Dzisiaj jest: Wtorek, 19.11.2019 Imieniny: Elżbiety i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Czym są dieta bogato i ubogoresztkowa oraz jakie są wskazania do ich stosowania


30.05.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Czym są dieta bogato i ubogoresztkowa oraz jakie są wskazania do ich stosowania


   Dieta bogatoresztkowa i ubogoresztkowa to rodzaje modyfikacji diety podstawowej, które dostosowują się do potrzeb żywieniowych danej osoby. Dieta bogato- i ubogoresztkowa stosowane są w dietoterapii konkretnych schorzeń układu pokarmowego. Głównym założeniem diety ubogoresztkowej jest ograniczanie błonnika pokarmowego. Stosowana jest w chorobach układu pokarmowego takich jak stany zapalne błon śluzowych czy wrzody trawienne. Dieta bogatoresztkowa obejmuje zwiększanie ilości błonnika i płynów. Zalecana jest w zaburzeniach czynnościowych jelit, oraz zaparciach.

   Błonnik pokarmowy (inaczej włókno pokarmowe) to grupa związków wchodzących w skład części roślin, które nie są rozkładane przez enzymy trawienne w przewodzie pokarmowym. Zalecane spożycie błonnika przez osoby dorosłe nie powinno być mniejsze niż 25 gramów na dobę. W diecie bogatoresztkowej zaleca się spożywanie nawet 30-40 gramów błonnika na dobę. Jakie są więc modyfikacje diet, jakie produkty należy spożywać i jakie techniki kulinarne stosować?





Dieta ubogoresztkowa

Cel wprowadzenia diety ubogoresztkowej

   Dieta ubogoresztkowa ma na celu oszczędzanie i niepodrażnianie żołądka oraz jelit przez wyeliminowanie produktów bogatych w błonnik, który działa drażniąco na błonę śluzową. Dieta ta stosowana jest w chorobach przewodu pokarmowego, w stanach zapalnych jelit i żołądka oraz chorobie wrzodowej.


Wprowadzone modyfikacje diety

   Dieta ubogoresztkowa wprowadza takie modyfikacje jak:

- eliminacja błonnika pokarmowego
- gotowanie produktów w wodzie i na parze, pieczenie w folii
- unikanie potraw tłustych, wędzonych, marynowanych, ostrych.


Produkty dozwolone i zabronione w diecie ubogoresztkowej


Produkty Dozwolone
Zakazane
Produkty zbożowe
pieczywo jasne, pszenne, pieczywo czerstwe, mąka pszenna, jasne makarony, biały ryż, kasza manna pieczywo razowe, mąka żytnia, grube kasze (gryczana, jęczmienna pęczak), razowe makarony
Przetwory mleczne
chude mleko, chude sery twarogowe, jogurty śmietana, tłuste mleko
Jaja gotowane na miękko, w koszulkach, jajecznica gotowana jaja smażone (jajecznica, sadzone)
Warzywa i grzyby
marchew, szpinak, koperek, pomidor, zielona sałata, warzywa gotowane warzywa kapustne, fasola, soczewica, ciecierzyca, groch, kalafior, cebula, czosnek, rzodkiewka, grzyby
Owoce banany, jabłka, banany, owoce jagodowe, przeciery, soki gruszki, winogrona, czereśnie, figi, morele, owoce suszone
Ziemniaki gotowane, w postaci puree
smażone, frytki, chipsy, placki ziemniaczane
Tłuszcze masło, oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej lniany smalec, boczek, twarde margaryny
Ryby
chude: dorsz, sandacz, pstrąg
tłuste: łosoś, węgorz, halibut, śledź, makrela
Mięso
chude: drób, cielęcina, indyk, wołowina tłuste: wieprzowina, baranina, dziczyzna, podroby, konserwy
Orzechy i nasiona
-
orzechy, sezam, pestki dyni, pestki słonecznika, migdały, sezam
Cukier i słodycze
 biszkopty, sucharki, cukier, miód czekolada, torty, ciasta
Przyprawy łagodne: koper, cynamon, sok z cytryny ostre: chili, musztarda, chrzan, pieprz
Napoje woda mineralna, soki, napoje mleczne napoje gazowane, kawa, alkohol



Dieta bogatoresztkowa

Cel wprowadzenia diety bogatoresztkowej

   Dieta bogatoresztkowa ma na celu  pobudzanie pracy jelit i regulowanie ich czynności przez zwiększanie produktów bogatych w błonnik pokarmowy i płyny. Stosowana jest w zaparciach i zaburzeniach czynnościowych jelit.


Wprowadzone modyfikacje diety

   Dieta bogatoresztkowa zwiększa podaż płynów oraz błonnika pokarmowego z źródeł takich jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa, owoce, nasiona, orzechy i rośliny strączkowe.


Produkty dozwolone i zabronione w diecie bogatoresztkowej

Produkty Dozwolone
Zakazane
Produkty zbożowe
pieczywo razowe, mąka żytnia, grube kasze (gryczana, jęczmienna pęczak), kasza jaglana, razowe makarony, pieczywo graham, pumpernikiel, otręby zbożowe, płatki owsiane, gryczane, jaglane, żytnie jasne i świeże pieczywo, jasne makarony, pieczywo cukiernicze (bułki słodkie, rogale), kasza manna, kasza kukurydziana
Przetwory mleczne
odtłuszczone, świeże i zsiadłe, kefir, jogurt odtłuszczonego mleka, twaróg, biały ser z chudego mleka tłuste: kefir i jogurt z tłustego mleka, sery podpuszczkowe, pleśniowe
Jaja białka jaj, żółtka w ograniczonej ilości duże ilości żółtek
Warzywa i grzyby
wszystkie warzywa, soki, musy, rośliny strączkowe, grzyby
-
Owoce wszystkie owoce, soki, musy, powidła, owoce suszone (morele, figi, śliwki, winogrona, jabłka, gruszki) -
Ziemniaki gotowane i pieczone w „mundurkach”, gotowane, puree mąka ziemniaczana, ziemniaki smażone, frytki, chipsy
Tłuszcze oliwa z oliwek, olej słonecznikowy, olej lniany, olej arachidowy, olej rzepakowy pozostałe tłuszcze, w tym zwierzęce: smalec, słonina
Ryby
gotowane, pieczone w folii lub pergaminie, w galarecie smażone
Mięso
gotowane, pieczone w folii lub pergaminie, duszone i smażone bez tłuszczu
smażone
Orzechy i nasiona
orzechy (np. włoskie, nerkowca, laskowe, pistacje), pestki dyni, migdały, sezam, ziarna słonecznika, siemię lniane -
Cukier i słodycze
miód pszczeli, dżemy niskosłodzone, cukier, galaretki czekolada, pralinki, cukierki, ciastka i dżemy wysokosłodzone
Przyprawy liście laurowe, ziele angielskie, laska wanilia, cynamon, sok z cytryny, pozostałe przyprawy
-
Napoje woda mineralna, soki owocowe i warzywne, kawa zbożowa, słaba herbata napoje alkoholowe, kakao, mocna herbata, kawa




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE