Dzisiaj jest: Środa, 19.09.2018 Imieniny: Januarego i Konstancji



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Dieta jagodowa


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta jagodowa


Założenia - dieta jagodowa:
   Dieta jagodowa jest niezbyt droga, niekłopotliwa i skuteczna-trwale odchudza o 2 kilogramy w 10 dni. Dieta dostarcza dziennie 1200-1500 kcal, jest sycąca i nie wywołuje efektu jo-jo. Podczas diety każdego dnia należy wypić co najmniej 6 szklanek wody mineralnej lub herbat owocowych.



Przykład - dieta jagodowa:
I śniadanie: (każdego dnia diety takie samo)
3 łyżki mieszanki muesli, 150g dowolnych owoców jagodowych, 1 jogurt naturalny (150g), kawa lub herbata bez cukru (może być z chudym mlekiem i słodzikiem)



II śniadanie: (do wyboru)
• 1 jogurt owocowy (150 g)
• 2 łyżki serka wiejskiego, 100 g dowolnych owoców jagodowych
• 150 g dowolnych owoców jagodowych, 1 łyżka jogurtu naturalnego

Obiad: (do wyboru)
• 100 g kurzej piersi usmażonej na grillu i polanej sosem malinowym (zmiksowane i lekko podduszone 200 g malin) z ugotowanym na półmiękko makaronem (40 g makaronu typu rurki) oraz 1 główką sałaty z sosem winegret
• wątróbka z porzeczkami (100 g wątróbki drobiowej usmażyć na 1 łyżce oleju, dodać odrobinę wody i dusić do miękkości razem z porzeczkami (100 g czarnych i 100 g czerwonych). Ugotować w mundurkach 2 nieduże ziemniaki. Zjeść do tego 1 główkę sałaty z sosem winegret
• 150 g fileta z ryby skropić sokiem z cytryny, przyprawić pieprzem i tymiankiem, upiec na grillu lub w piekarniku (w folii aluminiowej). 200 g czerwonych porzeczek zmiksować i poddusić w garnku do miękkości. 30 g ryżu ugotować na sypko. Rybę polać sosem porzeczkowym. Oddzielnie przygotować sałatę z sosem winegret

Podwieczorek: (do wyboru)
• 150 g dowolnych owoców jagodowych z 1 łyżką jogurtu naturalnego
• 150 g miękkich owoców jagodowych zmiksowane z 1 dużym pojemnikiem kefiru (450 ml)
• 1 jogurt owocowy (150 ml)

Kolacja: (do wyboru)
• sałatka z połówki główki sałaty, 2 filetów śledziowych matjasów, pół cebuli dymki z sosem z podduszonego do miękkości w niewielkiej ilości wody i ostudzonego agrestu (150 g). Do tego 1 kromka pumpernikla.
• sałatka z 80 g sera owczego lub feta, 150 g czarnych jagód, pół główki sałaty, sosu winegret przyprawiona pieprzem. Do niej 1 kromka chleba pełnoziarnistego
• 100 g sera camembert owiniętego w folię aluminiową podgrzać w piekarniku aż się stopi w środku. Ułożyć na liściach sałaty skropionych sosem winegret. 100 g malin zmiksować i musem polać ser. Zjeść z kromką pumpernikla.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

Aleksander Baron

Wydawnictwo: Pascal


Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE