Dzisiaj jest: Piątek, 18.10.2019 Imieniny: Łukasza i Juliana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Dieta dla łamliwych paznokci


25.01.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta dla łamliwych paznokci


   Łamliwe paznokcie są zmorą wielu kobiet. Choć podobnie jak w przypadku włosów, wiele zależy od naszych genów - nie mamy wpływu na grubość paznokci - to jednak możemy je znacznie wzmocnić dzięki diecie i sprawić, że będą wyglądać zdrowo.

   Dla łamliwych paznokci najważniejsze jest wzmocnienie ich od wewnątrz. Żadna odżywka nie pomoże, jeśli nasza dieta będzie uboga w witaminy i minerały niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.





Dlaczego paznokcie się łamią?

   Bardzo często paznokcie łamią się przez ubogą dietę, ale nie jest to jedyny powód, dla którego płytka paznokcia osłabia się. Czasem jest to efekt chorób, na przykład zakażenia grzybiczego. Wówczas paznokieć jest słaby, kruszy się i przybiera żółtawą barwę.

   Niektóre paznokcie źle reagują również na zabiegi kosmetyczne. Jeśli regularnie malujesz paznokcie lub korzystasz z usług kosmetyczki, zrób przerwę i obserwuj paznokcie. Do całkowitej regeneracji płytki potrzeba pięć miesięcy - półroczna przerwa pomoże ci ocenić stan paznokci.

   Czasem paznokcie łamią się dlatego, że piłujemy je w niewłaściwy sposób (lub nadajemy im kształt, który po prostu nie służy naszym paznokciom). W takim przypadku warto umówić się na wizytę u kosmetyczki, by upewnić się, jak należy prawidłowo dbać o paznokcie.



Dieta dla łamliwych paznokci

   Zanim rozpoczniesz dietę regeneracyjną, warto dokładnie przyjrzeć się swojej diecie, żeby wykluczyć z niej takie produkty, które szkodzą paznokciom. Zaliczamy do nich m.in. kawę i zwykłą herbatę, ponieważ spożywane w dużych ilościach „wypłukują” z organizmu cenne minerały. Zwróć uwagę na to, czy spożywasz wystarczającą ilość białka. Niedobory białka objawiają się właśnie łamaniem paznokci i wypadaniem włosów. Białko znajdziesz w drobiu, wieprzowinie, wołowinie, rybach, twarogu, jajach i jogurtach. Koniecznie sprawdź także, jakie tłuszcze spożywasz na co dzień. Dobre tłuszcze są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania naszych organizmów. Znajdziesz je m.in. w tłustych rybach (makrela, łosoś), orzechach, siemieniu lnianym, oleju kokosowym, oleju lnianym, nasionach chia, oliwie z oliwek, awokado.



Moc ziół

   Wzmocnienie paznokci warto zacząć od włączenia do diety ziół. Oto zioła, po które warto sięgać codziennie:

- pokrzywa: doskonale wspomaga wzrost włosów i paznokci oraz wzmacnia je; to wszystko dzięki zawartości cennych witamin i minerałów: C, K1, E + wapń, potas, żelazo
- siemię lniane: zawiera cenne kwasy omega 3, błonnik i lignany, dlatego warto stosować je zarówno zewnętrznie, jak i wewnętrznie. Aby bezpośrednio zadziałać na paznokcie, przygotuj żel z siemienia lnianego. Wystarczy zalać niezmielone ziarna wodą, by uzyskać konsystencję gęstego żelu, a następnie trzeba moczyć w nim paznokcie co najmniej kilka minut. Dla szybkiego efektu, należy powtarzać kurację możliwie jak najczęściej.
- koper włoski: bogaty w witaminę A, E i cenne olejki eteryczne. Podobnie jak w przypadku siemienia lnianego, koper także można stosować na dwa sposoby. Pić suszoną herbatę przynajmniej raz dziennie i/lub maczać w naparze paznokcie.
- skrzyp polny: zawiera sporo krzemu i potasu. Dla osiągnięcia najlepszych efektów można zaparzyć w jednym kubku skrzyp i pokrzywę.



Cenne witaminy i minerały

   Staraj się spożywać produkty bogate w:

1. Witaminę A, ponieważ chroni paznokcie przed rozdwajaniem i kruszeniem, włosy przed wypadaniem, a skórę przed utratą miękkości. Witaminę A znajdziesz w wątrobie (cielęcej, wołowej), marchwi, suszonych morelach, żółtkach jaja, w jarmużu i innych warzywach zielonolistnych.
2. Witaminy z grupy B. Witaminy B1, B2 i B6 są istotne dla zdrowia włosów i paznokci. Znajdziesz je w jajach, brązowym ryżu, awokado, brokułach, wątrobie, mleku, pszenicy, skorupiakach.
3. Witaminę E, ponieważ jest silnym przeciwutleniaczem, który chroni organizm przed działaniem stresu oksydacyjnego. Nie bez powodu jest też nazywana witaminą młodości - dba o zdrowie włosów, skóry i paznokci. Znajdziesz ją w jajach, orzechach włoskich, kiełkach pszenicy, zielonych warzywach i w wątrobie.
4. Witaminę H, ponieważ jej niedobory prowadzą do rozdwajania i przebarwień paznokci. Witaminę H (biotynę) znajdziesz w mleku, wątrobie, rybach, bananach, kalafiorach, pomidorach.
5. Krzem, odpowiedzialny za stan włosów, skóry i paznokci. Jego niedobory prowadzą do powstawania stanów zapalnych skóry, kruszenia się paznokci. Krzem znajdziesz w skórkach owoców, w płatkach owsianych, szparagach, wodach zdrojowych.
6. Cynk, ponieważ wzmacnia paznokcie. Jego niedobory wiążą się z chorobami skóry, pogorszeniem pamięci i utratą węchu. Cynk znajdziesz m.in. w pestkach dyni, migdałach, gorzkiej czekoladzie, kaszach, orzechach i wątrobie.
7. Wapń, ponieważ zapobiega rozdwajaniu się paznokci, niedostateczne jego ilości powodują kruchość i łamliwość paznokci. Wapń znajdziesz przede wszystkim w nabiale, a więc w serach, twarogach, mleku, ale również w produktach pochodzenia roślinnego takich jak: orzechy, mak, nasiona chia, sezam, figi suszone, amarantus, siemię lniane, migdały, rukola, jarmuż, spirulina, natka pietruszki, szpinak.
8. Magnez, ponieważ jego niedobór sprzyja rozdwajaniu i pękaniu paznokci. Magnez znajdziesz m.in. w kakao, gorzkiej czekoladzie, pestkach dyni, orzechach i płatkach owsianych
9. Jod - dzięki niemu nasze paznokcie mają przyjemny błysk i są wzmocnione. Jod znajdziesz w rybach morskich, owocach morza i wodorostach morskich.
10. Żelazo - minerał ten wzmocni i utwardzi płytkę paznokciową. Żelazo znajdziemy w czerwonym mięsie, jajach, wątrobie, spirulinie, warzywach strączkowych, sezamie, pestkach dyni, amarantusie, w zielonych warzywach, np. w szpinaku, szparagach, brokułach. Żelazo do prawidłowego wchłaniania potrzebuje witaminy C

   Dla wzmocnienia poza dietą warto wypróbować też olejowania paznokci. Do tego sprawdza się dobrze olej lniany, olej arganowy, sezamowy i olej z pestek dyni.




Zobacz więcej na temat:

dietapaznokcie


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE