Dzisiaj jest: Czwartek, 02.04.2020 Imieniny: Franciszka i Władysława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Dieta dla palaczy


09.11.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta dla palaczy


   W dymie papierosowym wciąganym przez palaczy do płuc znajduje się ponad 4 tysiące szkodliwych substancji (w tym część o działaniu kancerogennym!). Najlepszym sposobem na uniknięcie niebezpiecznych dla zdrowia konsekwencji nałogu jest rozstanie się, raz na zawsze, z papierosami oraz innymi wyrobami tytoniowymi, niemniej rzucenie palenia jest ogromnym wyzwaniem i, jak mówią statystyki, większości palaczy się to nie udaje.

   Każdy palacz, niezależnie od tego, czy chce i stara się rzucić, czy nie, powinien ogromną uwagę przykładać do swojej codziennej diety. Może ona bowiem bądź neutralizować pewien zakres oddziaływania papierosów na organizm, bądź pogarszać wyrządzane przez nie szkody.





Znaczenie antyoksydantów

   Palenie papierosów znacząco zwiększa zapotrzebowania na antyoksydanty, gdyż stymuluje pojawianie się w ustroju groźnych wolnych rodników. Te, jeśli jest ich zbyt wiele w organizmie, wywołują różnego rodzaju choroby oraz dolegliwości, w tym np.:

- nowotwory
- nadciśnienie, miażdżycę, chorobę wieńcową
- demencję
- cukrzycę
- zapalenie jelita grubego
- przedwczesne starzenie się skóry
- łuszczycę
- problemy ze wzrokiem
- chorobę zwyrodnieniową stawów.

   Dieta palacza powinna być bardzo bogata w antyoksydanty, źródła których powinien on dodawać do każdego posiłku. Najwięcej znajduje się ich np. w:

- aronii
- ciemnych pestkowych winogronach
- wytrawnym winie
- jagodach goji
- czarnej porzeczce
- jabłkach
- burakach
- pomidorach
- marchewce
- szpinaku
- wiśniach
- ziarnach kakaowca
- sałacie
- fasoli
- ziołach i przyprawach.

   Wprowadzenie do codziennego jadłospisu warzyw i owoców to doskonały sposób na dostarczenie sobie, oprócz antyoksydantów, witamin i minerałów. Te również niezbędne są do prawidłowego funkcjonowania organizmu, w tym też układu odpornościowego.

   Jedną z najważniejszych z nich (posiadających, notabene, właściwości antyoksydacyjne) jest witamina C. Niestety dym tytoniowy blokuje jej wchłanianie się, co sprawia, iż nałogowi palacze są szczególnie narażeni na jej braki, nawet jeśli spożywają pewne ilości cytrusów czy przyjmują zawierające witaminę C suplementy. Każdy, kto pali papierosy, powinien drastycznie zwiększyć ilość spożywanych codziennie produktów bogatych w witaminę C, dzięki czemu zmniejszy wynikające z nałogi niedobory owej substancji. Pamiętajmy, iż witamina C znacząco wspiera układ odpornościowy, zapobiega tworzeniu się w żyłach zakrzepów (co jest jednym ze skutków palenia tytoniu!) i dba o zdrowie dziąseł.

   Bogate w witaminy, minerały i antyoksydanty warzywa i owoce nie tylko dbają o zdrowie palaczy, ale i poprawiają ich wygląd: redukują zmarszczki, poprawiają koloryt cery, ograniczają ilość pojawiających się na niej wyprysków (spowodowanych paleniem).



Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i ich rola w diecie dla palaczy

   Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 są ważne w diecie każdego z nas, niemniej palacze powinni zwracać na nie szczególną uwagę, gdyż ich nałóg znacząco podnosi ryzyko zachorowania przez nich na liczne nowotwory (nie tylko płuc, ale również i jamy ustnej, krtani, żołądka czy nawet pęcherza!). Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 owo ryzyko redukują. Ich najlepsze źródła to:

- olej lniany tłoczony na zimno (wysokolinolenowy)
- olej rzepakowy tłoczony na zimno
- siemię lniane
- tłuste ryby morskie.

   Włączenie do codziennej diety produktów zawierających kwasy omega-3 to nieodłączny element prawidłowej żywieniowej profilaktyki nowotworowej. Wykorzystywane są również już w leczeniu raka (dieta dr Budwig).



Odtruwanie organizmu

   Palacze powinni pić przynajmniej 1,5-2 litrów wody dziennie - im więcej, tym lepiej. Jako że ich nałóg sprawia, iż ich organizmy są na bieżąco zatruwane, bardzo ważne jest, by wspomagali oni procesy detoksykacyjne organizmu. Woda wypłukuje toksyczne substancje, przez co przyjmowanie jej w odpowiednich ilościach umożliwia hamowanie wyrządzanych przez nie szkód.

   Warto również pamiętać, iż palacze powinni jadać jak najmniej wysoko przetworzonych produktów, tj. unikać tych zawierających konserwanty, sztuczne barwniki, aromaty itd., i skupić się na świeżych warzywach i owocach, chudym mięsie (najlepiej ekologicznym) oraz pełnoziarnistych produktach zbożowych. W dymie tytoniowym znajduje się bowiem ogromna ilość toksyn - dokładanie sobie kolejnych, z pożywienia, nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem...



   Dieta dla palaczy powinna być bogata w świeże i wysoko odżywcze produkty i uboga we wszystko to, co uznawane jest za niezdrowe - fast foody, słodycze, tłuszcze utwardzone, konserwanty itd. Pamiętajmy, iż organizm palacza jest już, przez jego nałóg oraz związane z nim praktyki, bardzo obciążony i zatruty. Tym samym nałogowo paląca osoba nie może pozwolić sobie na tak wiele, w zakresie żywienia, co osoba, której ciało nie jest na bieżąco atakowane przez znajdujące się w dymie toksyny.

   Prawidłowa dieta jest bardzo ważna dla palaczy, gdyż pozwala im na ograniczenie niszczącego wpływu dymu tytoniowego na ich organizm. Nigdy jednak nawet najzdrowsza dieta nie będzie w stanie zupełnie go zneutralizować! Palenie papierosów oraz zdrowie i witalność się wzajemnie wykluczają.



Dieta a rzucanie palenia


   Odpowiednia dieta może okazać się pomocna również dla tych, którzy postanowili, iż rzucą palenie. Z czego powinna się składać? Przede wszystkim z wspomnianych wcześniej warzyw i owoców. Nie tylko wspomogą one procesy regeneracyjne organizmu, ale tez i zapobiegną nadmiernemu przybieraniu na wadze, z czym zmaga się wielu byłych palaczy. Niektórzy decydują się tez na rzucanie palenia poprzez przejście na restrykcyjne diety oczyszczające, np. takie składające się jedynie z warzyw i owoców. Choć jednoczesne odrzucenie i papierosów, i jedzenia, które lubimy, jest krokiem niezwykle trudnym, może okazać się bardzo skuteczne. Szybkie oczyszczenie organizmu, które następuje przy przejściu na tego typu sposób odżywiania, pozwala bowiem na błyskawiczne pozbycie się z jego obrębu również nikotyny, a więc i na wyeliminowanie głodu nikotynowego w krótszym czasie.

   Poza tym dieta osoby rzucającej palenie powinna obfitować w produkty będące bogatym źródłem tryptofanu, czyli w:

- pestki dyni
- sezam
- nabiał
- jajka
- awokado
- banany.

   Tryptofan jest aminokwasem, bez którego mózg nie może produkować serotoniny, a więc hormonu odpowiedzialnego za prawidłowe radzenie sobie ze stresem. Warto również wiedzieć o tym, iż tryptofan metabolizowany jest do melatoniny, a więc spożywanie bogatych w ów składnik produktów redukuje problemy z bezsennością, która to jest przecież jednym z objawów abstynencyjnych.



Kudzu

   Palacze, którzy chcą rozstać się z nałogiem, powinni również wprowadzić do codziennej diety kudzu - bądź w postaci suplementów, bądź proszku (dodaje się go do dowolnych napojów czy potraw). Kudzu to pochodząca z Azji roślina, korzeń której od bardzo dawna wykorzystywany jest w terapiach odwykowych, gdyż redukuje on zmęczenie oraz napięcie, pomaga się zrelaksować i lepiej radzić sobie ze stresem, a także, po prostu, poprawia nastrój. Dzięki temu regularne przyjmowanie kudzu stopniowo redukuje potrzebę sięgnięcia po papierosa - zapewnia bowiem wszystko to, co ma dać nam jego zapalenie.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Zamień leczenie na jedzenie Zamień leczenie na jedzenie

Andreas Michalsen

Wydawnictwo: Muza


Jak wydłużyć swoje życie - najnowsza wiedza o zdrowym odżywianiu i poście leczniczym. Skuteczne terapie najczęstszych chorób przewlekłych. Nadwaga, cukrzyca, depresja, nadciśnienie, choroby

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE