Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Jak zróżnicowana jest Twoja dieta? Monotonna dieta jest nie tylko nudna - bywa niebezpieczna


20.02.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Jak zróżnicowana jest Twoja dieta? Monotonna dieta jest nie tylko nudna - bywa niebezpieczna


   Zgodnie z ogólnymi zaleceniami dietetycznymi jadłospis powinien być zróżnicowany. Stosowanie monotonnego jadłospisu lub jego radykalnej wersji, nazywanej potocznie monodietą, może bardzo negatywnie wpłynąć na zdrowie. Do konsekwencji monotonnego jadłospisu należą między innymi niedobory witamin i minerałów.

   Monotonny sposób odżywiania nie należy do najrozsądniejszych rozwiązań. Podstawową wadą tego sposobu żywienia jest ograniczony dostęp do różnych składników witaminowych i mineralnych. Zdecydowana większość produktów zawiera duże ilości tylko niektórych, wybranych składników odżywczych. Monotonny jadłospis oparty na kilku wybranych, ulubionych produktów może w dłuższej perspektywie doprowadzić do niedoborów żywieniowych. Na problem monotonnego sposobu odżywiania należy spojrzeć także z drugiej strony - czy spożywanie określonych produktów, bogatych w niektóre składniki witaminowe i mineralne nie doprowadzi do ich nadmiaru w organizmie.





Nadmiar witamin i minerałów w organizmie

   Stan podwyższonego poziomu witaminy w organizmie jest nazywany hiperwitaminozą. Nadmiar minerałów w surowicy krwi jest z kolei określany nazwą własną, w zależności od tego, którego minerału jest za dużo (np. hiperpotasemia). Są to stany objawiające się określonymi, poważnymi objawami, mogące prowadzić nawet do rozwoju określonych chorób.



Żywność zawiera związki antyodżywcze

   Toksyczne związki mogą być produkowane przez samą roślinę, np.

- związki purynowe groźne dla osób chorujących na dnę moczanową zawarte w roślinach strączkowych, brukselce i brokułach,
- goitryna występująca w roślinach krzyżowych (m.in. w rzepie, kapuście, kalarepie) posiadająca właściwości wolotwórcze.

   Do antyodżywczych składników zawartych w żywności należą także toksyny przenikające do żywności wskutek zanieczyszczenia środowiska przez zabiegi nawożenia pól uprawnych i procesów technologicznych. Toksyny mogą być produkowane także przez mikroorganizmy (np. grzyby) kolonizujące uprawę. W przetworzonych produktach szkodliwe mogą okazać się niektóre substancje celowo dodawane do żywności, czyli konserwanty, barwniki i inne dodatki do żywności.

   Poziom antyodżywczych składników zawartych w porcji żywności zwykle jest na tyle niski, że organizm je toleruje, a następnie wydala. Jednak, jeżeli każdego dnia jest spożywany ten sam produkt, tego samego pochodzenia i zawiera on właśnie substancje antyodżywcze, to istnieje bardzo wysokie prawdopodobieństwo (graniczące z pewnością), że dopuszczalny poziom takich substancji został przekroczony. Mogą pojawić się konkretne objawy ze strony organizmu, świadczące o zatruciu, np. bóle głowy, brak apetytu.



Problem ma charakter globalny

   Problem monodiety nie dotyczy wyłącznie Europy i Stanów Zjednoczonych, gdzie występuje tendencja do spożywania przetworzonej żywności, albo stosowaniu restrykcyjnych monodiet opartych na spożywaniu kilku produktów przez długi czas. Niektóre uprawy popularne w krajach niskorozwiniętych, takie jak zboże i maniok, mogą okazać się w nadmiarze szkodliwe z powodu zawartości związków toksycznych dla organizmu, jeżeli są dostarczane w większych ilościach. Bardzo łatwo przekroczyć próg tolerancji - nie zdając sobie z tego sprawy, kiedy na talerzu pojawia się głównie jeden produkt.

   W społecznościach skoncentrowanych na produkcji rolnej na własne potrzeby, konsumenci jedzą to, co sami wyprodukują lub kupują żywność na lokalną rynku, ponieważ jest tańsza. W odniesieniu do tych produktów nie ma jednak pewności, czy nie zawierają toksyn, a jeżeli zawierają to nie jest to nawet badane. W konsekwencji pokarmowe toksyny często są spożywane nieświadomie prowadzić do zaburzeń koncentracji i podwyższając ryzyko zachorowania na niektóre choroby, zwłaszcza u dzieci.



Groźne aflatoksyny

   Aflatoksyny produkowane przez grzyby Aspergillus skażające zboże i orzechy ziemne w krajach o ciepłym klimacie są bardzo niebezpieczne dla konsumentów, którzy spożywają je w nadmiarze lub są na nie uczuleni. Aflatoksyny są odpowiedzialne za tysiące przypadków nowotworu wątroby w Afryce i Azji oraz wzrost ryzyka zachorowania na raka u pacjentów wirusowego zapalenia wątroby typu B. Aflatoksyny osłabiają również układ odpornościowy i zaburzają prawidłowy wzrost u dzieci.

   Metody ograniczania poziomu aflatoksyn w roślinach uprawnych stosowane przed siewem i w czasie upraw, jak również dodatki dodawane do żywności celem ograniczenia poziomu aflatoksyn w końcowym produkcie są często kosztowne i mało efektywne.



Chińczycy jedzą ryż i kukurydzę zamiast ziaren zbóż

   W Chinach, gdzie problem zawartości aflatoksyn w żywności był bardzo dużym problemem, przed reformami rynkowymi, istniała także wysoka śmiertelność z powodu raka wątroby. Po reformach rynku żywności w latach 80. polegających na zastąpieniu zboża ryżem i kukurydzą, wskaźnik zachorowań na raka wątroby znacznie się zmniejszył.



   Nie zdajemy sobie sprawy z tego, że niektóre produkty mogą zawierać duże ilości aflatoksyn. Jeżeli są one spożywane od czasu do czasu, nie będą stanowiły zagrożenia. W przypadku monodiety, mogą one jednak przyczynić się do poważnych problemów zdrowotnych, w tym do chorób nowotworowych. Zróżnicowana dieta pomaga również dostarczyć organizmowi związków odżywczych ograniczających negatywne skutki toksycznych związków pochodzących z żywności.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE