Dzisiaj jest: Sobota, 16.11.2019 Imieniny: Gertrudy i Edmunda



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Redukcja tkanki tłuszczowej. Zbyt niski poziom zagraża zdrowiu


11.06.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Redukcja tkanki tłuszczowej. Zbyt niski poziom zagraża zdrowiu


   Tkanka tłuszczowa występuje u zwierząt i ludzi bezpośrednio pod skórą. Jej struktura jest zbudowana z komórek lipidowych (adipocytów), preadipocytów, makrofagów, leukocytów i fibroblastów oraz komórek macierzystych (SVF). Przeciętny poziom tkanki tłuszczowej w organizmie kobiet wynosi w granicach 25-32%, natomiast u mężczyzn poziom tkanki tłuszczowej powinien wynosić w granicach 11-20%.

   Tkanka tłuszczowa, która występuje w ludzkim organizmie, może mieć postać białej tkanki tłuszczowej (white adipose tissue, WAT) lub brunatnej tkanki tłuszczowej (brown adipose tissue, BAT). Biała tkanka tłuszczowa jest zbudowana głównie z adipocytów, których średnica mieści się w przedziale od 100 do 200 nanometrów. W adipocytach są gromadzone głównie trójglicerydy (95%). Tkanka tłuszczowa brunatna również składa się z komórek lipidowych, jednak mają one znacznie mniejszy rozmiar i składają się z trójglicerydów w 30-50%. Komórki brunatnej tkanki tłuszczowej zawierają głównie mitochondria i cytoplazmę.





Funkcje białej tkanki tłuszczowej w kontekście skutków jej niedoboru

   Biała tkanka tłuszczowa magazynuje energię w postaci trójglicerydów oraz pełni ważną funkcję w układzie endokrynnym, odpowiadającym za rozkład steroidów płciowych. Biała tkanka tłuszczowa produkuje adipokiny (m.in. adiponektynę, leptynę, rezystynę, wisfatynę), które uczestniczą w przemianach tłuszczów i glukozy.

   Leptyna i angiotensynogen są odpowiedzialne za utrzymanie prawidłowego ciśnienia tętniczego. Adipokiny biorą udział w procesach zakrzepowych. Leptyna i adiponektyna wpływają również na płodność, a leptyna dodatkowo reguluje uczucie głodu i sytości.

   Podsumowując powyższe, adipokiny produkowane przez białą tkankę tłuszczową wpływają na pracę wątroby, komórek beta trzustki, mózgu, układu naczyniowego i rozrodczego. Można zatem łatwo wyobrazić sobie skutki niedostatecznego poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie.



Zanikanie brunatnej tkanki tłuszczowej

   Brunatna tkanka tłuszczowa jest odpowiedzialna za rozkład lipidów, prowadzący do uwolnienia energii, a w rezultacie wytworzenia ciepła rozprowadzanego następnie w całym organizmie. U osób dorosłych tkanka tłuszczowa brunatna występuje w okolicy nerek, serca i wzdłuż naczyń szyjnych. W procesie termogenezy zachodzącym na poziomie komórkowym dochodzi do rozpadu komórek tłuszczowych (lipolizy), z uwolnieniem wolnych kwasów tłuszczowych, z których większość zostaje przeniesiona do mitochondriów, a następnie ulega utlenieniu.

   W okresie stosowania głodówek i diet niskokalorycznych, a u kobiet także w okresie karmienia piersią, dochodzi do zanikania brunatnej tkanki tłuszczowej. Proces ten może zostać odwrócony dzięki wprowadzeniu diety wysokokalorycznej.



Konsekwencje niedoboru tkanki tłuszczowej

   Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej w organizmie prowadzi do skutków niekorzystnych dla zdrowia. Omawiana tkanka jest niezbędna do ochrony organizmu przed uszkodzeniami mechanicznymi narządów wewnętrznych. Zbyt niski poziom tkanki tłuszczowej u kobiet powoduje zatrzymanie miesiączkowania.

   Niedobór tkanki tłuszczowej u kobiet i mężczyzn może prowadzić między innymi do:

- zmniejszenia temperatury ciała
- zaburzeń snu
- obniżenia libido
- alergii
- bezpłodności



Optymalny poziom tkanki tłuszczowej w organizmie u kobiet

   Kobiety trenujące sporty sylwetkowe oraz kobiety dążące do obniżenia masy ciała zwykle obniżają procent tkanki tłuszczowej do 14-20%. Kobiety trenujące rekreacyjnie, ale regularnie, a przy tym stosujące zbilansowaną dietę, zwykle utrzymują poziom tkanki tłuszczowej w granicach od 18 do 24%. Za prawidłowy poziom uznaje się poziom tkanki tłuszczowej w granicach od 25 do 32%.

   Granica prawidłowego poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie kobiety przesuwa się wzwyż, wraz z wiekiem. Jeżeli poziom tkanki tłuszczowej spadnie poniżej 12%, mogą pojawić się takie zaburzenia, w tym w szczególności: zanik miesiączki, a także zaburzenia gospodarki hormonalnej prowadzące do obniżenia płodności i osłabienia kości.



Optymalny poziom tkanki tłuszczowej w organizmie u mężczyzn

   U mężczyzn normy poziomu tkanki tłuszczowej wynoszą w granicach od 11 do 20%. Podobnie jak w przypadku kobiet, granice optymalnego poziomu tkanki tłuszczowej w organizmie zmieniają się w zależności od wieku. Spadek poziomu tkanki tłuszczowej poniżej 5% u mężczyzn może powodować konsekwencje w postaci obniżenia libido i bezpłodności oraz innych zaburzeń opisanych wyżej.



   Tkanka tłuszczowa wpływa na funkcjonowanie organizmu. Dla zachowania zdrowia nie jest konieczna jej ciągła redukcja. Istotne jest natomiast utrzymanie tkanki tłuszczowej na optymalnym poziomie, ponieważ szkodliwy dla zdrowia jest zarówno nadmiar, jak i niedobór tłuszczu w organizmie. Optymalny poziom tkanki tłuszczowej jest inny u kobiet i mężczyzn.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE