Dzisiaj jest: Poniedziałek, 25.03.2019 Imieniny: Marii i Wieńczysłąwa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5839

Dieta jagodowa


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta jagodowa


Założenia - dieta jagodowa:
   Dieta jagodowa jest niezbyt droga, niekłopotliwa i skuteczna-trwale odchudza o 2 kilogramy w 10 dni. Dieta dostarcza dziennie 1200-1500 kcal, jest sycąca i nie wywołuje efektu jo-jo. Podczas diety każdego dnia należy wypić co najmniej 6 szklanek wody mineralnej lub herbat owocowych.



Przykład - dieta jagodowa:
I śniadanie: (każdego dnia diety takie samo)
3 łyżki mieszanki muesli, 150g dowolnych owoców jagodowych, 1 jogurt naturalny (150g), kawa lub herbata bez cukru (może być z chudym mlekiem i słodzikiem)



II śniadanie: (do wyboru)
• 1 jogurt owocowy (150 g)
• 2 łyżki serka wiejskiego, 100 g dowolnych owoców jagodowych
• 150 g dowolnych owoców jagodowych, 1 łyżka jogurtu naturalnego

Obiad: (do wyboru)
• 100 g kurzej piersi usmażonej na grillu i polanej sosem malinowym (zmiksowane i lekko podduszone 200 g malin) z ugotowanym na półmiękko makaronem (40 g makaronu typu rurki) oraz 1 główką sałaty z sosem winegret
• wątróbka z porzeczkami (100 g wątróbki drobiowej usmażyć na 1 łyżce oleju, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości razem z porzeczkami (100 g czarnych i 100 g czerwonych). Ugotować w mundurkach 2 nieduże ziemniaki. Zjeść do tego 1 główkę sałaty z sosem winegret
• 150 g fileta z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i tymiankiem, upiec na grillu lub w piekarniku (w folii aluminiowej). 200 g czerwonych porzeczek zmiksować i poddusić w garnku do miękkości. 30 g ryżu ugotować na sypko. Rybę polać sosem porzeczkowym. Oddzielnie przygotować sałatę z sosem winegret

Podwieczorek: (do wyboru)
• 150 g dowolnych owoców jagodowych z 1 łyżką jogurtu naturalnego
• 150 g miękkich owoców jagodowych zmiksowane z 1 dużym pojemnikiem kefiru (450 ml)
• 1 jogurt owocowy (150 ml)

Kolacja: (do wyboru)
• sałatka z połówki główki sałaty, 2 filetów śledziowych matjasów, pół cebuli dymki z sosem z podduszonego do miękkości w niewielkiej ilości wody i ostudzonego agrestu (150 g). Do tego 1 kromka pumpernikla.
• sałatka z 80 g sera owczego lub feta, 150 g czarnych jagód, pół główki sałaty, sosu winegret przyprawiona pieprzem. Do niej 1 kromka chleba pełnoziarnistego
• 100 g sera camembert owiniętego w folię aluminiową podgrzać w piekarniku aż się stopi w środku. Ułożyć na liściach sałaty skropionych sosem winegret. 100 g malin zmiksować i musem polać ser. Zjeść z kromką pumpernikla.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaka jest Twoja ulubiona sałatka?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Nie daj się alergii Nie daj się alergii

Katarzyna Turek

Wydawnictwo: M


Czym, tak naprawdę różni się alergia od nietolerancji pokarmowej? Co to jest dieta eliminacyjna? Co robić, aby zmniejszyć ryzyko wystąpienia alergii u dziecka? Dlaczego gluten, laktoza i ml

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE