Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Forskolina jako "pochłaniacz" tłuszczu - hit, czy kit?


12.05.2017
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Forskolina jako "pochłaniacz" tłuszczu - hit, czy kit?


   Forskolina jest jednym ze składników suplementów diety wspomagających proces odchudzania. Okazuje się, że nie pozostaje obojętna (w pozytywnym znaczeniu) na insulinooporność, niedoczynność tarczycy i układ krążenia. Sprawdzamy, jaki jest jej wpływ nie tylko na sylwetkę.

   Jemy nasiona szałwii hiszpańskiej, żeby wzmocnić organizm. Napar z pokrzywy zwyczajnej działa z kolei moczopędnie i przeciwobrzękowo. Prozdrowotne działanie ma również pokrzywa indyjska znana jako szałwia indyjska i Coleus forskohli - naturalne źródło forskoliny.





Coleonol wpływa na organizm wielokierunkowo

   Forskolina nazywana także coleonolem jest wyciągiem pozyskiwanym z korzenia tej rośliny. W medycynie hinduskiej stosowano tę naturalną substancję w leczeniu chorób układu krążenia, układu moczowego i oddechowego. Forskolina może też wspierać terapię bezsenności. Liczne badania naukowe potwierdziły, że coleonol wykazuje wielokierunkowy wpływ na ludzki organizm, ponieważ podnosi stężenie cAMP aktywując tym samym enzym - cyklazę adenylową. Wyzwala to szereg reakcji w komórce i uwalnia przekaźniki do innych komórek.



Na stan zapalny i niedoczynność tarczycy

   Forskolina skuteczne leczy stany zapalne o ostrym i przewlekłym charakterze. Prowadzi to do zahamowania wysiękowego procesu zapalnego i łagodzi ból. Kolejną sferą działania coleonolu jest poprawa krążenia krwi naczyniach wieńcowych. W ten sposób składnik poprawia ukrwienie serca i sprawia, że jego praca jest bardziej efektywna. Forskolina może pomóc także pacjentom zmagającym się z nadciśnieniem. Niedoczynność tarczycy skutecznie pobudza czynność gruczołu tarczycowego - poprawia ukrwienie tarczycy. Lekko obniżone TSH powraca do normy, a ilość wolnych hormonów tarczycy we krwi wzrasta. Forskolina nie może być stosowana bez konsultacji z lekarzem w podanych przypadkach - warto upewnić się, czy zażywanie suplementu zawierającego coleonol, nie będzie powodowało niepożądanych skutków w połączeniu farmakoterapii.



Forskolinę znamy głównie jako środek na odchudzanie

   Preparaty zawierające forskolinę są reklamowane jako preparaty wspomagające odchudzanie. Na ich opakowaniu nie znajdziemy informacji o tym, jak coleonol wpływa np. na tarczycę i układ krążenia. Czytając ulotkę dowiemy się jednak, w jaki sposób, forskolina wspiera proces utraty masy ciała. Forskolina powoduje nasilenie procesu rozkładu tłuszczu w obrębie tkanki tłuszczowej i hamuje syntezę lipidów w komórkach tkanki tłuszczowej (adipocytach). Z jednej strony wspomaga ona zatem spalanie tłuszczu, a z drugiej hamuje ponowny przyrost tkanki tłuszczowej. Forskolina poprawiając pracę tarczycy przyspiesza metabolizm, co także sprzyja odchudzaniu. Warto wspomnieć jeszcze o jednej właściwości - aktywowaniu enzymu HSL w adipocytach. HSL (Hormone Sensitive Lipase), czyli lipaza hormonozależna jest potrzebna do uwolnienia zapasowego łuszczu i jego transportu do miejsc, które wymagają zaopatrzenia w energię - np. do mięśni.



Suplementy z coleonolem w roli głównej

   Handlowa nazwa tej substancji to forskolina i właśnie pod nią trzeba szukać tego składnika czytając skład podany na opakowaniu suplementu diety. Wybierają go szczególnie osoby zmagające się z nadwagą lub otyłością. Forskolinę pozyskuje się z pokrzywy indyjskiej - rośliny występującej w sferze klimatu równikowego i podrównikowego,  krajach południowo-wschodniej części Azji. Ekstrakt z tej rośliny był pozyskiwany w tradycyjnej medycynie hinduskiej - nazywano go mianem guggul. Konwencjonalna medycyna korzysta z jego właściwości stosunkowo od niedawna, bo pierwsze badania zostały przeprowadzone w 1974 r. w Indiach. Ich wyniki potwierdziły korzystny wpływ tego składnika na proces odchudzania.



Zaczyna się od cyklazy adenylowej (AC) - kończy na spalaniu i budowie

   Działanie forskoliny w zakresie spalania tkanki tłuszczowej oraz budowania masy mięśniowej jest złożony. Ten składnik inicjuje kaskadę procesów, które ostatecznie doprowadzają do poprawy efektów odchudzania. Warunek? Jest jeden - regularne stosowanie suplementu i zdrowej diety połączonej z umiarkowaną aktywnością fizyczną. Forskolina skutecznie stymuluje produkcję enzymu AC związanego z błonami komórkowymi oraz nadrzędnie stymuluje inne enzymy regulujące wzrost masy mięśniowej oraz inicjujące proces utraty tłuszczu. Cyklaza adenylowa ma charakter nadrzędny względem innych enzymów odpowiadających za regulowanie masy mięśniowej i zmniejszania poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie. Kwas adenozynotrójfosforowy (ATP) zostaje przekształcony w cAMP - regulator rozpadu tłuszczu w adipocytach. Ten czynnik odgrywa też dużą rolę w transportowaniu kwasów tłuszczowych do komórek mięśniowych, gdzie zostają one przetworzone w energię. Z tą funkcją cAMP jest związany drugi efekt forskoliny - sprzyjanie budowie masy mięśniowej. Forskolina nie zainicjuje procesu lipolizy, ale będzie go skutecznie wspierać sprzyjając poprawie wyglądu sylwetki, ogólnego samopoczucia i co najważniejsze - zdrowia!



Dlaczego coleonol jest tak skuteczny?

   Wspomniane wyżej badania przeprowadzone w 1974 r. wykazały, że ekstrakt z pokrzywy jest bogatym źródłem diterpenowych związków. Najważniejszą rolę wśród nich odgrywa jednak forskolina. Gdyby nie fakt, że prowadzi do zwiększenia poziomu cAMP, nie byłaby ona w ogóle pomocna osobom odchudzającym się. Czynnik cAMP odgrywa kluczową rolę w procesie odchudzania. Jego funkcje są następujące:

- pobudzenie termogenezy
- stymulowanie produkcji hormonów tarczycy
- aktywacja enzymu HSL
- stymulowanie procesu rozkładu lipolizy
- ograniczenie syntezy tłuszczów w komórkach żółtej tkanki tłuszczowej

   Przypisywanie forskolinie właściwości cAMP jest swoistym skrótem myślowym. Można stwierdzić, że wymienione wyżej pięć procesów to pośrednie skutki działania coleonolu.



Wpływ forskoliny na gospodarkę hormonalną

   Oprócz wpływu na HSL i tarczycę, można wyróżnić także wpływ na produkcję insuliny i testosteronu. Coleonol stymuluje trzustkę do produkcji insuliny, dlatego może on wspomagać leczenie zaburzeń gospodarki węglowodanowej, insulinooporności i cukrzycy. U mężczyzn forskolina poprawia syntezę testosteronu oraz poprawia samopoczucie, witalność i libido. Naturalny wyciąg z pokrzywy indyjskiej może pomóc także osobom żyjącym w przewlekłym stresie, niewydolności kory nadnerczy oraz syndromie zmęczenia nadnerczy - dzięki temu zwiększa się synteza hormonu ACTH - adrenokortykotropiny.



Dzielnie broni przed chorobą autoimmunologiczną i nowotworem

   Forskolina działając przeciwzapalnie hamuje reakcje autoimmunologiczne. Dlatego też można wykorzystać ją w terapii takich chorób - na przykład choroby Hashimoto, łuszczycy i reumatoidalnego zapalenia stawów. Coleus może też hamować proces transformacji nowotworowej i przemieszczania się komórek rakowych do innych tkanek.



Za co jeszcze cenimy forskolinę?

   Coleonol pomaga osobom cierpiącym na zaburzenia nastroju - naturalna substancja działa przeciwdepresyjnie. Ponadto, poprawia ona odporność poprzez aktywowanie makrofagów i wspieranie tym samym zwalczania drobnoustrojów. Mężczyźni powinni zainteresować się coloenolem nie tylko dlatego, że wspomaga syntezę testosteronu, ale również dlatego, że poprzez swój wpływ na męski hormon androgenowy skutecznie hamuje rozwój zmian nowotworowych gruczołu krokowego.



Podsumowanie

   Konkludując - forskolina nie jest pochłaniaczem tłuszczu, nie ogranicza jego wchłaniania w układzie pokarmowym. Wspomaga ona odchudzanie poprzez stymulowanie produkcji cAMP, a jej wpływ na zdrowie nie ogranicza się tylko na utrzymaniu prawidłowej masy ciała i optymalnego poziomu tkanki tłuszczowej. Poza tym, aby efekt wspomagania odchudzania był widoczny, najpierw musi zostać ono zainicjowane ujemnym bilansem energetycznym uzyskiwanym poprzez połączenie diety z ćwiczeniami.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE