Dzisiaj jest: Niedziela, 08.12.2019 Imieniny: Marii i Wirgiliusza



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Dieta bezglutenowa (w celiakii)


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta bezglutenowa (w celiakii)


Założenia - dieta bezglutenowa:
   Białkami wywołującym chorobę glutenową (inna nazwa: choroba trzewna, celiakia) są frakcje białka pszenicy - gliadyna, żyta - sekalina, jęczmienia - hordeina, owsa - awenina. Frakcje te noszą wspólną nazwę glutenu. Różne procesy technologicznej obróbki zbóż niestety nie są w stanie znieść niekorzystnego działania glutenu na chorych. W chorobie tej pod wpływem glutenu dochodzi do zaniku błony śluzowej jelita, a w efekcie do zaburzeń trawienia i wchłaniania wielu składników pokarmowych. Chorzy muszą wyłączyć ze swojej diety produkty spożywcze zawierające gluten i zastąpić je ryżem, kukurydzą lub soją. Celiakia ujawnia się zazwyczaj miedzy 9 a 24 miesiącem życia, zależnie od wieku, w którym wprowadzono do diety gluten. Objawy celiakii mogą być różne, a w

niektórych przypadkach mogą nawet nie występować. Najczęstsze objawy to biegunka, spadek wagi i osłabienie, wzdęcia i bóle brzucha, wymioty, a u dzieci - zahamowanie wzrostu. W innych przypadkach mogą z kolei być to objawy niedotyczące układu trawiennego, np. anemia, osteoporoza, brak miesiączki, niedobór witamin i soli mineralnych, albo objawy typowe dla innych schorzeń, które czasem występują razem.



Produkty dozwolone w diecie bezglutenowej:

- Mleko płynne i w proszku
- Sery, twarogi, śmietana
- Sery żółte
- Wszystkie mięsa i wędliny
- Podroby - wątroba, płuca nerki
- Jaja
- Wszystkie owoce
- Wszystkie warzywa (w tym strączkowe)
- Ryż, kukurydza, soja, tapioka, gryka
- Wszystkie tłuszcze
- Cukier, miód
- Przyprawy, sól, pieprz
- Kawa
- Herbata
- Kakao
- Pieczywo, ciasta i desery muszą być przygotowywane z produktów nie zawierających glutenu



Produkty zabronione w diecie bezglutenowej:

- Kasze: manna, jęczmienna, owsiana
- Mąki z owsa, jęczmienia, żyta i pszenicy
- Przetwory zawierający ww. rodzaje zbóż
- Produkty gotowe zawierające wyżej wymienione składniki
- Słodycze zawierające dodatki z mąki i ww. zbóż
- Wszystkie przetwory zawierające dodatki z zawartością glutenu



   Aby minimalizować ryzyko nieświadomego spożywania glutenu, stosując się do kilku zasad. Przede wszystkim starajmy się wybierać artykuły oznaczone symbolem "przekreślonego kłosa" produkowane przez firmy, które w wiarygodny i czytelny sposób (etykiety, informacje na stronie firmowej) deklarują, że ich wyroby są bezglutenowe.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony rodzaj mięsa?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Tłuszcz leczy, cukier zabija Tłuszcz leczy, cukier zabija

Bruce Fife

Wydawnictwo: Vital


Zastąpienie tłuszczu w diecie rafinowanymi węglowodanami w ciągu ostatnich 40 lat doprowadziło do dramatycznego pogorszenia zdrowia całego społeczeństwa. Najpopularniejszy autor propagujący

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE