Dzisiaj jest: Poniedziałek, 22.01.2018 Imieniny: Anastazegoi, Dzień Dziadka



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5787

Odchudzanie przez objadanie - nowy trend w dietetyce


03.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Odchudzanie przez objadanie - nowy trend w dietetyce


   Dieta Intermittent fasting jest sposobem dbania o sylwetkę bazującym na okresowym poście, a zatem na kilkunastogodzinnej głodówce przeplatanej z tak zwanym oknem jedzenia, podczas którego można spożywać posiłki. Dieta wywołała małą rewolucję i budzi kontrowersje. Obala mit częstego jedzenia małych porcji oraz promuje wielogodzinny okres bez jedzenie wiążący się z treningiem na czczo i jedzeniem późnego śniadania. Nie wprowadza restrykcji związanych z rodzajami jedzenia, niemniej wskazuje na ilość pożywienia. Efekty są widoczne zarówno u osób, które chcą schudnąć, jak również u tych, które budują masę mięśniową.





Wpływ na zdrowie

   Dieta została wypróbowana przez dr Michaela Mosley’a, który przez miesiąc jej stosowania schudł 7 kg, a poziom tkanki tłuszczowej zmniejszył się o 25%. Naukowcy przeanalizowali ten sposób żywienia i wysnuli pewne wnioski, które przyczyniły się do popularyzacji diety IF. Stosowanie programu odchudzającego przedstawionego wyżej nie tylko bardzo korzystnie wpływa na sylwetkę, ale też zapobiega nowotworom. Ułatwia leczenie cukrzycy i chorób serca. Krótkie posty bardzo korzystnie wpływają na metabolizm. Dieta Intermittent fasting umożliwia widoczny spadek tkanki tłuszczowej bez jednoczesnej utraty masy beztłuszczowej. Zwiększa lipolizę i rozpad tkanki tłuszczowej oraz usprawnia wrażliwość insulinową. Powoduje wzrost stężenia hormonu wzrostu i glukagonu, przy jednoczesnym zmniejszeniu poziomu cholesterolu LDL i trójglicerydów. Powoduje spadek poziomu glukozy we krwi oraz obniża ciśnienie tętnicze krwi. Pozwala cieszyć się dobrym zdrowiem przez wiele lat, ponieważ zdaniem niektórych naukowców wydłuża życie, zmniejszając ryzyko zachorowania na choroby ogólnoustrojowe, o których mowa wyżej.



Okno jedzenia

   Chcąc rozpocząć dietę IF należy wybrać optymalny plan, w którym uwzględni się najbardziej racjonalne godziny dla okna jedzenia. Warto połączyć dietę z ćwiczeniami na czczo, wykonywanymi około 1 - 3 h przed śniadaniem. W tym czasie organizm zacznie produkować hormon wzrostu, co jest ważne z uwagi na zabezpieczenie mięśni przed utratą podczas postu. Poza tym usprawnia proces uwalniania kwasów tłuszczowych, które mogą zostać ostatecznie zużyte w celach energetycznych. Poposiłkowy wzrost stężenia insuliny, a zatem hormonu odpowiedzialnego za proces lipogenezy, zahamuje korzystne działanie hormonu wzrostu.



Okres postu

   Okres postu polega na głodówce, a zatem na nie przyjmowaniu żadnych pokarmów oraz płynów, które powodują wyrzut insuliny. Można sięgnąć po czarną kawę, herbatę i wodę, jednocześnie pamiętając o zachowaniu bilansu wodnego organizmu. Picie dużej ilości kawy i herbaty powoduje wydalanie z organizmu nadmiernej ilości wody potrzebnej do przemian metabolicznych. Warto pić 1,5 l wody mineralnej dziennie, aby utrzymać szybkie tempo metabolizmu. Gospodarka wodna organizmu, zwana również bilansem, jest różnicą między ilością przyjętej i wydalonej wody w ciągu doby. Woda jest dostarczana nie tylko wraz z napojami, ale również z pożywieniem. Zostaje wydalona z moczem i w niewielkim stopniu z kałem. Część wody wyparowuje przez skórę i z wydychanym powietrzem. Bilans wodny organizmu powinien wynosić zero. W trosce o właściwe nawodnienie organizmu, należy pić wodę mineralną małymi łykami przez cały dzień. Wypicie dużej ilości płynów jednorazowo nie przyniesie efektu, ponieważ woda zostanie od razu wydalona.



Komponowanie posiłków

   Podczas okna jedzenia należy zjeść posiłki, które łącznie zaspokoją zapotrzebowanie organizmu na kalorie. Posiłki powinny zawierać 40% węglowodanów, 40% białka oraz 20% tłuszczy, co pozwoli zapewnić utrzymanie podstawowych procesów życiowych. Żywienie powinno być racjonalne, dostosowane do wieku, płci i zapotrzebowania energetycznego. Z uwagi na rolę w organizmu można wyróżnić trzy grupy składników odżywczych pokarmu. Składniki budulcowe to białka i sole mineralne, składniki energetyczne dotyczą węglowodanów i tłuszczów, zaś składniki regulujące obejmują błonnik, witaminy i niektóre sole mineralne.

   Zapotrzebowanie na białko osób w wieku 25-60 lat wynosi 1 g na kilogram masy ciała. Tłuszcze powinny dostarczać maksymalnie 20% dobowej energii. Poleca się ograniczenie spożycia pokarmów bogatych w tłuszcze trans i nasycone kwasy tłuszczowe, na rzecz nienasyconych kwasów tłuszczowych. Komponując posiłki należy uwzględnić warzywa i owoce, które są podstawowym źródłem witamin i minerałów dla organizmu. Najzdrowsze są te spożywane na surowo. Mrożone produkty zawierają 50% mniej witamin i minerałów.



Warianty diety

   Należy wspomnieć, że wariant ośmiogodzinnego okna jedzenia jest tylko jednym z trzech sposobów stosowania diety IF. Twórca tego sposobu żywienia proponuje również wersję ADF polegającą na poszczeniu co drugi dzień, natomiast trzecia metoda polega na poszczeniu przez jeden lub dwa dni w tygodniu (nie powinny występować obok siebie). Każdy, kto przechodzi na dietę, może dobrać odpowiedni wariant dla siebie, aby proces odchudzania przebiegał sprawniej.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE