Dzisiaj jest: Czwartek, 20.06.2019 Imieniny: Bogny i Florentyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka?


15.08.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta trzustkowa - co można jeść, gdy choruje trzustka?


   Kiedy trzustka nie pracuje prawidłowo, dieta powinna mieć zdecydowanie lekkostrawny charakter. Jadłospis nie powinien polegać na głodówce - zalecane jest spożywanie pięciu niewielkich posiłków w ciągu dnia.

   Podstawowymi założeniami diety trzustkowej jest znaczne ograniczenie spożycia tłuszczu. Do przykładowych produktów spożywczych, które może jeść osoba cierpiąca na ostre lub przewlekłe zapalenie trzustki należą jasne i czerstwe pieczywo, nabiał o niskiej zawartości tłuszczu, mięso o niższej zawartości tłuszczu oraz gotowane warzywa.





Cel diety odciążyć chory gruczoł

   Trzustka jest gruczołem, który produkuje hormony (insulinę, glukagon) oraz enzymy trawienne przeznaczone do trawienia białek, tłuszczów i węglowodanów. Dieta trzustkowa jest stosowana nie tylko w przebiegu zapalenia trzustki o ostrej lub przewlekłej postaci. Wskazaniem do jej zastosowania jest także nowotwór trzustki.



Produkty, których nie można spożywać

   Lekkostrawny jadłospis w diecie trzustkowej nie powinien obejmować tłustych i pikantnych potraw. Co ciekawe, niewskazane są też produkty, które zawierają dużo błonnika pokarmowego, który dla zdrowego człowieka jest zdrowym składnikiem. Nie jest zatem wskazane spożywanie pieczywa razowego, brązowego ryżu, kasz gruboziarnistych, ani innych produktów z pełnego ziarna. Wykluczone jest spożywanie ryb i mięs o wysokiej zawartości tłuszczu, np. łososia, wieprzowiny, niektórych rodzajów drobiu. Na liście produktów, których nie można spożywać znajdują się też mięso peklowane, boczek, słonina i smalec.

   Owoce i warzywa mogą być spożywane tylko w postaci gotowanej i bez skórki. Surowe, nieobrane produkty obciążają trzustkę. W ogóle nie można natomiast spożywać ciężkostrawnych warzyw oraz powodujących wzdęcia (m.in. kalafiora, kapusty, roślin strączkowych, rzodkiewki, papryki). Wśród owoców w żadnej postaci nie powinno się spożywać śliwek, gruszek i czereśni.

   W jadłospisie odciążającym trzustkę nie może znaleźć się także żaden słodzony i gazowany napój, desery i słodycze oraz oczywiście alkohol - jeden z głównych czynników powodujących zapalenie trzustki.



Techniki przyrządzania potraw, których nie powinno się stosować

   W przebiegu diety trzustkowej przeciwwskazane jest stosowanie takich metod przygotowywania posiłków, jak smażenie, duszenie z wcześniejszym obsmażaniem, a także pieczenie z dodatkiem tłuszczu. Zupy powinny być przygotowywane bez wykorzystania:

- wywaru mięsnego
- wywaru grzybowego
- zasmażki
- śmietany

   Zalecanymi metodami przyrządzania posiłków należą duszenie bez dodatku tłuszczu, pieczenie w folii aluminiowej bądź pergaminu (bez dodatku tłuszczu), a także duszenie. Znaczną część jadłospisu powinny stanowić rozdrobnione owoce i warzywa, zupy w postaci przecieru, a także mielone mięso z niewielką ilością tłuszczu.



Jedzenie lubiane przez trzustkę

   Do produktów zalecanych w diecie trzustkowej należą drobny makaron, kasza manna i biały ryż - lekkostrawne produkty zbożowe, które zawierają niewiele błonnika. Można także spożywać odtłuszczony twaróg, mleko o obniżonej zawartości tłuszczu oraz naturalne jogurty bez tłuszczu. Źródłem białka w diecie trzustkowej są ponadto ryby charakteryzujące się niską zawartością tłuszczu oraz drób i cielęcina. Nieprawdą jest, że nie wolno spożywać żadnego rodzaju tłuszczów - dozwolone są niewielkie ilości oliwy z oliwek dodawanych do potraw. Ziemniaki można spożywać w postaci gotowanej i puree. Warzywa i owoce, które są bogate w witaminę C i beta karoten są zalecane, ale tylko po obraniu, ugotowaniu i rozdrobnieniu.



Sposób odżywiania w przebiegu OZT

   Ostre zapalenie trzustki (OZT) wymaga zastosowania diety trzustkowej, która obejmuje trzy stadia. W pierwszym etapie sposób żywienia powinien być lekkostrawny i niskotłuszczowy. Drugi etap ma charakter przejściowy - polega na stopniowym zwiększeniu spożycia tłuszczu, a trzecia faza polega na stopniowym wracaniu do pełnowartościowej diety (diety zbilansowanej). W ostatnim etapie diety można wprowadzać do jadłospisu grillowane, duszone i pieczone potrawy.



Dieta w przebiegu PZT

   Przewlekłe zapalenie trzustki wymaga zastosowania diety, która będzie minimalizować objawy zapalne i wspierać funkcje wydzielnicze chorego narządu. Niezwykle istotne jest również niedopuszczenie do niedoboru witamin i minerałów. W przebiegu diety trzustkowej występuje duże prawdopodobieństwo niedoboru witamin rozpuszczalnych w tłuszczach - A, D, E i K.



   Dokładne zalecenia dla pacjentów cierpiących na przewlekłe zapalenie trzustki i na ostre zapalenie tego narządu mogą się od siebie różnić. Niemniej ogólne założenia diety trzustkowej są wspólne dla obu przypadków.




Zobacz więcej na temat:

dieta trzustkowatrzustkadieta


Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto Co jeść, by pozbyć się objawów Hashimoto

Izabella Wentz

Wydawnictwo: Otwarte


Przepisy i plany żywieniowe, które pozwolą ci odzyskać kontrolę nad zdrowiem tarczycy. Autoimmunologiczna choroba tarczycy może być efektem infekcji, niedoboru składników odżywczych i jedze

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE