Dzisiaj jest: Wtorek, 24.10.2017 Imieniny: Rafała i Marcina



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5780

Zagrożenia płynące z diety białkowej


19.02.2014
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zagrożenia płynące z diety białkowej


   Chociaż moda na dietę białkową (np. dietę Dukana) powoli się kończy, a o samej tzw. „proteinówce” nie pisze się już tak często jak przed kilkoma laty, wiele osób borykających się z problemem nadprogramowych kilogramów wciąż ucieka się do tego specyficznego sposobu odżywiania z nadzieją, że dzięki kefirowi i piersi z kurczaka w końcu pozbędą się zbędnego balastu i wejdą w ubrania w mniejszym rozmiarze, pozbywając się przy tym kompleksów.

   O skuteczności diety białkowej wiele się dyskutowało, ale kwestia jej wpływu na zdrowie, choć budzić może tyle samo kontrowersji, jest raczej, z punktu widzenia naukowego, dość jasna. Dieta białkowa, stosowana zgodnie z jej zaleceniami, bez odstępstw, jest niebezpieczna dla zdrowia.





Równowaga kwasowo-zasadowa organizmu

   Aby organizm mógł prawidłowo funkcjonować, tj. przeprowadzać wszystkie biochemiczne procesy utrzymujące nas nie tylko przy życiu, ale i w dobrej kondycji psycho-fizycznej, zachowana musi być tzw. równowaga kwasowo-zasadowa organizmu. Chodzi tu o utrzymanie odpowiedniego ustrojowego pH. Ma to ścisły związek z naszym sposobem odżywiania.

   Mięso jest produktem zakwaszającym organizm. Jak wiadomo, mięso to produkt białkowy, a więc dieta na nim bazująca (nawet jeśli mówimy tu tylko o chudym kurczaku), wprowadzać będzie w naszym organizmie stan kwasowy. By przywrócić pH do normy, trzeba wprowadzić do diety produkty węglowodanowe. O ile eliminacja ryżu czy makaronów jest uzasadniona, gdyż przecież dieta białkowa jest dietą odchudzającą, a produkty zbożowe mają zwykle stosunkowo wysoki indeks glikemiczny, co ma wpływ na to, że prowadzą raczej do przybierania na wadze niż tracenia zbędnych kilogramów, to zakaz jedzenia warzyw, nawet tych zielonych, jest zakazem absurdalnym, którego nijak nie da się ugruntować.

   Brak warzyw i owoców w diecie nie tylko bazującej na produktach białkowych, ale składającej się wyłącznie z nich, prowadzi do systematycznego i niezwykle obciążającego dla wszystkich układów zakwaszania organizmu. Prowadzi ono do min.:

–    zapalenia stawów, reumatyzmu
–    zmian grzybiczych (np. grzybicy jelit)
–    zapalenia błony śluzowej żołądka
–    zaparć
–    osłabienia włosów i paznokci oraz pogarszania się stanu cery
–    powstawania kamieni nerkowych
–    cukrzycy
–    permanentnych zawrotów głowy i migren



Tłuszcze w diecie

   Produkty białkowe mogą być tłuste (sery pleśniowe, wieprzowina etc.) oraz chude, z absolutnie minimalną zawartością tłuszczu (odtłuszczony twaróg, pierś z kurczaka, tuńczyk etc.). Dieta proteinowa składać ma się wyłącznie z tych chudych (górna granica zawartości tłuszczu w produkcie to 3%). Logiczny jest więc fakt, że wszelkiego rodzaju oleje czy masło etc. są w niej również zakazane.

   Warto jednak wiedzieć, że tłuszcz tłuszczowi nierówny. Nie wszystkie tłuszcze są bowiem niezdrowe. Nienasycone kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 i omega-6 są organizmowi niezbędne do prawidłowego funkcjonowania.

   Kwasy tłuszczowe z grupy omega-3 znajdują się min. w tłustych rybach morskich, oleju i siemieniu lnianym, oleju sezamowym etc. Produkty te zostały w diecie Dukana wyeliminowane bądź ich ilość jest ograniczona do minimum. Jest to wielki błąd, gdyż zdrowe tłuszcze, o których tu mowa, nie powodują tycia, a samo odchudzanie mogą nawet przyspieszyć. Bez ich odpowiedniej ilości w diecie nie może być mowy o prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, gdyż odbudowują one błony komórkowe wszystkich komórek ciała. Tylko dzięki nim procesy metaboliczne mogą zachodzić prawidłowo. Jest to konieczne również do spalania tkanki tłuszczowej i odtruwania organizmu.

   Oliwa z oliwek, coraz popularniejsze w naszym kraju źródło kwasów z grupy omega-6, z diety nie została wyeliminowana, ale jej ilość należy ograniczyć do łyżeczki dziennie. Co więcej, ma być ona stosowana do podsmażania potraw, co jest pomysłem absurdalnym, gdyż w wyniku obróbki termicznej traci ona swoje prozdrowotne właściwości. Oliwę z oliwek „spożywa się” tylko na zimno.



Dieta białkowa a błonnik

   Dieta oparta na produktach białkowych jest pozbawiona błonnika. Sprzyja to pojawianiu się zaparć, które to nie tylko powodują dyskomfort, ale są również niezdrowe. Przewlekłe zaparcia zwiększają bowiem ryzyko zachorowania na nowotwory dolnego odcinka układu pokarmowego. Poza tym, gnijące w jelitach resztki pokarmowe zatruwają organizm, gdyż toksyczne substancje powstające w wyniku rozkładu przedostają się do krwiobiegu.



Dieta białkowa a efekt jo-jo

   Jeśli argumenty o szkodliwym wpływie diety białkowej na zdrowie nie wydają się dla kogoś, kto za wszelką cenę chce schudnąć, przekonujące, warto sięgnąć po argument innego typu. Dieta białkowa, czyli sposób odżywiania eliminujący większość produktów, które jadamy na co dzień, jest wyjściem ryzykownym o tyle, że po jej zakończeniu najprawdopodobniej czeka nas cieszący się złą sławą efekt jo-jo. Po wprowadzeniu do codziennego menu węglowodanów i tłuszczów, błyskawicznie, nawet przy zachowaniu jedno białkowego dnia w tygodniu, zgodnie z zaleceniami Dukana, tkanka tłuszczowa zacznie się odkładać, gdyż organizm będzie magazynował zapasy na wypadek kolejnej „głodówki”, bo dieta proteinowa jest w pewnym sensie głodówką.



   Podsumowując, można powiedzieć, że dieta proteinowa jest idealnym rozwiązaniem dla wszystkich, którzy ponad swoje własne zdrowia cenią sobie osiągnięty w czasie odchudzania rezultat. Jeśli jednak zależy nam na zdrowiu oraz zachowaniu tego rezultatu, lepiej jest odejść od pomysłu przejścia na dietę proteinową. Można jednak wyłuskać z niej to, co najistotniejsze, i wyeliminować z diety produkty o wysokim indeksie glikemicznym i zwiększyć ilość białka w diecie, gdyż przyspiesza ono metabolizm.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Pasta z pestkami dyni z brokułami Pasta z pestkami dyni z brokułami

Producent: Well Well Foods


Pasta z pestkami dyni z brokułami Well Well to delikatna w smaku pasta o aksamitnej konsystencji i kuszącym aromacie. Pestki dyni, które są jednym z głównych składników pasty to wspaniałe źródło wartości od

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Olejki aromatyczne w domowej apteczce Olejki aromatyczne w domowej apteczce

Susanna Farber, Axel Meyer

Wydawnictwo: Purana


Naturalne, czyste zapachy dla zdrowia i dobrego samopoczucia. Olejki eteryczne wyrażają ducha rośliny w postaci jej charakterystycznego zapachu. Mogą nas orzeźwiać, jak cytrusy, upajać, jak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE