Diety dedykowane
Przegląd dedykowanych na specjalne okazje diet.
Diety dla grup krwi
Przegląd diet dla różnych grup krwi - 0, A, B i AB.
Diety kolorowe
Przegląd kolorowych diet - żółta, zielona, fioletowa, czerwona i błękitna.
Diety produktowe
Przegląd diet w oparciu o dominujący produkt lub grupy produktów w diecie. Znajdziecie tu min. takie diety jak: ziemniaczana, czekoladowa, sałatkowa i inne.
Diety w chorobach i schorzeniach
Przegląd różnorodnych diet mających zastosowanie w stanach chorobowych i schorzeniach. Znajdziecie tu min. takie diety jak: w zatruciach pokarmowych, w nadciśnieniu, refluksie, gorączce, w chorobie wrzodowej i wiele innych diet.
Diety z limitem kalorycznym
Przegląd diet w oparciu o limit kalorii. Znajdziecie tu min. sławną dietę 1000 kcal i wiele innych.
Diety z różnych stron świata
Przegląd diet i stylów odżywiania z różnych krajów. Znajdziecie tu min opisy diety japońskiej, śródziemnomorskiej, hinduskiej i wiele innych.
Diety znanych dietetyków i klinik dietetycznych
Przegląd diet znanych dietetyków i klinik dietetycznych. Znajdziecie tu min. takie diety jak: Montignaca, Budwig, Gersona, Kwaśniewskiego i wiele innych.
Diety znanych gwiazd
Przegląd diet (za)stosowanych przez znane osoby, celebrities, aktorki.
ARTYKUŁY
Diety w chorobach i schorzeniach
Chorobą wrzodową nazywamy ubytki błony śluzowej żołądka i dwunastnicy. Jeśli ból pojawia się ok. 30 min po jedzeniu - mamy najczęściej do czynienia z chorobą wrzodową żołądka, jeśli 1-3 godz. po jedzeniu, w nocy lub nad ranem - z wrzodami dwunastnicy
Dieta w chorobach trzustki i dróg żółciowych powinna zawierać normalną ilość kalorii, przewidzianą dla danej grupy ludności, jednak z ograniczeniem tłuszczu, przy zwiększeniu spożycia węglowodanów. Posiłki powinno się spożywać 5 razy dziennie, o umia
Odpowiednie żywienie nie tylko może nas uchronić przed chorobą nowotworową, ale odgrywa również dużą rolę we wspomaganiu jej leczenia. Choroby nowotworowe w dalszym ciągu pozostają drugą po chorobach układu krążenia przyczyną zgonów w naszym kraju. W
Najczęstszą przyczyną udaru mózgu są zmiany miażdżycowe w tętnicach doprowadzających krew do mózgu. Objawy udaru to: omdlenie, zaburzenia świadomości, zaburzenia mowy, widzenia, słuchu oraz jednostronny (znacznie rzadziej dwustronny) niedowład ciała.
Podstawowym zadaniem trzustki jest produkcja i wydzielanie do przewodu pokarmowego enzymów trawiennych oraz produkcja hormonów (z których najważniejsza jest insulina) i związków wpływających na czynność naczyń krwionośnych. Do najczęstszych schorzeń
Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewną, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbk