Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Dieta wzmacniająca serce


13.08.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta wzmacniająca serce


   Czy wiesz, co należy jeść, aby twoje serce było sprawniejsze? Podpowiadamy jakie składniki odżywcze pozytywnie wpływają na jego pracę oraz jak je odnaleźć w codziennej diecie? Serce jest kluczowym narządem dla organizmu człowieka. Utrzymanie jego prawidłowej pracy jest bardzo ważne. Aby serce mogło poprawnie funkcjonować, należy dostarczyć jego komórkom wystarczającą ilość energii. W dzisiejszych czasach, zarówno młode osoby, jak i ludzie starsi padają ofiarami chorób serca i układu krążenia. Stres, używki, intensywny tryb życia doprowadzają już nawet osoby ok. 30. roku życia do zawałów i innych chorób serca.

   Aby nasze serce mogło lepiej funkcjonować, powinniśmy zadbać o zmniejszenie ilości cholesterolu w naszym organizmie. Najlepszym rozwiązaniem byłoby działanie w kierunku zamiany tłuszczów zwierzęcych na roślinne. Następny krok to skierowanie się ku antyoksydantom, które są bardzo ważnymi składnikami nie tylko dla serca. Zbyt wysoki poziom złego cholesterolu powoduje odkładanie się go ścianach tętnic, co może prowadzić do zatorów i poważnych komplikacji.





Z czego należy zrezygnować, aby usprawnić pracę serca?

- sól kuchenna - jej duża ilość jest bardzo szkodliwa (zwiększa ciśnienie tętnicze krwi)
- cukry proste
- zup z proszku oraz zupy zagęszczanych śmietaną
- potrawy smażone na dużej ilości tłuszczu
- ryby wędzone, smażone na panierce, w dużej ilości tłuszczu
- wszelkiego rodzaju używki



Co usprawnia pracę serca?

Antyoksydanty

   Antyoksydanty są wręcz kluczowe przy prawidłowej pracy serca. Zabijają wolne rodniki, które codziennie powstają w wyniku procesu utleniania. Dzięki pozytywnemu działaniu przeciwutleniaczy, opóźnia się proces starzenia komórek.


Witamina E

   Witamina E jest witaminą rozpuszczalną w tłuszczach. Działa niczym naturalny przeciwutleniacz  prowadząc do detoksykacji rodników powstałych z przemian metabolicznych. Ma istotny wpływ na pracę serca, ponieważ chroni wielonienasycone kwasy tłuszczowe przed utlenianiem. Dodatkowo badania wykazały, że jej niedobór może wpływać na występowanie chorób serca. Jej obecność zmniejsza ryzyko powstania nowotworów. Bogatym źródłem witaminy E są tłuszcze roślinne oraz produkty otrzymywane z pszenicy.


Witamina C

   Witamina C również jest antyoksydantem. Chroni witaminę E przed procesem oksydacji. Dodatkowo bierze ona udział w regulacji ciśnienia krwi oraz produkcji czerwonych krwinek. Najcenniejszym źródłem witaminy C nie są, wbrew pozorom, cytrusy, tylko: czarna porzeczka, czerwona papryka czy owoce dzikiej róży.


Koenzym Q-10

   Inna nazwa koenzymu Q-10 to ubichinon. Jest to związek, który odgrywa bardzo dużą rolę w procesie oddychania komórkowego. Chroni on organizm przez reaktywnymi formami tlenu. Koenzym Q-10 zabija szkodliwe wolne rodniki. Stabilizuje on błony komórkowe i jest niezbędny to prawidłowego funkcjonowania komórki. Udowodniono, że u ludzi cierpiących na choroby serca stężenie koenzymu Q-10 w komórkach mięśnia sercowego jest o wiele niższe niż u ludzi zdrowych. Ubichinon jest odpowiedzialny za gromadzenie się energii w komórkach serca, co wpływa na jego wydolność. Bogatym źródłem koenzymu Q-10 są m.in. tran, ryby, brokuły, szpinak lub produkty pełnoziarniste.


Selen

   Selen jest mikroelementem i podobnie jak witamina E, również antyoksydantem. W przypadku chorób serca oba te składniki współpracują ze sobą. Badania dowiodły, że razem skutecznie zapobiegają chorobom serca i utrzymują prawidłową pracę tego narządu. Udowodniono, że niedobór selenu może być groźny i prowadzić do wystąpienia chorób serca. Przykładem takiej choroby może być kardiomiopatia, czyli choroba mięśnia sercowego. Wniosek jest taki, że aby usprawnić pracę naszego serca, należy pilnować poziomu selenu w naszym organizmie. Największą ilością selenu spośród  produktów spożywczych charakteryzują się: mięso i przetwory, ryby, owoce morza, mleko i przetwory oraz pieczywo. Dużą dawkę selenu zawierają również drożdże.


Potas

   Potas jest składnikiem mineralnym i jednym z elektrolitów, który odgrywa dużą rolę w regulacji ciśnienia krwi. Bardzo ważny jest stosunek potasu do sodu, które przyjmujemy, ponieważ sód, który do naszego organizmu głównie dostaje się z solą (np. potrawy solone), powoduje niekorzystne zmiany w naszym układzie krążenia, w tym zmiany miażdżycowe. Potas przyczynia się do redukcji negatywnych oddziaływań sodu. Jednocześnie zbyt wysoki poziom sodu usuwa potas z organizmu. Dodatkowo potas aktywuje enzym ATP-azę, która bierze udział w dostarczeniu energii mięśniowi sercowemu. Niedobór potasu  może powodować nieregularne bicie serca. Do owego niedoboru może dojść bardzo łatwo, np. poprzez silną biegunkę lub używanie środków moczopędnych. Narażone są również osoby uprawiające intensywny wysiłek fizyczny. Głównym źródłem potasu w diecie są przede wszystkim warzywa i owoce, w szczególności: ziemniaki, pomidory, banany, marchew czy seler.


Magnez

   Magnez odgrywa istotą rolę w regulacji poziomu cholesterolu LDL i HDL, co za tym idzie udrażnia tętnice. Jest on bardzo ważny dla stabilizacji rytmu serca oraz poprawia wchłanianie potasu. Bardzo cennym źródłem tego makroelementu jest woda mineralna. Warto sięgnąć po średnio zmineralizowaną (500-1500 mg skł. min./litr) wodę mineralną. Codzienne picie tego rodzaju wody powinno w całości pokryć zapotrzebowanie na składniki mineralne, w tym magnez. Przy niedoborach zalecane jest picie wód wysoko zmineralizowanych (1500-4000 mg skł. min./litr) lub nawet leczniczych (>4000 mg skł. min./litr). Ponadto wysokie dawki magnezu znajdują się w: kaszy gryczanej, soi, fasoli białej, bananach czy szpinaku.


Kwasy tłuszczowe

   Kwasy tłuszczowe dzielą się na nasycone i nienasycone. Te pierwsze są pochodzenia zwierzęcego, co za tym idzie, nasz organizm potrafi je syntezować. W dietach zaleca się ograniczone spożywanie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, ze względu na dużą zawartość cholesterolu. Z kolei jeśli chodzi o nienasycone kwasy tłuszczowe, dzielą się one m.in. na jednonienasycone oraz wielonienasycone. Jednak najcenniejsze dla naszego organizmu są kwasy tłuszczowe, których nie potrafimy sami wytwarzać. Są to kwasy tłuszczowe egzogenne, czyli Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe (NNKT). Jednym z takich kwasów jest Omega-3. Stanowi cenne źródło energii, jest przeciwutleniaczem i działa przeciwmiażdżycowo. Ważny w organizmie jest stosunek kwasów Omega-3 do Omega-6. Bogatym źródłem kwasów Omega-3 są ryby morskie, owoce morza, spirulina, siemię lniane, nasiona chia oraz olej lniany.


Elektrolity

   Do elektrolitów zaliczamy takie składniki mineralne jak: sód, potas oraz chlor. Gospodarka elektrolitowa jest bardzo ważna dla całego układu krążenia, ale nie tylko. Jednym ze skutków niedoboru elektrolitów może być spowolnienie akcji serca. Powodem tego jest osłabienie mięśnia sercowego, co ma miejsce przy zbyt niskim poziomie tych składników mineralnych. Należy pamiętać o diecie bogatej w potas czy sód. Wtedy możemy być spokojni o poziom elektrolitów w naszym organizmie. Chlor jest wszechobecny w produktach żywnościowych, dlatego jego niedobór występuje stosunkowo rzadko. Szczególną uwagę na jego poziom powinny zwrócić osoby wykonujące intensywny wysiłek fizyczny. Często najważniejszym czynnikiem jest odpowiednie nawodnienie organizmu, zwłaszcza przy wysokich temperaturach, biegunkach czy aktywności sportowej.



Zdrowa alternatywa

   Amatorzy słonych potrwa powinni zrezygnować ze spożywania soli. Warto zastąpić ją krystaliczną solą wydobywaną w Pakistanie. Sól himalajska zawiera wiele składników mineralnych (ponad 80). Nie wpływa ona negatywnie na organizm człowieka, co więcej, reguluje ciśnienie krwi oraz  prowadzi do detoksykacji organizmu. Dodanie większej ilości soli krystalicznej do potraw może powodować uzupełnienie niedoborów różnych mikro- i makroelementów.



Zielone lekarstwo

   Wybierając się na codzienne zakupy do warzywniaka czy supermarketu, zatrzymajmy się na chwilę przy półce ze świeżymi ziołami. Obecnie niewiele osób zdaje sobie sprawę, jak dobrą i zdrową alternatywą są zioła. Obserwując „metryki” różnych gatunków ziół, nasuwa się jeden wniosek - są dobre na wszystko! Długo można wymieniać ich prozdrowotne właściwości. Ziołami, które mają działanie żółciopędne i prowadzą do stabilizacji poziomu cholesterolu są m.in. mięta pieprzowa i rozmaryn. Jemioła obniża ciśnienie krwi, zaś głóg zwiększa ukrwienie serca. Na na przyspieszenie pracy serca i krążenia zaleca się żeń-szeń i guaranę. Trzeba jednak uważać na przeciwwskazania, szczególnie jeśli chodzi o kobiety w ciąży i osoby z arytmią serca. Zielona herbata jest dobrym źródłem przeciwutleniaczy. Ze względu na wiele pozytywnych właściwości ziół, warto się zastanowić nad wizytą w najbliższym sklepie zielarskim.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE