Dzisiaj jest: Czwartek, 19.09.2019 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Satiating diet - jesz do syta i chudniesz. Poznaj jej zasady i jadłospis


11.07.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Satiating diet - jesz do syta i chudniesz. Poznaj jej zasady i jadłospis


   Większość diet kończy się niepowodzeniem między innymi dlatego, że osoba będąca na diecie odczuwa głód i ma apetyt na niezbyt zdrowe produkty. Właśnie dlatego osoby chcące schudnąć szukają metody pozwalającej na szybkie zrzucenie wagi. Stosowanie krótkotrwałych kuracji nie jest dobrym pomysłem - cierpi na tym zdrowie, samopoczucie, a do tego po zakończeniu diety może pojawić się efekt jo-jo.

   Przepisem na sukces w odchudzaniu jest stosowanie takiego planu żywieniowego, który pozwoli na uzyskanie trwałych rezultatów. Jedną z takich diet jest metoda odżywiania, która za oceanem cieszy się coraz większym zainteresowaniem, nazwana „Satiating Diet”. W dosłownym znaczeniu można nazwać ją „dietą jedzenia do syta”. Nowa taktyka pozbywania się nadwagi łączy cechy diety ketogenicznej i diety śródziemnomorskiej, a rosnącą popularność zawdzięcza swojej skuteczności.





Dieta ketogeniczna i śródziemnomorska a „satiating diet”

   Dieta ketogeniczna należy do najbardziej popularnych diet, które pozwalają na szybkie zrzucenie nadmiaru kilogramów. W przypadku diety ketogenicznej głównym celem jest zwiększenie spożycia tłuszczu i znaczne ograniczenie spożycia węglowodanów. W konsekwencji, ciało spala tkankę tłuszczową wykorzystującą ją jako źródło energii. Jedną z głównych zalet diety ketogenicznej jest to, że bardzo szybko są widoczne efekty i zostają zużyte rezerwy tłuszczu odpowiadające za nieestetyczny wygląd sylwetki. Niemniej dużym minusem diety ketogenicznej jest to, że aby uzyskać rezultaty trzeba zrezygnować z spożycia wielu produktów.

   Dieta śródziemnomorska jest natomiast oparta na produktach pochodzenia roślinnego. Jadłospis w diecie śródziemnomorskiej koncentruje się na owocach i warzywach. Osoba będąca na diecie śródziemnomorskiej powinna zrezygnować ze spożycia niezdrowych, nasyconych tłuszczów i zastąpić je zdrowszymi produktami. Na przykład, zamiast czerwonego mięsa spożywa się ryby i drób.

   Dieta zakładająca jedzenie do syta jest żywieniowym planem łączącym cechy powyższych diet. Satiating Diet uchodzi za zdrowszą wersję diety ketogenicznej, ponieważ czerpie inspiracje z diety śródziemnomorskiej opartej na spożywaniu warzyw i owoców, produktach białkowych zawierających mniejsze ilości tłuszczu oraz substytutach zdrowych tłuszczów. Niemniej nadal wymaga utrzymania spożycia węglowodanów na jak najmniejszym poziomie.



Jadłospis w „Satiating Diet”

   Satiating Diet zakłada spożywanie zdrowych tłuszczów, owoców i warzyw oraz produktów z wysoką zawartością błonnika. Podczas tej diety należy spożywać takie produkty, które zapewniają nasycenie. Oznacza to, że niezdrowe produkty zawierające mało substancji odżywczych należy wyrzucić do kosza. W jadłospisie Satiating Diet warto uwzględnić awokado, produkty mleczne i jaja, pełnoziarniste produkty, ostre przyprawy zawierające kapsaicynę, a także owoce - banany, pomarańcze, jabłka i winogrona. Do źródeł białka, które można wprowadzić do jadłospisu należą między innymi wołowina i ryby.



Zasady komponowania posiłków

   Przed przystąpieniem do diety należy nie tylko znać zakres produktów, jakie mogą być spożywane, ale również zasady komponowania posiłków i ich przygotowywania. Przyrządzając posiłek należy zwrócić uwagę na to, żeby był jak najbardziej pożywny - bogaty w błonnik i substancje odżywcze. Należy zminimalizować zużycie soli oraz zwiększyć spożycie ostrych przypraw. Zamiast masła warto stosować oliwę z oliwek lub olej kokosowy. Warto także ograniczyć spożycie czerwonego mięsa oraz zastąpić je rybami i gatunkami mięs zawierającymi niewiele tłuszczu.



Łatwy sposób na utratę wagi

   Stosowanie „Satiating diet” pozwala w łatwy sposób zrzucić nadmiar kilogramów, jednak wymaga długotrwałego stosowania. Łatwość odchudzania w tym przypadku nie polega na szybkiej, niezdrowej utracie wagi, ale na początkowo szybkim tempie odchudzania, które następnie nieco zwalnia. Na żadnym etapie stosowania diety osoba, która prawidłowo stosuje tę dietę, nie powinna odczuwać ani głodu, ani apetytu na niezdrowe produkty.

   Według opinii części środowiska naukowego bogata w błonnik wersja diety ketogenicznej może być łatwiejsza w stosowaniu, ponieważ nie jest tak restrykcyjna, natomiast posiada wszystkie zalety diety ketogenicznej, a jednocześnie nie wyklucza wszystkich grup produktów zawierających węglowodany.

   Dieta polegająca na jedzeniu do syta zdrowych produktów i komponowaniu ich w taki sposób, żeby posiłki były bogate w substancje odżywcze, sycące, a jednocześnie zdrowe i nietuczące, pozwala na kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych.



Co na to naukowcy?

   Satiating Diet była przedmiotem badań prowadzonych przez dr Shirin’a Panahi z Uniwersytetu Laval w Quebec, w Kanadzie. W jego ocenie połączenie produktów bogatych w białko z produktami bogatymi w błonnik, takie jak pełne ziarna, owoce i warzywa, jak również dodatku zdrowych tłuszczów, takich które znajdują się w awokado, produktów mlecznych bogatych w probiotyki i kapsaicyny znajdującej się w przyprawach to przepis na sukces - nie tylko w odchudzaniu. Odżywianie się w taki sposób, aby zaspokoić potrzeby organizmu i czuć sytość (nie przejedzenie) ma korzystny wpływ na ogólny stan zdrowia i dobre samopoczucie. Trudno nie zgodzić się z tą tezą.

   Głównym założeniem diety jest to, aby nie koncentrować się na jednej grupie produktów, tylko postawić na różnorodność oraz skupić się na żywności, która zawiera jak najwięcej wartości odżywczych. Produkty stanowiące podstawę jadłospisu w omawianej diecie charakteryzują się tym, że dostarczają organizmowi cennych substancji odżywczych oraz wpływają korzystnie na zdrowie, poprzez zapobieganie wilczemu apetytowi, redukcję tkanki tłuszczowej, obniżenie poziomu cukru we krwi, utrzymanie poziomu ciśnienia tętniczego w ryzach lub zwiększeniu tempa metabolizmu.

   Stosowanie „Satiating Diet” przez całe życie to prosty sposób na to, aby zachować prawidłową wagę i cieszyć się dobrym zdrowiem. W 2017 r. brytyjscy naukowcy przeprowadzili ciekawe badanie, w którym uczestnicy zostali podzieleni na dwie grupy. Jedna grupa stosowała zbilansowaną dietę, która zawierała od 10 do 15% protein, 55-60% węglowodanów i 30% tłuszczu. Druga grupa spożywała posiłki zgodnie z zasadami „Satiating Diet”. Przeciętna zawartość protein w diecie wynosiła 20-25%, węglowodanów - 45-50%, a tłuszczu 30-35%. Uczestnicy badania należący do obu grup czuli się świetnie i stracili nadprogramowe kilogramy. Niemniej osoby, które stosowały „Satiating Diet” schudły więcej i straciły więcej tkanki tłuszczowej, czuły się najedzone do syta i miały większą motywację do dalszego przestrzegania diety. Badania zostały opublikowane na łamach British Journal of Nutrition.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE