Fasolamina jest substancją naturalną pozyskiwaną z fasoli zwyczajnej. Jednoroczna roślina, o której mowa, należy do rodziny bobowatych i pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie. Strąki fasoli zawierają nie tylko fasolaminę, ale również trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, cholinę, alantoinę i kwasy organiczne, a także inozytol. Wyciągi ze strąków fasoli zwyczajnej posiadają działanie moczopędne i mogą być używane w leczeniu obrzęków oraz chorób nerek i kamicy moczowej.
Sproszkowane strąki fasoli od setek lat wykorzystywano do zasypywania ran, oparzeń i wyprysków. W medycynie ludowej stosuje się odwary ze strąków fasoli w chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także w leczeniu nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca z obrzękami i dny moczanowej.
|
|
Fasolamina a odchudzanie
Posiada właściwości hamujące aktywność enzymów trawiących skrobię. Substancja blokuje aktywność enzymu odpowiadającego za przekształcenie skrobi w cukry proste, które w nadmiarze niekorzystnie wpływają na organizm oraz przekształcają się w tkankę tłuszczową. Fasolamina zapobiega kumulowaniu się węglowodanów prostych w organizmie w formie tkanki zapasowej. Naturalny neutralizator skrobi znajduje się w wyciągu z białej fasoli. Hamuje działanie alfa amylazy zapobiegając rozkładowi skrobi. Nie ulega ona strawieniu i przyswojeniu przez organizm. Zostaje wydalona w niestrawionej postaci z organizmu. Organizm otrzymuje mniejszą ilość energii, w związku z czym nie dochodzi do nadwyżek energetycznych. Wyciąg z fasoli nie tylko pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, ale także wspomaga odchudzanie.
Naturalny reduktor tłuszczu
Fasolamina uchodzi za naturalny reduktor tłuszczu, ponieważ zapobiega przekształcaniu się nadmiaru węglowodanów w tkankę tłuszczową. Powoduje, że nie dochodzi do przyrostu wagi, a odchudzanie jest bardziej skuteczne. Poza tym, wpływa korzystnie na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. W efekcie produkcja insuliny pobudzającej proces zamiany kalorii w tkankę tłuszczową nie jest wzmożona. Zamiana cukru w tkankę tłuszczową jest rezultatem takich reakcji biochemicznych, jak cykl pentozowy, synteza kwasów tłuszczowych i sprzęganie ich z glicerolem w cząstki trójglicerydów.
Cykl pentozowy polega na utlenianiu glukozy, a jego główną rolą jest dostarczenie związku zwanego NADPH, który jest następnie wykorzystywany przez tkankę tłuszczową podczas syntezy kwasów tłuszczowych. W dalszym etapie nadmiar energii zostaje zmagazynowany przez organizm zwiększając ilość tkanki tłuszczowej. Jeżeli węglowodany są spożywane zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, cukier zamienia się w tłuszcz dość opornie. Spożywanie znacznych ilości węglowodanów chroni natomiast zbędną tkankę tłuszczową i utrudnia proces odchudzania. Na intensywność przemiany cukrów w tłuszcze wpływa ich jakość. Najbardziej tuczące są łatwo przyswajalne cukry, znajdujące się w słodyczach, jasnym pieczywie, cukrze i miodzie.
Zapobiega cukrzycy
Fasolamina jest naturalnym produktem, który nie ma szkodliwego wpływu na organizm. Pozwala na skuteczną walkę z nadwagą i wpływa na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Ma pozytywny wpływ na pracę serca i samopoczucie. Zapobiega negatywnym skutkom podwyższonego poziomu cukru we krwi. Wystarczy jedna kapsułka fasolaminy, aby zneutralizować nawet do 1100 kcal skrobi. Zdrowa osoba posiada stężenie cukru we krwi wynoszące około 60-100 mg%. W przypadku, gdy jest podwyższony, warto sięgnąć po preparaty zawierające fasolaminę. Substancja, o której mowa jest wykorzystywana do produkcji suplementów o różnym składzie. Bardzo często jest składnikiem środków wspomagających odchudzanie oraz występuje w towarzystwie innych substancji aktywnych, między innymi chityny. W aptece są dostępne również preparaty - suplementy diety zawierające wyłącznie fasolaminę. Przed zakupem warto poprosić o poradę farmaceutę.