Dzisiaj jest: Środa, 15.08.2018 Imieniny: Marii i Napoleona



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5808

Tkanka tłuszczowa może potęgować głód - jak to działa?


19.05.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Tkanka tłuszczowa może potęgować głód - jak to działa?


   Pozbycie się nadmiaru tkanki tłuszczowej  przypadku znacznej nadwagi i otyłości może być bardzo trudne - zwłaszcza, że im jej więcej, tym trudniej opanować apetyt.

   Tkanka tłuszczowa jest utożsamiana z rolą magazynu zapasowej energii. Niemniej jej funkcje są znacznie bardziej rozbudowane. Tkanka tłuszczowa podobnie jak gruczoły, jest narządem endokrynnym, w którym są produkowane i syntetyzowane hormony. Wzmożone zainteresowanie właściwościami i funkcjami tkanki tłuszczowej zostało zapoczątkowane epidemią otyłości. Pewnym przełomem było odkrycie leptyny.





Leptyna - hormon tkanki tłuszczowej

   Leptyna odkryta w 1994 r. jest tylko jednym z kilku hormonów tkanki tłuszczowej, nazywanych adipokinami. Należą do nich także adiponektyna, rezystyna, wisfatyna, omentyna, apelina, iryzyna i visfina. Leptyna jest białkowym hormonem anoreksygenicznym - hamującym łaknienie. Jej głównym źródłem jest tkanka tłuszczowa. Synteza leptyny jest pobudzana przez estrogeny, glikokortykosteroidy i insulinę. Poziom hormonu hamującego apetyt zwiększa się w organizmie w miarę rozrostu tkanki tłuszczowej. Największe wydzielanie leptyny występuje w okresie od 22.00 do 3.00, czyli w czasie snu. Obniżenie poziomu tego hormonu w organizmie występuje jako efekt ograniczenia spożycia kalorii i zmniejszenia masy ciała. Leptyna jako hormon sytości hamuje przyjmowanie pokarmu i stymuluje wydatkowanie energii. Zupełnie inne działanie ma grelina.



Grelina - hormon pobudzający łaknienie

   Grelina jest produkowana głównie przez żołądek. Hormon wysyła do mózgu sygnał o tym, że organizm domaga się kolejnej porcji energii. Poziom greliny spada po posiłku i w czasie aktywności fizycznej. Podwyższony poziom greliny występuje natomiast w czasie silnego stresu i przy niedoborach snu.



Leptyna a otyłość


   Skoro leptyna hamuje łaknienie, a tkanka tłuszczowa jest jej głównym producentem, to nie powinno dochodzić do rozwoju otyłości. Niemniej ten mechanizm zabezpieczający organizm przed nadmiarem tłuszczu w dzisiejszych czasach na nic się zdaje. W praktyce, leptyna może powodować otyłość w dwóch przypadkach. Pierwszy przypadek występuje bardzo rzadko i jest związany z mutacją genu OB odpowiadającego za prawidłową produkcję hormonu sytości. Mutacja genetyczna prowadzi do zaburzenia syntezy leptyny, więc łaknienie jest wzmożone, a mimo spożywania pokarmu osoba odczuwa głód. Skutkiem zaburzeń syntezy leptyny jest ciężka otyłość, niemniej można ją wyleczyć poprzez stosowanie leptyny w formie leku (tzw. leptyny egzogennej) i uzupełnienie jej niedoboru w organizmie. Drugi przypadek wpływu leptyny na otyłość jest związany ze zjawiskiem leptynooporności.



Jak rozwija się leptynooporność?

   Leptynooporność jest zjawiskiem rozwijającym się w konsekwencji nieleczonej nadwagi i otyłości prostej, spowodowanej nadmiernym spożyciem kalorii. W tym przypadku stężenie leptyny w surowicy krwi jest na tyle wysokie, że organizm zaczyna ją ignorować. Podawanie leptyny egzogennej na nic się tu nie zda. Utrzymywanie się poziomu leptyny na wysokim poziomie powoduje, że zmniejsza się ilość receptorów dla leptyny, albo spada ich wrażliwość na hormon. W konsekwencji dochodzi do nadmiernego apetytu, który prowadzi do przybierania na wadze i zwiększania poziomu tkanki tłuszczowej. Proces ten przypomina błędne koło, albo swoistą "spiralę otyłości".



Walka z leptynoopornością


   Zwalczanie leptynooporności spowodowanej nieprawidłowym odżywianiem nie jest łatwe, zwłaszcza że nie ma możliwości wspomagania się egzogenną leptyną, jak w przypadku zaburzeń o podłożu genetycznym. Z pewnością ważne są wysypianie się, czyli spanie ok. 7-8 godzin dziennie, a także regularna aktywność fizyczna. Te dwa nawyki po przywróceniu prawidłowej masy ciała będą dbały o to, żeby poziom leptyny nie był za niski. Pomoże to utrzymać idealną wagę. Leptynooporność trzeba zwalczyć głównie poprzez stosowanie prawidłowej diety redukcyjnej ukierunkowanej na obniżenie poziomu tkanki tłuszczowej.



   Zaburzenia związane z wydzielaniem leptyny przez podskórną i trzewną tkankę tłuszczową obrazują wpływ tkanki tłuszczowej na odczuwanie apetytu. Osoby, u których poziom tkanki tłuszczowej jest prawidłowy, nie mają problemów z nadmiernym apetytem spowodowanym zaburzeniami leptyny. Im większy udział tłuszczu w masie ciała, tym głód pojawia się częściej, mimo spożywania posiłków zgodnie z zaleceniami dietetyka. Osoby cierpiące na otyłość i nadwagę początkowo mogą mieć problemy z utrzymaniem diety. Na szczęście, leptynooporność nie trwa wiecznie, jeżeli jest odpowiednio leczona. Nie wolno jej natomiast ignorować, ponieważ może prowadzić do insulinooporności, a tym samym do cukrzycy typu 2.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE