Dzisiaj jest: Niedziela, 22.09.2019 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Odchudzanie uwarunkowane genetycznie - jak geny wpływają na sylwetkę?


16.06.2015
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Odchudzanie uwarunkowane genetycznie - jak geny wpływają na sylwetkę?


   Genetyka jest jak dotąd najmniej zbadaną dziedziną medycyny i wciąż prowadzone są badania w tym zakresie. W ramach genetyki najbardziej dynamicznie rozwijają się nutrigenomika, nutrigenetyka oraz żywność „Better For You”.

   Waga jest dyktowana przez geny w zaledwie 10% i co do tego naukowcy są zgodni. Pozostałe 90% to styl życia. Tymczasem coraz więcej osób decyduje się jednak na dietę genetyczną. Pierwszym etapem jest pobranie materiału genetycznego. Trzeba wykonać specjalne badanie, a następnie w oparciu o uzyskane wyniki ułożyć jadłospis.





Nutrigenetyka i nutrigenomika - siostrzane dziedziny nauki o genach

   Skuteczność diety genetycznej jest wywodzona z dorobku nutrigenetyki i nutrigenomiki. Nutrigenetyka to dziedzina zajmująca się badaniem różnic genetycznych występujących u poszczególnych osób. Różnice genomów mogą warunkować sposób odżywiania się danej osoby. Nutrigenomika jest natomiast dziedziną badającą mechanizmy wpływu żywności i sposobu żywienia na stan zdrowia człowieka.



Dieta genetyczna - zasady i efekty

   Dieta DNA zwana także genodietę i dietą genetyczną jest określana indywidualnie w oparciu o badania DNA. Jej główną zasadą jest wyeliminowanie z jadłospisu produktów, które mają negatywny wpływ na organizm. Materiał genetyczny udziela odpowiedzi na pytanie, jaki sposób odżywiania jest najlepszy w odniesieniu do genomu określonej osoby. Ojczyzną diety komponowanej w oparciu o genotyp są Stany Zjednoczone. Wspomniana metoda była stosowana początkowo przez gwiazdy Hollywood, co siłą rzeczy musiało doprowadzić do jej rozpowszechnienia nie tylko w USA, ale i na całym świecie.



Czy istnieje gen otyłości ?

   Gen otyłości jest według brytyjskich naukowców odpowiedzialny za gromadzenie tłuszczu w komórkach. Wspomniany gen jest określany jako FTO i zdaniem naukowców wpływa on nie tyle na występowanie otyłości, co na ryzyko jej powstania. Gen otyłości pozostaje nieaktywny do momentu, aż zostaną spełnione pewne warunki, na przykład wysoki poziom cholesterolu i trójglicerydów, podwyższone stężenie glukozy, a także stopień wrażliwości na insulinę. Dopiero wtedy, gdy wystąpią wspomniane czynniki gen otyłości zostaje w pewien sposób aktywowany sprzyjając rozwojowi otyłości.

   Gen przejawia najwyższa aktywność w podwzgórzu, które jest odpowiedzialne za kontrolowanie uczucia głodu i sytości. FTO wpływa na łaknienie, a tym samym na ilość spożywanego pokarmu. Osoby predestynujące do otyłości z reguły jedzą większe ilości pokarmu oraz wybierają bardziej kaloryczne produkty. Przyczynia się to z kolei do spowolnionej przemiany materii, która jest głównym czynnikiem wpływającym na rozwój otyłości. Gen FTO nie wpływa natomiast na aktywność fizyczną, a przynajmniej nie zostało to udowodnione przez naukowców.

   Można zatem stwierdzić, że genetyczne uwarunkowania otyłości i odchudzania są związane głównie z apetytem i wyborem posiłków. Uprawianie aktywności fizycznej i wybór zdrowych produktów oraz przestrzeganie innych zasad zbilansowanej diety mają zdecydowaną przewagę nad wpływem genu otyłości redukując go. W efekcie zasadność stosowania diety genetycznej jest wątpliwa. Mimo to zdobywa ona coraz większą popularność. Do jej stosowania przyznała się m.in. Jessica Alba.

   Osoby z genem FTO i innymi genami odpowiadającymi za otyłość są narażone na przytycie, ale mogą one skutecznie temu zapobiec. Decydującą rolę ma stosowanie właściwej diety, a zatem zdrowe odżywianie. Dieta wysokokaloryczna powoduje uaktywnienie się genu oraz doprowadzenie do otyłości i wynikających z niej schorzeń (np. cukrzycy typu II, zespołu metabolicznego, chorób układu sercowo - naczyniowego, chorób nowotworowych). Wpływ genu otyłości na proces odchudzania jest zatem niewielki, zwłaszcza gdy osoba odchudzająca się dąży sumiennie do utrwalenia zdrowych nawyków żywieniowych.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE