Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Dieta w zapaleniu pęcherza moczowego


23.09.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta w zapaleniu pęcherza moczowego


   Zapalenie pęcherza moczowego to wyjątkowo przykra dolegliwość, która dotyka głównie kobiet, między 20 a 50 rokiem życia. Szacuje się, że od 20 do 50% kobiet przeszło infekcję pęcherza moczowego przynajmniej raz w życiu. Nie jest to groźne schorzenie, ale z całą pewnością uciążliwe. Raz niewyleczone zapalenie pęcherza może powracać do nas latami.

   Stany zapalne związane z układem moczowym najczęściej leczy się antybiotykami, które, choć wydają się być konieczne, to jednak osłabiają organizm, ponadto coraz częściej mamy do czynienia z uodparnianiem się bakterii na działanie antybiotyków, co znacząco utrudnia leczenie. Warto stosować dietę wspierającą zdrowie pęcherza moczowego, by infekcje były rzadkością.





Zdrowie układu moczowego

   Dieta ma duże znaczenie dla zdrowia nerek i pęcherza. Zapalenie układu moczowego powodują bakterie pałeczki okrężnicy (Escherichia coli). Stan zapalny objawia się m.in. podwyższeniem temperatury ciała, bólami brzucha i pieczeniem towarzyszącym oddawaniu moczu. Dodatkowo u wielu osób pojawia się też uczucie niepełnego wypróżnienia, niektórzy mają też problem z trzymaniem moczu.

   Jeśli zauważysz u siebie objawy zapalenie pęcherza lub zostanie to potwierdzone przez lekarza, odstaw kawę i herbatę (przynajmniej na okres leczenia, sporadycznie można spożywać zieloną herbatę). Są one niewskazane przy infekcjach układu moczowego. Powinno się też unikać alkoholu, ponieważ nie tylko odwadnia, ale też podrażnia. Wskazane jest za to spożywanie płynów w odpowiedniej ilości. Pij szczególnie niegazowaną wodę, ewentualnie herbaty ziołowe, na przykład rumianek. Możesz też korzystać ze świeżo wyciskanych soków owocowych.

   W przypadku zakażeń bakteryjnych bardzo ważne jest, aby jak najszybciej pozbyć się drobnoustrojów z układu moczowego. W tym celu należy nie wstrzymywać moczu, ale właśnie jak najczęściej opróżniać pęcherz. Pomoże ci nie tylko woda, ale też warzywa i owoce bogate w wodę. Uważaj jednak, by nie wybierać tych, które działają na ciebie wzdymająco; wzdęty brzuch będzie wywierał parcie na pęcherz, co wzmocni objawy stanu zapalnego. Jeśli jednak nie masz problemów ze wzdęciami, sięgnij po truskawki i owoce leśne (maliny, jeżyny, borówki), a także jabłka, gruszki, pomidory, bakłażany, seler oraz koper. Moczopędnie działają też niektóre zioła, szczególnie pokrzywa (która przy okazji sprzyja detoksykacji organizmu), jałowiec oraz mniszek lekarski.



Cenna moc żurawiny

   Preparaty stosowane przy leczeniu zapalenia pęcherza moczowego bardzo często zawierają żurawinę. I nikogo nie powinno to dziwić - żadna roślina nie wykazuje tak silnego działania przeciwzapalnego na układ moczowy jak surowa żurawina. Na czym polega jej moc? Przede wszystkim żurawina oddziałuje bezpośrednio na to, co powoduje stan zapalny, czyli na bakterie pałeczki okrężnicy. Owoce żurawiny zawierają takie związki jak: flawonoidy, antocyjany i proantocyjanidyny. Proantocyjanidyny są w stanie przyczepić się do niektórych bakterii Escherichia coli, odpowiedzialnych za zapalenie pęcherza moczowego i zapobiec ich zagnieżdżeniu się w komórkach pęcherza, zapobiegając w ten sposób zakażeniu. Nie mając punktu przyczepienia, bakterie są usuwane z organizmu w naturalny sposób. Przez uniemożliwienie przywierania bakterii do ścian komórek ciała, żurawina chroni organizm człowieka przed innymi chorobami np. chorobami dziąseł, wrzodami, kamieniami nerkowymi. Warto wiedzieć, że żurawina działa też na Helicobacter pylori, która jest odpowiedzialna za choroby żołądka i dwunastnicy.

   Proantocyjanidyny odgrywają dużą rolę w zapobieganiu chorobom serca, poprzez hamowanie utleniania lipoprotein niskiej gęstości (LDL) oraz chronią przed nowotworami. Poza tym składniki antyoksydacyjne żurawiny pomagają chronić komórki mózgu przed wolnymi rodnikami oraz utratą zdolności motorycznych i poznawczych w późniejszych fazach życia. Warto stosować ją przez cały rok profilaktycznie. Nieprzetworzone owoce bogate są m.in. w witaminę młodości (witaminę E), witaminę C - która wzmaga działanie przeciwzapalne żurawiny. Dodatkowo w żurawinie można też znaleźć witaminę B5 i K1.



Jak spożywać żurawinę?

   Najlepiej byłoby jeść świeżą, ale niestety jest ona dostępna tylko jesienią. Na szczęście można ją mrozić, bądź też kupować zamrożoną i korzystać z niej w razie potrzeby. Mrożona żurawina zachowuje wszystkie niezbędne składniki potrzebne w walce z zapaleniem pęcherza moczowego. Można ją rozmrozić i zblendować ok. 100-200 gram z niewielką ilością wody. Dla wzmocnienia efektu można dodać 0,5-1 łyżeczkę witaminy C w proszku (najlepiej w formie kwasu askorbinowego). Według badań żurawina na drogi moczowe (również w przypadku zapalenia cewki moczowej) wpływa już po 2 godzinach od jej spożycia i ten korzystny efekt utrzymuje się jeszcze przez ponad 10 godzin. W związku z tym absolutne minimum w skutecznym leczeniu zapalenia pęcherza to spożywanie żurawiny rano i wieczorem, dla skuteczniejszego działania zaleca się kilka dawek dziennie (np. co 3 godziny). Gorszym rozwiązaniem są gotowe soki z żurawiny oraz suszona żurawina, która zazwyczaj jest dodatkowo dosładzana i często zawiera też środek konserwujący.



Co jeszcze pomoże?

   Bardzo ważny jest również ubiór; noś luźne, przewiewne obrania, które nie wywierają nadmiernego nacisku na pęcherz. Pamiętaj o tym, by wygrzać dobrze układ moczowy; w tym celu możesz stosować termofor, przyda się też gruby koc. U kobiet przy zakażeniu lekarze zalecają również przemywanie miejsc intymnych bieżącą wodą dwa razy dziennie; można też używać mydła z odpowiednim pH, należy natomiast unikać substancji podrażniających (a więc płyny przeznaczone do mycia całego ciała w tym przypadku się nie sprawdzą - większość zawiera SLS, które mogą wywoływać podrażnienia).




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jakie są Twoje ulubione grzyby?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE