Dzisiaj jest: Poniedziałek, 21.08.2017 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5775

Dieta czerwona


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta czerwona


Założenia - dieta czerwona:
   Kolor czerwony – reguluje ciśnienie krwi, hamuje gwałtowne zmiany nastroju, pobudza metabolizm i ułatwia trawienie.



Produkty zalecane w diecie czerwonej:
- czerwone mięso: wołowina, jagnięcina,
- truskawki świeże i mrożone,
- pomarańcze, mandarynki,
- czereśnie i wiśnie,
- żółty melon, dynia,
- marchewka lub sok z jej dodatkiem, np. bananowo-mandarynkowo-marchewkowy,
- pomidory.





Produkty zabronione w diecie czerwonej:
- potrawy smażone na tłuszczu,
- mleko i żółte sery,
- alkohol, szczególnie piwo i drinki,
- słodycze i mocna kawa.



Przykład - dieta czerwona:
Codziennie rano
Pierwsze śniadanie:
- szklanka ziołowej lub owocowej (np. z hibiskusa) herbaty bez cukru
- pojemniczek chudego jogurtu naturalnego
- 20 dag sałatki owocowej, np. z truskawek, malin lub mieszanych owoców
- 1 kromka ciemnego, tostowego pieczywa

Drugie śniadanie:
- szklanka soku z różowych grapefruitów przyprawionego pieprzem, solą i kroplą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia


Dzień pierwszy
Obiad:
- zupa z dyni
- warzywa (marchewka, czerwona kapusta ugotowana na parze, pomidor, kawałek rzepy, papryki, 1–2 rzodkiewki, łyżeczka oliwy)

Kolacja:
- 1 szklanka soku z porzeczek i malin
- sałatka z arbuza
- 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy


Dzień drugi
Obiad:
- zupa krem z pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii
- ryba pieczona lub gotowana na parze z plasterkiem cytryny i jedną łyżeczką sosu sojowego

Kolacja:
- sałatka z pomarańczy (1 pomarańcza, kilka liści sałaty, łyżeczka oliwy, sól, parę ziarenek sezamu)
- grzanka z pomidorem


Dzień trzeci
Obiad:
- szklanka zupy kremu z selera (kawałek bulwy i łodygi, marchewki, pomidora, 5 truskawek i garść malin)
- polędwica z porzeczkami i łyżką ugotowanego makaronu

Kolacja:
- pucharek mieszanych cytrusów (1 pomarańcza, pół grejpfruta, 1 mandarynka, sok z cytryny)
- sałatka z warzyw z grzanką


Polędwica z porzeczkami:
Składniki (4 porcje): 50 dag polędwicy wołowej, 100 ml czerwonego wina, sól, pieprz, olej, 30 dag porzeczek, 1 pomarańcza Polędwicę skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Posmarować olejem, owinąć folią aluminiową, piec 50 min w 180°C, pokroić na plastry. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.

Sałatka z arbuza:
Składniki (4 porcje): pół arbuza, 3 łyżki koniaku, skórka z pomarańczy, listki melisy do dekoracji. Z miąższu arbuza specjalną łyżeczką wyciąć kulki, ułożyć je na talerzu, polać koniakiem, udekorować wiórkami z dokładnie wyszorowanej, sparzonej skórki pomarańczowej oraz listkami melisy.

   Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je. Porcja polędwicy — wstawiona do lodówki wystarczy ci na kilka dni, pokrojoną w plastry można zjeść również na zimno. Z truskawek czy malin łatwo wymyślisz nowe danie, ale unikaj polewania ich śmietaną z cukrem pudrem, lepiej użyj jogurtu naturalnego. Pamiętaj, że kolorowa dieta ma być również zabawą.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.00 Ocen: 1

SONDA


Jakim zimnym napojem najlepiej gasisz pragnienie w czasie letnich upałów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Morwa biała - herbatka ziołowa Morwa biała - herbatka ziołowa

Producent: Herbapol


Liść morwy białej wpływa na utrzymanie prawidłowej gospodarki węglowodanowej organizmu. Poprzez spowolnienie działania enzymów biorących udział w trawieniu węglowodanów przyczynia się do utrzymania prawidło

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Leczenie odżywianiem. Refluks Leczenie odżywianiem. Refluks

Kimberly A. Tessmer

Wydawnictwo: Illuminatio


Choroba refluksowa przełyku jest jedną z najczęściej występujących chorób przewodu pokarmowego. Każdego dnia około 10% populacji krajów rozwiniętych doświadcza objawów refluksu, który powo

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE