Dzisiaj jest: Sobota, 21.10.2017 Imieniny: Urszuli i Hilarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Jak oczyścić organizm z toksyn na wiosnę ?


01.03.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak oczyścić organizm z toksyn na wiosnę ?


   Zimą, w kwestii odżywiania, na więcej pozwalają sobie nawet osoby preferujące lekką dietę. Pogoda za oknem nie zachęca do aktywnego spędzania czasu, a niskie temperatury wzmagają chęć na zjedzenie raczej ciepłego, tłustszego posiłku lub słodkiego deseru niż sałatki. Jadamy więc syte posiłki, często tłuste czy bogate w węglowodany proste, gdyż intuicyjnie przeczuwamy, że właśnie to nas rozgrzeje i doda nam energii. Fakt, dużo kalorii w posiłku to dużo energii na funkcjonowanie w niesprzyjających warunkach atmosferycznych. Jak więc możliwe, że czujemy się, mimo wszystko, coraz bardziej i zmęczeni i z utęsknieniem oczekujemy nadejścia wiosny? Czemu większość z nas przybiera zimą na wadze? Gdzieś musimy popełniać jakiś błąd. I tym błędem z pewnością nie jest tylko wigilijna kolacja.



   Żywność przetworzona, po którą sięgamy zimą chętniej, zawiera konserwanty, barwniki i aromaty, które zatruwają nasz organizm. Nadmiar mięsa czy nabiału w codziennej diecie powoduje zaparcia i uczucie ciężkości, w czym nie pomaga zbyt mała ilość warzyw, którą jadamy, gdyż „zimą nie ma ich zbyt wiele”, „zimą zielenina jest zbyt droga” etc. (kto nie słyszał takiej wymówki z ust admiratora wieprzowej pieczeni z ziemniakami?). Węglowodany proste, którym przypisujemy rozgrzewające i energetyzujące działanie, mają wysoki indeks glikemiczny i działają w sposób, w jaki chcemy, by działały, tylko przez krótki okres czasu. Zimowa dieta, z czasem, zaczyna dawać nam się we znaki. Jak pozbyć się jej zgubnych dla samopoczucia, figury i zdrowia konsekwencji? Oczyścić organizm!



Głodówka oczyszczająca

   Najbardziej radykalną i budzącą najwięcej kontrowersji kuracją oczyszczającą jest głodówka. Może polegać na tym, że pijemy tylko i wyłącznie wodę, lub na tym, że dozwolone jest na niej również popijanie soków warzywnych czy ziołowych herbat.

   O ile głodówka jest niezwykle skuteczną metodą na odtrucie organizmu (oczywiście jeśli nie przeprowadzana jest przez zbyt długi czas, a sama stosująca ją osoba jest zdrowa, dorosła etc.), to zdaje się, że przeprowadzanie jej zimą niekoniecznie jest dobrym pomysłem.

   Eliminacja węglowodanów z diety powoduje permanentnie doskwierające uczucie zimna. Tutaj eliminujemy nie tylko węglowodany, ale pożywienie w ogóle, a temperatury są i tak wystarczająco niskie, by sprawić, ze odczuwamy pewnego rodzaju dyskomfort. Głodówka przeprowadzana zimą może być na tyle trudna, że szybko pomysł oczyszczania porzucimy. Nie będzie to jednak wynikiem braku silnej woli, ale zdrowej reakcji organizmu- głód, z powodu silnego zmęczenia organizmu, będzie nie do pohamowania.

   Jeśli jesteśmy w na tyle komfortowej sytuacji, że nie musimy martwić się poruszaniem po zaśnieżonych ulicach, czy w ogóle nie musimy przez jakiś czas wychodzić z domu, można na głodówkę zdecydować się nawet w najsroższe mrozy. Jak zawsze, najważniejszy jest zdrowy rozsądek.



Dieta warzywna i warzywno-owocowa

   Dieta warzywna oraz warzywno-owocowa to, zdaje się, najpopularniejsze obok piętnowanej przez niektórych głodówki kuracje oczyszczające. Prawdopodobnie dlatego, iż nie musimy ograniczać w nich ilości spożywanych produktów, a więc nie narażamy się na uporczywe uczucie głodu towarzyszące innym dietom.

Dzięki diecie warzywnej (oraz warzywno-owocowej):

– pozbędziemy się zaparć, gdyż warzywa i owoce są bogatym źródłem błonnika pokarmowego
– dostarczymy sobie witamin i minerałów, które dodadzą nam energii i poprawią samopoczucie
– pozbędziemy się nadmiaru wody z organizmu (głównie dzięki temu, iż warzywa, szczególnie te zielone, składają się w głównej mierze z wody; poza tym, eliminacja pieczywa czy produktów nabiałowych to również eliminacja z diety dużej ilości soli, która, spożywana w nadmiarze, co ma często miejsce, powoduje właśnie zatrzymywanie wody).

   Dieta warzywna i warzywno-owocowa, nawet w okresie zimowym, jest prosta i tania. Oczywiście zimą nie mamy dostępu do takiej ilości warzyw i owoców jak wiosną, na nadejście której się przygotowujemy, ale wybór i tak jest duży - kapusta, brukselka, brokuły, papryka, jabłka, gruszki, banany etc. Wymieniać można naprawdę długo. Zawsze możemy również uciekać się do kupowania gotowych warzywnych mrożonek.

   Tego typu dieta nie może być stosowana nie dłużej niż przez okres około 10 dni (w zależności od indywidualnych predyspozycji i stanu zdrowia, wieku itd.). Kurację warto więc przeprowadzić jeszcze przed nadejściem wiosny, a gdy tylko pojawią się na rynku owoce i warzywa sezonowe, można ją powtórzyć, by dokończyć zadanie, co będzie już łatwiejsze, gdyż menu zostanie wzbogacone, a nasze nawyki ulegną już modyfikacji. Dobrą motywacją będzie również to, jak poprawiło się nasze samopoczucie po pierwszej kuracji. Po co więc zwlekać?



Monodieta jaglana

   Inną monodietą, którą można zastosować w celu oczyszczenia organizmu na wiosnę, jest monodieta jaglana, która polega na spożywaniu tylko kaszy jaglanej pod różnymi postaciami. Kaszę można kupić przez okrągły rok, a więc jego pora nie będzie żadną wymówką. Monodieta jaglana również pozwala zaspokoić głód i to zachowując swoją skuteczność. Jest więc alternatywą dla osób, które nie chcą jeść dostępnych zimą warzyw czy owoców przez dłuższy czas, bądź lubią kaszę czy wszelkiego rodzaju węglowodany.



Oczyszczanie organizmu a lewatywa

   Jeśli chcemy oczyścić organizm z toksyn, musimy pamiętać o tym, jak ważne jest oczyszczenie również samych jelit. Odtruwanie na poziomie komórkowym nie zajdzie, jeśli organ, w którym wchłaniane są wszystkie substancje odżywcze, pozostanie zanieczyszczony gnijącymi resztkami pokarmowymi. Dlaczego? Dlatego, że owe toksyny również będą przedostawać się do krwiobiegu.

   Zaparcia są również przyczyną pewnego rodzaju defektów estetycznych w postaci wydętego brzucha, który nie będzie prezentował się zbyt dobrze w ubraniach z wiosennej, lżejszej garderoby, gdy grube swetry powędrują na dno szafy. Dyskomfort tym spowodowany może przysporzyć Paniom kolejnych zmartwień, a więc, choćby po to, by mogły poczuć się dobrze w ulubionej sukience, powinny zdecydować się na walkę z problemami trawiennymi (oczywiście kwestie zdrowotne są najważniejsze, ale, mówiąc z przymrużeniem oka, argumenty z nimi związane nie zawsze i nie wszystkim wydają się wystarczająco przekonujące...).



Oczyszczanie organizmu - zioła, przyprawy ...

Zioła, które warto wprowadzić do przedwiosennej diety oczyszczającej to min.:

mniszek lekarski
skrzyp
– pokrzywa
– koperek
– pietruszka
ostropest plamisty
– liść laurowy

   Smak potraw oraz napojów warto również wzbogacać sokiem z cytryny oraz imbirem. Imbir nie tylko pomaga w oczyszczaniu organizmu, poprzez min. działanie moczopędne, ale działa również rozgrzewająco, a więc idealnie sprawdza się zimą.



Oczyszczanie organizmu z toksyn - codzienna dieta

   Nawet jeśli nie chcemy decydować się na wyżej opisane kroki, gdyż np. uznajemy je za zbyt radykalne, niemożliwe do zastosowania przy naszym stylu życia czy upodobaniach etc., możemy uporać się z toksynami zanieczyszczającymi nasz organizm w sposób dużo bardziej łagodny. Oczywiście potrwa to dłużej, ale, być może, dzięki temu wyrobimy w sobie zdrowe nawyki i oczyszczanie jako takie nigdy nie będzie już potrzebne.

   Drobne modyfikacje codziennej diety mogą okazać się, na dłuższą metę, doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn. Tym bardziej, że lada moment na rynku pojawią się sezonowe owoce i warzywa, ich cena będzie spadać, a więc względy ekonomiczne nie będą mogły być żadną wymówką!

Jak jadać, by systematycznie oczyszczać organizm z toksyn? Oto podstawowe zasady:

– ograniczamy do absolutnego minimum produkty wysoko przetworzone (słodycze, żywność gotowa, fast foody)
– ograniczamy do minimum spożycie alkoholu (choć warto pamiętać, że lampka wytrawnego czerwonego wina do obiadu czy kolacji może przynieść więcej pożytku niż szkód...)
– jemy jak najwięcej warzyw (szczególnie zielonych) i owoców
– codziennie wypijamy butelkę wody mineralnej (najlepiej niskosodowej)
– pijemy zieloną i czerwoną herbatę
– ograniczamy ilość produktów odzwierzęcych w diecie

   Nie brzmi tak strasznie jak głodówka czy monodieta, prawda? No właśnie. Zdrowe nawyki żywieniowe to podstawa - jeśli wprowadzimy je w życie, żadne większe restrykcje nie będą potrzebne.

   Rezygnujmy więc powoli z „zimowego” odżywiania - ciężkich, tłustych potraw, które dodawały nam sił i rozgrzewały nasze ciała i przejdźmy na zdrową, lekką dietę „wiosenną”.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE