Dzisiaj jest: Niedziela, 24.06.2018 Imieniny: Jana i Danuty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5801

Dieta w refluksie


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta w refluksie


Założenia - dieta w refluksie:
   Na refluks żołądkowo - przełykowy cierpi przynajmniej raz w miesiącu około 15% ludzi. Nieprzyjemne dolegliwości można złagodzić właściwym odżywianiem. Do charakterystycznych objawów tej choroby należy zgaga odczuwana jako pieczenie lub palenie w okolicy górnej przełyku, za mostkiem lub w dołku podsercowym. Sok żołądkowy drażni delikatną ścianę przełyku, powodując uczucie pieczenia, a niekiedy ucisku za mostkiem, imitującego bóle wieńcowe. Zgaga występuje często w czasie zmiany pozycji ciała lub podczas wysiłku fizycznego. Typowy dla refluksu jest też dyskomfort spowodowany odczuwaniem gorzkiego lub kwaśnego smaku. Przyczyną tego jest zarzucanie treści żołądkowej albo przełykowej do gardła. Do nieprzyjemnych objawów refluksu

należy również nadmierne wydzielanie śliny podczas bólu. Najczęściej przyczyną występowania choroby refluksowej jest nieprawidłowe działanie dolnego zwieracza przełyku. Ciągłe narażenie błony śluzowej przełyku na kontakt z kwaśną treścią pokarmową powoduje zmiany zapalne zwane refluksowym zapaleniem przełyku. Przyczynia się to do znacznego nasilenia objawów chorobowych. Zmiany w diecie i stylu życia korzystnie wpływają na osłabienie objawów refluksu. Podstawowym zaleceniem jest zmniejszenie ilości tłuszczu w diecie, gdyż składnik ten znacznie nasila dolegliwości. W przypadku gdy osoba cierpiąca na refluks ma nadwagę lub jest otyła, stosowana dieta powinna być nie tylko niskotłuszczowa, ale również niskokaloryczna. Redukcja masy ciała powoduje bowiem zmniejszenie objawów refluksu.



Produkty dozwolone w diecie:

• Chude gatunki mięs (cielęcina, schab, królik), drobiu (kurczaki, indyki) i wędlin (szynki wieprzowe i drobiowe, polędwica).

• Chude wyroby mleczarskie - mleko, jogurty, kefiry, maślanka z obniżoną zawartością tłuszczu. U niektórych osób łagodzą objawy zgagi.

• Gotowanie potraw, duszenie bez obsmażania, pieczenie w folii, gotowanie na parze, smażenie beztłuszczowe.

• Marchew, buraki, ziemniaki, kalafior, szpinak.

• Przyprawianie potraw świeżą bazylią, oregano lub ząbkami czosnku, przyprawami ziołowymi, np. koprem włoskim, estragonem, rozmarynem, szałwią, koperkiem.

• Mała porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego.

• Niegazowane wody mineralne, herbaty ziołowe (z wyjątkiem herbaty z mięty pieprzowej).



Produkty niewskazane w diecie:

• Tłuste potrawy, a w szczególności tłuste gatunki mięs i drobiu (np. tłusta wieprzowina, gęsi, kaczki, golonki, żeberka), tłuste wędliny (np. baleron, salami, pasztety, pasztetowa, tłuste kiełbasy, salceson).

• Tłusty nabiał - żółte sery, sery typu camembert i brie, topione i pleśniowe, serki typu fromage.

• Potrawy typu fast-food - hamburgery, hot-dogi, cheesburgery, frytki.

• Jedzenie potraw smażonych.

• Ogórki, pomidory, cebula. Ta ostatnia szczególnie często przyczynia się do powstania refluksu. Warto więc zrezygnować też z wszelkiego rodzaju zasmażek z cebulą.

• Potrawy i produkty z dodatkiem octu - lepiej unikać marynowanych grzybów, warzyw i owoców oraz surówek i sałatek z dodatkiem sosu winegret.

• Ostre przyprawy - pieprz, chilli, curry. Trzeba unikać pikantnych dań kuchni indyjskiej, meksykańskiej czy chińskiej, do których dodaje się pieprz cayene, ostrą paprykę, papryczki peperoni, pikantne sosy pomidorowe.

• Czekolada, ciasteczka polewane czekoladą, cukierki czekoladowe, batoniki, ciasta lub torty czekoladowe (czekolada - zawierająca kofeinę, teobraminę i tłuszcz - przyczynia się do powstawania zgagi).

• Napoje gazowane - powodują odbijania i tym samym zwiększają ryzyko zarzucania treści żołądkowej do przełyku.

• Niektóre soki - najczęściej objawy zgagi występują po wypiciu soku pomarańczowego, cytrynowego, grejpfrutowego, pomidorowego.

• Mocna kawa i herbata (zwłaszcza na czczo) oraz alkohol (w dowolnej postaci).

• Noszenie obcisłych ubrań lub pasków po jedzeniu.




Przykład - dieta w refluksie:

I śniadanie: Chleb żytni razowy z margaryną, wędliną drobiową, sałata z olejem, herbata
Obiad: Zupa kalafiorowa Pulpety z indyka w sosie koperkowym, ziemniaki z wody, buraczki, sok jabłkowy
Podwieczorek: Banan z jogurtem naturalnym odtłuszczonym
Kolacja: Pieczywo mieszane z margaryną, szynka drobiowa, marchewka z jabłkiem, woda mineralna niegazowana


   Zaleca się jedzenie bez (pośpiechu) 4-5 małych posiłków dziennie, świeżo przygotowanych, rozdrobnionych. Ostatni, lekki posiłek można jeść nie później niż 2-3 godziny przed snem.

"Żyjmy dłużej" 4 (kwiecień) 2001, mgr. Magdalena Makarewicz-Wujec dr. n. med. Małgorzata Kozłowska-Wojciechowska z Instytutu Żywności i Żywienia






Oceń artykuł:

Średnia ocena: 0.00 Ocen: 0

SONDA


Jaki jest Twój ulubiony mleczny napój fermentowany?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Bio żurawina Bio żurawina

Producent: Bakalland


Bio żurawina firmy Bakalland to pierwsze na rynku, całe owoce żurawiny całkowicie pozbawione dodatku cukru - zawierają tylko naturalnie występujące cukry. Aby nadać kwaśnym owocom żurawiny delikatnej nuty s

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Dieta raw food Dieta raw food

Karolina i Maciej Szaciłło

Wydawnictwo: Zwierciadło


Oczyść swój organizm „na surowo” i dostarcz mu bomby witaminowej! Moda na raw food opanowała cały świat. Dotarła również do Polski. Nic dziwnego - każdy, kto zastosował „surową” dietę, pocz

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE