Dzisiaj jest: Wtorek, 17.09.2019 Imieniny: Justyna i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Czy warto liczyć kalorie?


25.11.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czy warto liczyć kalorie?


   Liczenie kalorii jest jednym z podstawowych elementów odchudzania. Wyniki tej praktyki zdają się podważać jej sens.

   Przejadanie się jest nienaturalną konsekwencją złych nawyków żywieniowych. Zwierzęta jedzą wtedy, kiedy tego naprawdę potrzebują. Dzieci również nie spożywają nadmiaru pokarmu, dopóki rodzice i inne opiekujące się nim osoby nie wyrobią w nim nawyków żywieniowych (np. apetytu na słodycze, jedzenia podczas oglądania bajek itd.). Niczego im nie brakuje, rozwijają się prawidłowo oraz mają normalną budowę. Liczenie kalorii jest smutną konsekwencją nieprzestrzegania zdrowych nawyków żywieniowych. U osób podatnych na zaburzenia odżywiania liczenie kalorii może przerodzić się w obsesję. Nie jest to dobry pomysł na odchudzanie.





Nie liczy się ilość, ale jakość

   Gdyby człowiek zwracał uwagę na jakość, a nie ilość spożywanego pokarmu problem otyłości na świecie z pewnością byłby mniejszy. Jeżeli jadłospis jest oparty na cukrach prostych powoduje napady wilczego głodu oraz ciągły apetyt na słodycze. Gdyby bazował na białkach i węglowodanach złożonych organizm byłby nasycony i odpowiednio odżywiony. Jedząc mniej kalorii, ale pochodzących z cukrów prostych nie schudniemy. Możemy natomiast doprowadzić do niedoborów witaminy i minerałów. Dlatego też kalorie dostarczane w postaci prostych węglowodanów pochodzących z dań fast food i słodyczy są określane mianem pustych kalorii.



Matematyka a dietetyka

   Problem z obliczeniem podstawowej przemiany materii wynika z tego, że istnieje kilka wzorów. Niemniej każdy z nich daje inny wynik. Różnice mogą wynosić nawet do kilkuset kalorii. Podstawowa przemiana materii może zostać obliczona za pomocą takich formuł, jak:

- wzór Harrisa i Benedicta
- dane pochodzące z Norm Żywienia Człowieka
- metoda bioimpedancji (tzw. analizator składu ciała).

   Standardowa dieta odchudzająca oparta na liczeniu kalorii zaleca procedurę obliczeniową polegającą na wyliczeniu podstawowej przemiany materii, a następnie pomnożeniu wyniku przez współczynnik aktywności fizycznej. Otrzymany wynik oznacza całkowite zapotrzebowanie energetyczne. Chcąc tracić 1 kg tygodniowo należy zmniejszyć dzienne spożycie o 1000 kcal, zaś gdy tempo chudnięcia ma wynosić na poziomie 0,5 kg na tydzień należy obniżyć spożycie kalorii o 500 kcal dziennie. Wynika to z zasady, że 1 kg tłuszczu jest równy 7000 kcal.



Cyfry czy hormony?

   Wyliczenia wspomniane wyżej nie mają wpływu na tempo przemiany materii, w przeciwieństwie do hormonów. W praktyce oznacza to, że osoba zjadająca 1500 kcal zawartych w białkach, tłuszczach i nisko przetworzonych węglowodanach ma szybsze tempo materii niż osoba zjadająca 1500 kcal prostych węglowodanów. Wyżej wspomniane metody obliczania podstawowej przemiany materii tego nie uwzględniają. Należy je zatem traktować tylko pomocniczo. Poza tym, bardzo istotne są hormony. Podwyższony poziom hormonu TSH powoduje wolną przemianę materii, w przypadku obniżonego poziomu dochodzi do znaczącego przyspieszenia metabolizmu. W związku z tym osoby będące na takiej samej diecie, ale mające różny poziom hormonu TSH w organizmie, będą inaczej reagowały na ów sposób odżywiania. Drugim istotnym hormonem mającym wpływ na przemianę materii jest insulina. Zjadanie dużej ilości węglowodanów powoduje insulinooporność. Wtedy można przytyć nawet przy zjadaniu 1000 kcal dziennie. Dlatego lepiej opierać dietę na białkach, zdrowych tłuszczach i węglowodanach złożonych.



Kaloria kalorii nierówna

   Ilość kalorii w 1 g białka wynosi 4 kcal, węglowodanów - 4 kcal, zaś w tłuszczu 9 kcal. Biorąc pod uwagę wartość kaloryczną najgorszym wrogiem smukłej sylwetki jest tłuszcz. Niemniej zjedzenie węglowodanów w razie obniżonej aktywności fizycznej i zbyt dużej podaży kalorycznej spowoduje podniesienie poziomu cukru we krwi. Zjemy więcej cukru, niż to konieczne, ponieważ zwiększy się apetyt. Nadmiar glukozy, która nie zostanie przekształcona w glikogen, zostanie zmieniony w trójglicerydy, czyli tłuszcze. Mają one bardzo negatywny wpływ na stan układu krwionośnego i serca. Przyczyniają się do rozwoju groźnych schorzeń, m.in. choroby wieńcowej. 1 g białka zawiera tyle samo kalorii co 1 g węglowodanów, ale jego wpływ na organizm jest zupełnie inny. Białko nie powoduje tak szybkiego wzrostu poziomu cukru. Poza tym proteiny powodują wzrost tempa przemiany materii o 25%. W dużym uproszczeniu można powiedzieć, że od węglowodanów łatwo przytyć, białka ułatwiają odchudzanie, a tłuszcze tuczą tylko wtedy, gdy ich ilość przekracza dzienne zapotrzebowanie kaloryczne.



   Nie należy całkowicie negować liczenia kalorii, ponieważ wskaźniki zapotrzebowania kalorycznego są pomocne osobom, które układają dietę. Niemniej nie należy się na nich opierać całkowicie i skrupulatnie liczyć zjadanych kalorii. Lepiej postawić na jakość produktów, odpowiedni skład posiłków i właściwy poziom spożycia poszczególnych składników pokarmowych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE