Dzisiaj jest: Poniedziałek, 11.12.2017 Imieniny: Damazego i Waldemara



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5784

Fasolamina - pomoże ci schudnąć


15.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Fasolamina - pomoże ci schudnąć


   Fasolamina jest substancją naturalną pozyskiwaną z fasoli zwyczajnej. Jednoroczna roślina, o której mowa, należy do rodziny bobowatych i pochodzi z Ameryki Południowej. Obecnie jest rozpowszechniona na całym świecie. Strąki fasoli zawierają nie tylko fasolaminę, ale również trójterpeny o właściwościach bakteriobójczych, cholinę, alantoinę i kwasy organiczne, a także inozytol. Wyciągi ze strąków fasoli zwyczajnej posiadają działanie moczopędne i mogą być używane w leczeniu obrzęków oraz chorób nerek i kamicy moczowej.

   Sproszkowane strąki fasoli od setek lat wykorzystywano do zasypywania ran, oparzeń i wyprysków. W medycynie ludowej stosuje się odwary ze strąków fasoli w chorobach nerek i pęcherza moczowego, a także w leczeniu nadciśnienia tętniczego, niewydolności serca z obrzękami i dny moczanowej.

Fasolaminę obecnie pozyskuje się za pomocą zaawansowanych metod technologicznych, jednak można samodzielnie przygotować napój zawierający tę substancję aktywną. Do jego przygotowania będzie potrzebnych 200 g suszonych strąków fasoli i 1 l wody. Rozdrobnione strąki fasoli należy gotować w wodzie przez pół godziny, a później odstawić na noc i przecedzić. Stężenie fasolaminy w wywarze jest niskie, dlatego aby zauważyć rezultaty, konieczne jest picie 1 szklanki wywaru co pół godziny. Metoda jest polecana osobom chorym na cukrzycę, jako wsparcie terapii farmakologicznej.



Fasolamina a odchudzanie

   Posiada właściwości hamujące aktywność enzymów trawiących skrobię. Substancja blokuje aktywność enzymu odpowiadającego za przekształcenie skrobi w cukry proste, które w nadmiarze niekorzystnie wpływają na organizm oraz przekształcają się w tkankę tłuszczową. Fasolamina zapobiega kumulowaniu się węglowodanów prostych w organizmie w formie tkanki zapasowej. Naturalny neutralizator skrobi znajduje się w wyciągu z białej fasoli. Hamuje działanie alfa amylazy zapobiegając rozkładowi skrobi. Nie ulega ona strawieniu i przyswojeniu przez organizm. Zostaje wydalona w niestrawionej postaci z organizmu. Organizm otrzymuje mniejszą ilość energii, w związku z czym nie dochodzi do nadwyżek energetycznych. Wyciąg z fasoli nie tylko pozwala utrzymać prawidłową masę ciała, ale także wspomaga odchudzanie.



Naturalny reduktor tłuszczu

   Fasolamina uchodzi za naturalny reduktor tłuszczu, ponieważ zapobiega przekształcaniu się nadmiaru węglowodanów w tkankę tłuszczową. Powoduje, że nie dochodzi do przyrostu wagi, a odchudzanie jest bardziej skuteczne. Poza tym, wpływa korzystnie na utrzymanie odpowiedniego poziomu cukru we krwi. W efekcie produkcja insuliny pobudzającej proces zamiany kalorii w tkankę tłuszczową nie jest wzmożona. Zamiana cukru w tkankę tłuszczową jest rezultatem takich reakcji biochemicznych, jak cykl pentozowy, synteza kwasów tłuszczowych i sprzęganie ich z glicerolem w cząstki trójglicerydów.

   Cykl pentozowy polega na utlenianiu glukozy, a jego główną rolą jest dostarczenie związku zwanego NADPH, który jest następnie wykorzystywany przez tkankę tłuszczową podczas syntezy kwasów tłuszczowych. W dalszym etapie nadmiar energii zostaje zmagazynowany przez organizm zwiększając ilość tkanki tłuszczowej. Jeżeli węglowodany są spożywane zgodnie z zapotrzebowaniem organizmu, cukier zamienia się w tłuszcz dość opornie. Spożywanie znacznych ilości węglowodanów chroni natomiast zbędną tkankę tłuszczową i utrudnia proces odchudzania. Na intensywność przemiany cukrów w tłuszcze wpływa ich jakość. Najbardziej tuczące są łatwo przyswajalne cukry, znajdujące się w słodyczach, jasnym pieczywie, cukrze i miodzie.



Zapobiega cukrzycy

   Fasolamina jest naturalnym produktem, który nie ma szkodliwego wpływu na organizm. Pozwala na skuteczną walkę z nadwagą i wpływa na utrzymanie właściwego poziomu cukru we krwi. Ma pozytywny wpływ na pracę serca i samopoczucie. Zapobiega negatywnym skutkom podwyższonego poziomu cukru we krwi. Wystarczy jedna kapsułka fasolaminy, aby zneutralizować nawet do 1100 kcal skrobi. Zdrowa osoba posiada stężenie cukru we krwi wynoszące około 60-100 mg%. W przypadku, gdy jest podwyższony, warto sięgnąć po preparaty zawierające fasolaminę. Substancja, o której mowa jest wykorzystywana do produkcji suplementów o różnym składzie. Bardzo często jest składnikiem środków wspomagających odchudzanie oraz występuje w towarzystwie innych substancji aktywnych, między innymi chityny. W aptece są dostępne również preparaty - suplementy diety zawierające wyłącznie fasolaminę. Przed zakupem warto poprosić o poradę farmaceutę.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE