Dzisiaj jest: Niedziela, 19.11.2017 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5782

CLA (sprzężony kwas linolowy) - korzyści z suplementacji


11.04.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


CLA (sprzężony kwas linolowy) - korzyści z suplementacji


   Sprzężony kwas linolowy zwany potocznie CLA jest organicznym związkiem chemicznym należącym do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych. Jest jednym z izomerów kwasu linolowego zawierającym dwa sprzężone wiązania podwójne. Znajduje się w pełnotłustym mleku, wołowinie i serach. Suplementy CLA są wytwarzane z oleju słonecznikowego i krokoszowego. Pomaga zmniejszyć zapasy tłuszczowe oraz znacząco przyspieszyć spalanie tłuszczów. Sprzężony kwas linolowy może pomóc w zwiększeniu masy mięśniowej. CLA z chemicznego punktu widzenia nazywany jest kwasem rumenowym.





Na odchudzanie

   Sprzężony kwas linolowy należy do grupy kwasów tłuszczowych z grupy omega-6. Może zredukować masę ciała i jest polecana osobom, które dążą do utraty wagi, przy zachowaniu masy mięśniowej. Nie odnotowano skutków ubocznych stosowania CLA. Poleca się stosowanie go w czasie odchudzania, ponieważ poprawia samopoczucie, czyste CLA obniża poziom złego cholesterolu i trójglicerydów we krwi oraz stabilizuje stężenie glukozy. Suplementy zawierające CLA mogą być stosowane zarówno przez kobiety, jak i przez mężczyzn.

   Zdolność do redukcji tkanki tłuszczowej przypisywana sprzężonemu kwasowi linolowemu jest potwierdzona licznymi badaniami, podobnie jak wpływ na zwiększenie masy mięśniowej i poprawy przemiany materii. CLA blokuje enzym, który umożliwia przenikanie tłuszczu do komórek tłuszczowych, a zatem zapobiega ich powiększaniu się i tyciu. Nie należy przekraczać dozwolonych dawek suplementu, ponieważ może powodować zawroty głowy, osłabienie i nudności.



Insulina i lipaza lipoproteinowa

   Gromadzenie tkanki tłuszczowej jest spowodowane działaniem insuliny i lipazy lipoproteinowej. Insulina jest hormonem wytwarzanym przez komórki beta wysepek Langerhansa znajdujących się w trzustce. Zwiększają tempo przenikania glukozy z krwi do innych komórek co prowadzi do stężenia glukozy we krwi, zwiększenia zapasu glikogenu mięśniowego i wątrobowego i wzmożenia spalania glukozy. Niedobór insuliny powoduje zaburzenia w metabolizmie węglowodanów i pobór energii ze spalania tłuszczów, co prowadzi do cukrzycy.

   Lipaza lipoproteinowa jest enzymem, który znajduje się w osoczu i odpowiada za rozpad kuleczek tłuszczu zwanych chylomikronami. Jej zadaniem jest zapoczątkowanie hydrolizy i rozpad na składniki proste. Tłuszcz zemulgowany pod wpływem żółci, który przenika z jelit do krwi zostaje przetransportowany wraz z krwią do wątroby za pośrednictwem żyły wrotnej. Wówczas dochodzi do rozpadu tłuszczów na kwasy tłuszczowe i glicerol. Część lipidów wchłoniętych przez krew z jelit podlega ponownej resyntezie w ściankach enterocytów jelit. Tłuszcze, które nie zostaną poddane hydrolizie, są przekazywane do krwi. Monoglicerydy wchodzą w reakcję z dwiema molekułami związku organicznego zwanego acetylo-koenzymem A przez co powstają trójglicerydy, które następnie zostają przekazane do komórek tłuszczowych organizmu określanych mianem adipocytów.



Jak działa CLA ?

   Na początku CLA był testowany na zwierzętach, a później wśród ludzi. Zdaniem części naukowców suplementy zawierające sprzężony kwas linolowy powodują redukcję tkanki tłuszczowej. Niemniej w przypadku części badań nie zanotowano zmian w budowie ciała. Działanie CLA polega na blokowaniu komórek tłuszczowych przed rozrostem pod wpływem lipazy lipoproteinowej. Jest to enzym, który przyczynia się do magazynowania tłuszczów w organizmie.

   CLA zwiększa wrażliwość komórek na insulinę, przez co pomaga spalać nadmiar tłuszczu. Połączenie suplementacji z treningiem oporowym pozwala na poprawę siły i muskulatury. Sprzężony kwas linolowy stymuluje transport kwasów tłuszczowych do mitochondriów, gdzie zostają spalone. Sprzyja zwiększaniu masy mięśniowej organizmu.



Silny antyoksydant

   Sprzężony kwas linolowy hamuje proces powstawania nowotworów, a także proliferacje komórek nowotworowych. Skutecznie zapobiega pojawieniu się przerzutów, co zostało potwierdzone badaniami. CLA posiada cytostatyczny wpływ na nowotwory raka sutka, płuc, czerniaka złośliwego i jelit.

   Kwas rumenowy działa przeciwmiażdżycowo i chroni układ krążenia. Zapobiega utlenianiu się cholesterolu będącego źródłem tworzenia się blaszki miażdżycowej. Prozdrowotny wpływ CLA na organizm wynika silnych właściwości antyoksydacyjnych kwasu. Sprzężony kwas linolowy wykazuje dość silne właściwości antyoksydacyjne oraz ogranicza powstawanie wolnych rodników i zmniejsza utlenianie lipidów. Zwiększa odporność organizmu, ponieważ pobudza produkcję limfocytów. W ostatnich latach prowadzi się badania mające na celu ocenę, czy CLA zapobiega rozwojowi cukrzycy i osteoporozy.

   Co ciekawe mający prozdrowotne właściwości kwas rumenowy należy do kwasów tłuszczowych trans. W odróżnieniu od przemysłowo otrzymanych kwasów, które są bardzo szkodliwe dla zdrowia, kwas rumenowy jest naturalnym kwasem tłuszczowym trans, występującym w tej formie w naturze.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE