Dzisiaj jest: Sobota, 23.02.2019 Imieniny: Romany i Damiana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5837

Dieta fioletowa


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta fioletowa


Założenia - dieta fioletowa:
   Kolor fioletowy – oczyszcza organizm, wzmacnia w stanach chorobowych, zwłaszcza przy wszelkiego rodzaju zapaleniach. Korzystnie działa na kości, pomaga pohamować nadmierny apetyt. Ponadto ułatwia zaśnięcie.



Produkty zalecane w diecie fioletowej:
- niełuskane zboża,
- bakłażany,
- karczochy,
- czarne oliwki,
- ryby morskie,
- owoce morza,
- białe mięsa.





Produkty zabronione w diecie fioletowej:
- używki: mocna kawa i herbata, wszelkie alkohole, nawet niskoprocentowe,
- czerwone mięsa.



Przykład - dieta fioletowa:
Codziennie rano
Pierwsze śniadanie:
- 1 szklanka niegazowanej wody mineralnej z 2 łyżkami soku z bzu czarnego
- 1 szklanka naparu oczyszczającego (mięta, łopian, hibiskus, rumianek, skórki pomarańczowe)
- pół filiżanki zarodków pszenicy

Drugie śniadanie:
- 1 szklanka ciepłej, przegotowanej wody z sokiem z czarnego bzu


Dzień pierwszy
Obiad:
- 1/2 szklanki wody z sokiem z bzu czarnego, z odrobiną ekstraktu z dzikiej róży
- pierogi z jagodami

Kolacja:
- 1 szklanka herbatki przeczyszczającej z malwy, kruszyny pospolitej i lukrecji
- karczochy w oliwie pokropione cytryną, kromka ciemnego pieczywa


Dzień drugi
Obiad:
- nadziewane bakłażany
- 100 g śliwek gotowanych z cynamonem

Kolacja:
- 200 g cukinii z grilla z aromatycznymi ziołami: tymiankiem lub cząbrem, oraz oliwą z oliwek z pierwszego tłoczenia
- sorbet z jeżyn lub malin albo kulka lodów z owoców leśnych


Dzień trzeci
Obiad:
- pstrąg z patelni z dodatkiem bakłażanów z grilla

Kolacja:
- surówka z kapusty i buraków z oliwą
- 70 g brązowego ryżu z pomidorkami, oliwkami, oliwą i ziołami (ugotuj ryż w dużej ilości osolonej wody, odcedź, przełóż na patelnię, dodaj oliwę, pokrojone pomidorki i zioła, podgrzej.

Bakłażany:
Składniki (4 porcje): 3 bakłażany, 1,5 szklanki ugotowanego ryżu, 30 dag pieczonego kurczaka, 4 pomidory, 5 dag żółtego sera, natka, sól, pieprz, czosnek, oregano. Bakłażany przekroić, wydrążyć, oprószyć solą, odstawić, spłukać wodą. Pomidory pokroić, ryż wymieszać z pokrojonym mięsem, pomidorami, startym serem i natką, czosnkiem, solą i pieprzem, farsz nałożyć do bakłażanów, zapiekać 30 min w ok. 200°C. Przed podaniem posypać oregano.

Surówka z kapusty:
Składniki (4 porcje): kawałek kapusty białej i czerwonej, 2 buraki, pół cytryny, sól, 2 łyżki oliwy. Kapustę białą i czerwoną drobno poszatkować, sparzyć wrzątkiem, osączyć. Buraki umyć, ugotować, ostudzić, zetrzeć na tarce z drobnymi oczkami, wymieszać z kapustą, posolić, skropić sokiem z cytryny, polać oliwą.

   Przez resztę tygodnia komponuj menu na podstawie pierwszych trzech dni lub po prostu powtórz je. Bakłażany można przyrządzać na różne sposoby - potraktuj twórczo swoja dietę, wymyśl swoją ulubioną potrawę. Pamiętaj, że kolorowa dieta ma być również zabawą.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jakie są Twoje ulubione kiszone warzywa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE