacie około 8-20 g tłuszczu zostaje wydalonych z organizmu.



Dla kogo?

   Włókna chitynowe mają także zdolność wiązania i usuwania kwasów żółciowych i cholesterolu z przewodu pokarmowego. Obniżają tym samym jego poziom w krwiobiegu. Poza tym, włókna chitynowe obniżają ciśnienie krwi i poziom cukru. Korzystnie wpływają na pracę serca i układu krwionośnego. Chityna wspomaga kurację odchudzającą, ponieważ obniża łaknienie i zmniejsza kaloryczność diety. Zaleca się ją również osobom, które cierpią na zaburzenia gospodarki tłuszczowej organizmu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.75 Ocen: 4

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE