Dzisiaj jest: Sobota, 20.04.2024 Imieniny: Czesława i Agnieszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Dieta czerwona


Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta czerwona


Założenia - dieta czerwona:
   Kolor czerwony - reguluje ciśnienie krwi, hamuje gwałtowne zmiany nastroju, pobudza metabolizm i ułatwia trawienie.



Produkty zalecane w diecie czerwonej:
- czerwone mięso: wołowina, jagnięcina,
- truskawki świeże i mrożone,
- pomarańcze, mandarynki,
- czereśnie i wiśnie,
- żółty melon, dynia,
- marchewka lub sok z jej dodatkiem, np. bananowo-mandarynkowo-marchewkowy,
- pomidory.





Produkty zabronione w diecie czerwonej:
- potrawy smażone na tłuszczu,
- mleko i żółte sery,
- alkohol, szczególnie piwo i drinki,
- słodycze i mocna kawa.



Przykład - dieta czerwona:
Codziennie rano
Pierwsze śniadanie:
- szklanka ziołowej lub owocowej (np. z hibiskusa) herbaty bez cukru
- pojemniczek chudego jogurtu naturalnego
- 20 dag sałatki owocowej, np. z truskawek, malin lub mieszanych owoców
- 1 kromka ciemnego, tostowego pieczywa

Drugie śniadanie:
- szklanka soku z różowych grapefruitów przyprawionego pieprzem, solą i kroplą oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia


Dzień pierwszy
Obiad:
- zupa z dyni
- warzywa (marchewka, czerwona kapusta ugotowana na parze, pomidor, kawałek rzepy, papryki, 1/2 rzodkiewki, łyżeczka oliwy)

Kolacja:
- 1 szklanka soku z porzeczek i malin
- sałatka z arbuza
- 1 szklanka świeżego soku z pomarańczy


Dzień drugi
Obiad:
- zupa krem z pomidorów z dodatkiem świeżej bazylii
- ryba pieczona lub gotowana na parze z plasterkiem cytryny i jedną łyżeczką sosu sojowego

Kolacja:
- sałatka z pomarańczy (1 pomarańcza, kilka liści sałaty, łyżeczka oliwy, sól, parę ziarenek sezamu)
- grzanka z pomidorem


Dzień trzeci
Obiad:
- szklanka zupy kremu z selera (kawałek bulwy i łodygi, marchewki, pomidora, 5 truskawek i garść malin)
- polędwica z porzeczkami i łyżką ugotowanego makaronu

Kolacja:
- pucharek mieszanych cytrusów (1 pomarańcza, pół grejpfruta, 1 mandarynka, sok z cytryny)
- sałatka z warzyw z grzanką


Polędwica z porzeczkami:
Składniki (4 porcje): 50 dag polędwicy wołowej, 100 ml czerwonego wina, sól, pieprz, olej, 30 dag porzeczek, 1 pomarańcza Polędwicę skropić winem, oprószyć solą i pieprzem, odstawić na 1 godzinę. Posmarować olejem, owinąć folią aluminiową, piec 50 min w 180°C, pokroić na plastry. Porzeczki i miąższ pomarańczy przełożyć do rondelka, podlać wodą, zagotować, sosem polać mięso.

Sałatka z arbuza:
Składniki (4 porcje): pół arbuza, 3 łyżki koniaku, skórka z pomarańczy, listki melisy do dekoracji. Z miąższu arbuza specjalną łyżeczką wyciąć kulki, ułożyć je na talerzu, polać koniakiem, udekorować wiórkami z dokładnie wyszorowanej, sparzonej skórki pomarańczowej oraz listkami melisy.

   Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je. Porcja polędwicy ? wstawiona do lodówki wystarczy ci na kilka dni, pokrojoną w plastry można zjeść również na zimno. Z truskawek czy malin łatwo wymyślisz nowe danie, ale unikaj polewania ich śmietaną z cukrem pudrem, lepiej użyj jogurtu naturalnego. Pamiętaj, że kolorowa dieta ma być również zabawą.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 4.50 Ocen: 2


NOWOŚCI PRODUKTOWE

Czereśnie suszone Czereśnie suszone

Producent: Helio


W linii bakalii bez konserwantów firmy Helio pojawiła się kolejna nowość - suszone czereśnie. Produkt jest naturalnie suszony, a nie kandyzowany. Czereśnie to smak lata, który dzięki temu produktowi można t

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Jedzenie emocjonalne Jedzenie emocjonalne

Julie M. Simon

Wydawnictwo: Vital


Pudełko lodów po pełnym stresu i niepokoju dniu w pracy. Kilka paczek chipsów naraz, a potem ból brzucha, bo nie radzisz sobie z nawracającymi stanami lękowymi. Przejadasz się, bo desper

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE