Dzisiaj jest: Wtorek, 23.10.2018 Imieniny: Teodora i Seweryna



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5817

Dieta ziemniaczana


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta ziemniaczana


Założenia - dieta ziemniaczana:
   Ziemniaki są postrzegane jako warzywa tuczące. Tymczasem ziemniak jest bogatym źródłem skrobi, białka, węglowodanów, potasu, magnezu oraz witamin C, A, PP i B. Dzięki powyższym wartościom warzywo to reguluje trawienie, leczy wrzody żołądka i dwunastnicy, likwiduje zaparcia i niestrawność. Ponadto oczyszcza organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii oraz wzmacnia i regeneruje ustrój po przebytych chorobach. Aby potrawy z ziemniaków były dietetyczne, musimy je odpowiednio przyrządzić, najlepiej piec i gotować, a przy serwowaniu zrezygnować z tłustych sosów i zasmażek. Dieta ziemniaczana nie może być stosowana przez osoby chore na cukrzycę, ponieważ ziemniaki zawierają dużo skrobi. Ponadto dietę ziemniaczaną należy urozmaicać

mlecznymi przetworami aby uzupełnić ewentualne niedobory wapnia. Zasady diety:

- w czasie stosowania ziemniaczanej diety trzeba koniecznie dużo pić, może to być herbata, także zielona i owocowa, kawa, soki, woda mineralna,
- polecany jest ruch na powietrzu, aby wzmocnić kondycję serca i krążenie oraz dla poprawy nastroju,
- dozwolone są przekąski między posiłkami: chrupki chleb, 2 sucharki, 3 krakersy, 2 herbatniki, chudy jogurt, kefir, świeży owoc, marchew, ogórek, papryka, orzech włoski.



Przykład - dieta ziemniaczana:
1 dzień

Śniadanie: 1 jabłko, 200 g jogurtu naturalnego z płatkami zbożowymi.
II Śniadanie: kromka razowego chleba z białym serem do tego herbata ziołowa.
Obiad: pieczone ziemniaki. 4 umyte ziemniaki w łupinie pokroić w ósemki, posypać bazylią, ułożyć na wysmarowanej oliwą blasze. Piec 40 minut w temperaturze 220°C aż będą brązowe i chrupiące. Najlepiej doprawić je ziołami, ewentualnie solą.
Kolacja: 1 brzoskwinia i tost ziemniaczany. Na blasze ułożyć 2 kromki ciemnego pieczywa, 2 średnie ugotowane ziemniaki pokroić w plastry i ułożyć na chlebie, na wierzchu ułożyć 2 plastry chudej szynki i plaster żółtego sera. Całość polać niewielką ilością kefiru i zapiekać przez kilka minut. Zjeść z sałatą polaną sosem jogurtowo-cytrynowym.


2 dzień
Śniadanie: szklanka świeżo wyciśniętego soku z owoców, pomidor z cebulką z dodatkiem ziół, oliwy z oliwek i octu balsamicznego.
II Śniadanie: kromka razowego chleba z białym serem do tego herbata ziołowa.
Obiad: ziemniaki ugotować w mundurkach obrać i pokroić w plastry, por pokroić w talarki, pieczarki w grube plastry, szynkę w paski. Na odrobinie oleju roślinnego podsmażyć oddzielnie por, ziemniaki i pieczarki. Składniki wymieszać, skropić sosem sojowo-grzybowym, doprawić solą i pieprzem, posypać paskami szynki. Podawać z zieloną sałatą.
Kolacja: zapiekanka ziemniaczana z jabłkami. Kilka ziemniaków obrać i gotować w osolonej wodzie przez 8 minut; wodę odlać, ziemniaki ostudzić i pokroić w plastry. Dużą cebulę zrumienić na odrobinie masła, dodać 100 ml rosołu z kostki i tymianek, zagotować. 2 jabłka obrać i pokroić w plastry. W natłuszczonej formie układać na przemian plastry ziemniaków i jabłek. Polać rosołem i doprawić do smaku. Zapiekankę piec w piekarniku w temperaturze 200°C przez 25 minut.


3 dzień
Śniadanie: 2 kromki pełnoziarnistego chleba z 3 łyżkami twarożku z ziołami do tego szklanka soku pomidorowego.
II Śniadanie: kiść winogron do tego szklanka niegazowanej wody mineralnej zmieszanej z sokiem z 1 cytryny.
Obiad: ziemniaki faszerowane. 2 obrane, ugotowane ziemniaki przekroić wzdłuż i wydrążyć z nich środek. Masę ziemniaczaną przyprawić pieprzem, papryką, gałką muszkatołową i bazylią, dodać plasterki wędzonego łososia i kilka krewetek, masą napełnić łupiny. Posypać tartym ostrym serem żółtym, wiórkami masła i kilkoma kaparami. Zapiec w piekarniku. Do picia szklanka jogurtu z owocami.
Kolacja: sałatka ziemniaczana. 200 g ugotowanych w łupinach ziemniaków, 1 ogórek kiszony, 1 cebulę i 1 marchewkę pokroić w plasterki i wymieszać. Dodać łyżeczkę jogurtu naturalnego. Do picia herbata ziołowa.






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki tłuszcz używasz do smażenia?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

Producent: Jantex


Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dobry tłuszcz Dobry tłuszcz

Joseph Mercola

Wydawnictwo: Vivante


W swojej rewolucyjnej książce dr Joseph Mercola przedstawia skuteczną terapię opartą na diecie, która poprawia sprawność mózgu, podnosi odporność, zwiększa poziom energii, a nawet leczy rak

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE