Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Diety w chorobach i schorzeniach

Dieta w chorobie wrzodowej 
Dieta w chorobie wrzodowej
14.12.2008

Chorobą wrzodową nazywamy ubytki błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jeśli ból pojawia się ok. 30 min po jedzeniu - mamy najczęściej do czynienia z chorobą wrzodową żołądka, jeśli 1-3 godz. po jedzeniu, w nocy lub nad ranem - z wrzodami dwunastnicy



Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych 
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych
14.12.2008

Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną ilość kalorii, przewidzianą dla danej grupy ludności, jednak z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się spożywać 5 razy dziennie, o umia



Dieta w chorobach nowotworowych 
Dieta w chorobach nowotworowych
14.12.2008

Odpowiednie żywienie nie tylko może nas uchronić przed chorobą nowotworową, ale odgrywa również dużą rolę we wspomaganiu jej leczenia. Choroby nowotworowe w dalszym ciągu pozostają drugą po chorobach układu krążenia przyczyną zgonów w naszym kraju. W



Dieta po udarze mózgu 
Dieta po udarze mózgu
14.12.2008

Najczęstszą przyczyną udaru mózgu są zmiany miażdżycowe w tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Objawy udaru to: omdlenie, zaburzenia świadomości, zaburzenia mowy, widzenia, słuchu oraz jednostronny (znacznie rzadziej dwustronny) niedowład ciała.



Dieta po ostrym zapaleniu trzustki 
Dieta po ostrym zapaleniu trzustki
14.12.2008

Podstawowym zadaniem trzustki jest produkcja i wydzielanie do przewodu pokarmowego enzymów trawiennych oraz produkcja hormonów (z których najważniejsza jest insulina) i związków wpływających na czynność naczyń krwionośnych. Do najczęstszych schorzeń



Dieta bezglutenowa (w celiakii) 
Dieta bezglutenowa (w celiakii)
14.12.2008

Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewną, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbk



  | 1 | 2 |   »