Dzisiaj jest: Piątek, 29.03.2024 Imieniny: Wiktora i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Tycie zaczyna się po pięćdziesiątce? Wpływ hormonów płciowych na sylwetkę


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Tycie zaczyna się po pięćdziesiątce? Wpływ hormonów płciowych na sylwetkę


   U osób powyżej 50. roku życia stopniowo zwiększa się poziom tkanki tłuszczowej w stosunku do tkanki mięśniowej. Niemały wpływ na te zmiany mają zaburzenia hormonalne związane z menopauzą i andropauzą.

   Zarówno andropauza, jak i menopauza są stanami fizjologicznymi, które nie wymagają leczenia w większości przypadków. Hormonalna terapia zastępcza jest stosowana wyłącznie w trudnych przypadkach, gdy pacjenci odczuwają silne dolegliwości w związku z zaburzeniami hormonalnymi.





Menopauza, czyli koniec okresu rozrodczego

   Menopauza jest stanem fizjologicznym, który kończy okres możliwości zajścia w ciążę i wydania na świat potomstwa. Otwiera on okres nazywany często zimą życia kobiety - starość. W przebiegu menopauzy występują różne dolegliwości, które wynikają z wygaśnięcia czynności jajników. Gwałtowny spadek poziomu estrogenów w organizmie kobiety powoduje m.in. osłabienie libido, suchość pochwy, pogorszenie elastyczności i jędrności skóry, często również osteoporozę, a także uczucia gorąca. Wiele kobiet w okresie menopauzy przybiera na wadze.

   Już po ukończeniu 45. roku życia rozpoczyna się stopniowe wygasanie aktywności jajników, co prowadzi do zmniejszenia produkcji hormonów płciowych, w tym estrogenów i progesteronu. Ostatnia miesiączka wyznacza okres menopauzy. Gwałtowny spadek poziomu estrogenów jest bardzo dotkliwy dla metabolizmu komórkowego. Kobiece hormony regulują przemianę materii, w tym zwłaszcza w zakresie tkanki tłuszczowej. Naukowcy nie są do końca zgodni, co do tego, że zmiany hormonalne powodują tycie. Zdaniem niektórych badaczy menopauza nie predestynuje do przybierania na wadze. Statystyki pokazują co innego - wiele kobiet tyje po menopauzie.

   Kiedy w kobiecym organizmie pojawia się niedobór estrogenów pojawiają się mniej aktywne metabolity, w tym przede wszystkim estron. To właśnie jego naukowcy obarczają winą za tycie w okresie menopauzy - estron wpływa na ośrodek głodu i sytości w taki sposób, że w rezultacie kobiety mają większy apetyt. Poza tym, wiele pań ma tendencję do zajadania smutków słodyczami lub innymi ulubionymi przysmakami. W okresie menopauzy podatność na stres jest większa. Do tego dochodzą jeszcze uciążliwe wahania nastroju. W okresie obniżonego nastroju tkanka tłuszczowa obniża wydzielanie leptyny, która hamuje apetyt.



Objawy andropauzy

   Andropauza nie jest okresem tożsamym z menopauzą. Poza tym, nie występuje ona u każdego mężczyzny. Andropauzie sprzyjają przede wszystkim:

- palenie tytoniu
- nadużywanie alkoholu
- niezdrowa dieta
- siedzący tryb życia
- czynniki genetyczne

   Pod pojęciem andropauzy należy rozumieć zaburzenia hormonalne, które powodują powiększenie gruczołu krokowego, a także osłabienie libido i impotencję. Zmniejsza się sprawność seksualna mężczyzny, ale nadal istnieje możliwość zapłodnienia komórki jajowej. Może dojść także do przybrania na wadze w związku z obniżeniem tempa metabolizmu.

   U mężczyzn wydzielanie hormonu wzrostu obniża się wraz z wiekiem. Proces ten przybiera na sile po ukończeniu 40. roku życia. Od 30. roku życia obniża się poziom DHEA (dehydroepiandrosteron) i jego metabolitu - S-DHEA. Zmniejsza się również poziom melatoniny i testosteronu. Jednocześnie zwiększa się stężenie estradiolu oraz białka, które wiąże hormony płciowe. W konsekwencji ilość testosteronu biologicznie dostępnego zostaje dodatkowo obniżona. Przedstawione zmiany hormonalne powodują zaburzenia procesów oksydoredukcyjnych oraz zwiększają ryzyko:

- insulinooporności
- nadciśnienia
- miażdżycy
- zmian zakrzepowych
- chorób nowotworowych
- hiperlipidemii

   Zaburzenia hormonalne sprzyjają też obniżeniu odporności komórkowej i humoralnej.



Dieta po pięćdziesiątce

   Można uniknąć nadwagi i otyłości po pięćdziesiątce poprzez stosowanie zbilansowanej diety. Dieta powinna być ułożona indywidualnie z uwzględnieniem chorób przewlekłych zdiagnozowanych u pacjenta. Podstawowymi zaleceniami dla osób 50+ są unikanie alkoholu i wysoko przetworzonej żywności. W drugiej połowie życia organizm ma trudności z metabolizowaniem toksycznych substancji, dlatego produkty powinny być tym bardziej starannie wybierane.

   Jadłospis powinien być kolorowy, ale nie od słodyczy, tylko od owoców i warzyw. Produkty zbożowe są podstawą jadłospisu - powinny obejmować 50% menu. Nie chodzi jednak o pszenne wypieki i inne mączne produkty. Wybieraj produkty z pełnego ziarna. Ogranicz spożycie tłuszczów zwierzęcych i cukrów prostych. Po pięćdziesiątce zwiększa się ryzyko chorób serca i układu krążenia. Zarówno zwierzęce tłuszcze, jak i cukry proste sprzyjają zachorowaniu na te schorzenia.



Przyrządzanie posiłków

   Jeżeli przez pierwszą połowę życia twoje menu składało się głównie ze smażonych dań, czas na zmiany! Polecane techniki przyrządzania posiłków to:

- duszenie
- pieczenie bez dodatku tłuszczu
- gotowanie na parze
- blanszowanie
- gotowanie

   Staraj się przyrządzać lekkostrawne posiłki - w jadłospisie powinny znaleźć się także koktajle i zupy typu krem. Mają bardzo dobry wpływ na układ trawienny - pozwalają odciążyć żołądek ułatwiając trawienie.



Ile kalorii spożywać?

   Dzienne spożycie kalorii powinno być określone adekwatnie do poziomu aktywności fizycznej. Niemałe znaczenie ma też płeć - mężczyźni potrzebują więcej kalorii niż kobiety. Kobiety, które nie uprawiają sportu powinny spożywać ok. 1700 kalorii dziennie. Jeżeli poziom aktywności fizycznej jest średni należy spożywać 2000 kalorii każdego dnia. Z kolei kobiety bardzo aktywne fizycznie powinny dostarczać organizmowi 2500 kcal na dobę. W przypadku mężczyzn zapotrzebowanie na kalorie wynosi o 300 kcal więcej niż u kobiet, a zatem odpowiednio 2000 kcal, 2300 kcal lub 2800 kcal.



Jadłospis 50+

   W dziennym jadłospisie powinny znaleźć się około 2-3 porcje owoców. Dostarczą one porcję flawonoidów i witamin. Podstawą menu są zaś warzywa, których powinno być łącznie około 5-6 porcji. Oprócz witamin i minerałów dostarczają dużo błonnika.

   Produkty mleczne jako źródło wapnia i pełnowartościowych protein powinny być stałym elementem diety. Spożycie mleka i jego przetworów powinno utrzymywać się na poziomie ok. 4-6 porcji. Po ukończeniu 50. roku życia zwiększa się ryzyko zachorowania na osteoporozę - zwłaszcza u kobiet. Zwiększone spożycie wapnia pomaga uniknąć tej choroby.

   W codziennym jadłospisie powinny znaleźć się produkty zbożowe. Polecane produkty to:

- makaron pełnoziarnisty
- kasza jaglana
- kasza gryczana
- pieczywo razowe na zakwasie
- pieczywo graham

   Ich wartość w diecie jest nieoceniona - dostarczają witamin z grupy B oraz błonnika, który przeciwdziała zaparciom i chorobom jelit (m.in. rakowi jelita grubego). Dieta bogatoresztkowa pomaga też zapobiegać żylakom oraz hamuje łaknienie na słodycze. Spożycie mąki oczyszczonej lepiej ograniczyć. Pieczywo pszenne oraz makarony można bez wyrzutów sumienia zjeść dwa razy w tygodniu.

   Mięso i wędliny dostarczają przede wszystkim pełnowartościowego białka oraz witamin z grupy B. Są one także źródłem żelaza, więc chronią przed niedokrwistością. Co najmniej trzy razy w tygodniu spożywaj ryby, które oprócz białka i witamin rozpuszczalnych w tłuszczach dostarczają organizmowi minerały i kwasy tłuszczowe omega 3 chroniące przed rozwojem miażdżycy.



Woda daje życie i zdrowie

   Codziennie spożywaj co najmniej 2 litry wody nisko sodowej. Możesz częściowo zastąpić ją ziołowymi herbatkami, owocowymi herbatami i koktajlami. Pamiętaj o tym, że kawa i mocna herbata sprzyjają odwodnieniu, które prowadzi do kamicy nerkowej. Możesz spożywać także zieloną i białą herbatę, które są cennym źródłem polifenoli - pomagają na dłużej zachować dobrą formę chroniąc organizm przed wolnymi rodnikami. Unikaj alkoholu, ale w dwa razy w tygodniu możesz w trosce o układ krążenia wypić lampkę czerwonego wina. Woda nawadnia organizm dodając energii i wspomagając usuwanie szkodliwych metabolitów.



Rusz się, a zapomnisz o nadwadze

   Siedzący tryb życia sprzyja otyłości. Dodatkowe kilogramy mogą pojawić się także w następstwie spowolnienie przemiany materii. Począwszy od 35. roku życia co 5 lat dzienne spożycie kalorii zmniejsza się o 5%. W okresie menopauzy należy spożywać 20% mniej kalorii niż w wieku 35 lat.



   Nie wszystkie kobiety tyją po menopauzie. Pewien wpływ mają czynniki genetyczne. Jeżeli twoja babcia i mama przytyły po 50-tce, istnieje duże prawdopodobieństwo, że nadwaga dopadnie także ciebie. Jeżeli już cierpisz na nadwagę lub otyłość, nie odchudzaj się stosując diety cud. Odchudzanie powinno być odbywać się świadomie i w powolnym tempie. Warto skonsultować się z dietetykiem, który ułoży dietę na miarę twoich potrzeb.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE