Dzisiaj jest: Piątek, 15.11.2019 Imieniny: Alberta i Leopolda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm


31.07.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Przyprawy kuchni indyjskiej przyspieszające metabolizm


   Indyjska kuchnia jest aromatyczna, wyrazista i sprzyja zachowaniu smukłej sylwetki. Przyprawy stosowane do przyrządzania tradycyjnych potraw wspomagają trawienie i metabolizm.

   Trawienie jest złożonym procesem, który wymaga odpowiedniej zawartości enzymów odpowiedzialnych za trawienie białek, węglowodanów i tłuszczów. Niektóre przyprawy stymulują wydzielanie enzymów, dzięki czemu wspomagają naturalne procesy trawienne, a tym samym przyspieszają metabolizm. Opisane niżej przyprawy stosowane w kuchni indyjskiej powinny na stałe zagościć w codziennym jadłospisie nie tylko w trosce o smukłą sylwetkę, ale również ze względu na lecznicze właściwości.





Chili

   Przyprawa chili powoduje przyspieszenie spalania kalorii, co zostało potwierdzone badaniami naukowymi. Szczypta ostrej przyprawy sprawia, że organizm spala do 45 kcal więcej. Chili powoduje zmniejszenie apetytu, zwłaszcza na słodycze i tłuste potrawy. Tradycyjny indyjski posiłek dla czterech osób zawiera garść marynowanych chili, dwie łyżki pieprzu Cayenne, dwie łyżki świeżych zielonych chili oraz miskę świeżych chili służących jako przekąska.



Curry

   Aromatyczna przyprawa jest sprawdzonym środkiem na odchudzanie, ponieważ zwiększa wydzielanie żółci ułatwiając spalanie tłuszczu. Curry poprawia przemianę materii oraz perystaltykę jelit. Przyprawa posiada cenne właściwości prozdrowotne. Curry posiada działanie przeciwgrzybicze, antybakteryjne i przeciwzapalne. Aromatyczny dodatek do indyjskich potraw hamuje rozwój infekcji i komórek nowotworowych. Poza tym, curry stymuluje wytwarzanie hormonów szczęścia. W kuchni indyjskiej przyprawa jest dodawana do ryżu, warzyw, ryb i mięs. Curry powstaje z kurkumy, pieprzu czarnego, chili i imbiru. Do mieszanki przypraw dodaje się również kolendrę, gałkę muszkatołową, czarną gorczycę, kmin rzymski i czosnek.



Cynamon

   Cynamon jest przyprawą o właściwościach termogenicznych i zwiększa tempo metabolizmu. Wystarczy dodawać do kawy lub potraw 3 gramy cynamonu dziennie, aby po ośmiu tygodniach móc cieszyć się poprawionym stężeniem glukozy i lipidów we krwi oraz niższą masą ciała. Cynamon dodaje aromatu kawie, herbacie, koktajlom i wielu potrawom. Polecaną przekąską, która wpłynie pozytywnie na efekty odchudzania jest pieczone jabłko z cynamonem.



Imbir

   Imbir pomaga zmniejszyć uczucie głodu oraz nasila spalanie tłuszczu, co zostało potwierdzone eksperymentem przeprowadzonym przez zespół naukowców z Instytutu Żywienia Człowieka Uniwersytetu Columbia. Imbir zwiększa termogenezę poposiłkową i uczucie sytości. Przyprawa powoduje nasilenie poposiłkowego wydatkowania energii, czyli zwiększa ilość kalorii, które organizm musi wykorzystać do strawienia posiłku. Imbir może być stosowany jako dodatek do kawy, deserów i potraw.



Kardamon

   Kardamon jest podobnie jak imbir i cynamon doskonałym dodatkiem do kawy i herbaty. Przyprawa jest wykorzystywana w kuchni indyjskiej do przygotowania aromatycznego curry i ryżowej potrawy pilaw. Kardamon doskonale podkreśla smak mięs i ryb oraz słodkich napojów. Pozytywny wpływ przyprawy na proces spalania tkanki tłuszczowej i przyspieszenie metabolizmu został potwierdzony wieloma badaniami. Kardamon pobudza wydzielanie soku trzustkowego i żołądkowego, regulując procesy trawienne. Przyprawa zapobiega wzdęciom i pomaga usunąć toksyny z organizmu.



Kurkuma

   Kurkuma posiada właściwości przeciwzapalne i przeciwutleniające. Przyprawa pomaga w obniżeniu poziomu tłuszczu w wątrobie, wspomagając tym samym metabolizowanie kwasów tłuszczowych pochodzących z nadwyżki cukru. Jeżeli poziom tłuszczu w wątrobie jest niższy, jest ona w stanie zmetabolizować kolejne cząsteczki. W ten sposób kurkuma zapobiega odkładaniu się tkanki tłuszczowej w newralgicznych miejscach, np. na biodrach, udach, brzuchu.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE