Dzisiaj jest: Sobota, 22.09.2018 Imieniny: Tomasza i Maurycego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5811

Dieta dr Johanny Budwig


14.12.2008
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Dieta dr Johanny Budwig


Założenia diety dr Johanny Budwig:
   Twórcą tej diety prozdrowotnej jest dr Johanna Budwig - biochemik z Niemiec. Jej odkrycia (badania nad kwasami tłuszczowymi omega-3 i olejem lnianym) znalazły zastosowanie min. w leczeniu takich chorób jak: choroba Alzheimera, nowotwory, miażdżyca, alergia, dermatozy, depresja. Dieta dr Budwig bazuje na dostarczeniu organizmowi pokarmów bogatych m. in. w tłuszcze omega-3, węglowodany złożone, błonnik i antyoksydanty. Podstawowe zasady diety dr Budwig obejmują następujące zagadnienia:



  • Podstawowym tłuszczem w diecie dr Budwig jest olej lniany tłoczony na zimno i nieoczyszczony, z wysoką zawartością kwasów omega-3 (ponad 50%). Zabronione jest używanie jakichkolwiek rafinowanych bądź uwodornionych tłuszczów (olejów, margaryn, majonezów). Aby osiągnąć skuteczne efekty leczenia, należy bezwzględnie wyeliminować z diety produkty smażone, tłusty nabiał, mięsa,

  • Spożywać należy produkty świeże. Potrawy nie powinny być przyrządzane na bazie produktów konserwowanych sztucznie, z dodatkami chemicznymi (np. benzoesan sodu i innych sztucznych dodatków do żywności,

  • Olej lniany zjadać należy codziennie w postaci tzw. Pasty (Pastę wykonuje się miksując przez 5 minut olej lniany i chudy biały twarożek w proporcjach 5-6 łyżek oleju na 12,5 dkg chudego twarogu, 2 łyżki stołowe stosuje w profilaktyce, 2-4 w lekkich schorzeniach, 6 łyżek stołowych w ciężkich przypadkach. Po przyrządzeniu pastę trzeba przechowywać w lodówce. Można ją doprawiać do smaku na ziołami, solą, czosnkiem, papryką, pieprzem. Dr Johanna Budwig zaleca jeść pastę rano razem z muesli, płatkami zbożowymi, łyżką zmielonego siemienia lnianego i utartym jabłkiem) i samodzielnie. Dla osób chorych wskazane jest zjadanie także zmielonego siemienia lnianego.



Produkty zalecane w diecie dr Johanny Budwig:

  • Ryby morskie ( makrela, dorsz, śledź, tuńczyk) do 200 g dziennie,

  • Owoce świeże, w ilości 3 do 4 średniej wielkości porcji dziennie. Owoców nie należy mieszać,

  • Warzywa ze szczególnym uwzględnieniem takich warzyw jak brokuły, kapusta, brukselka, marchewka. W przeciwieństwie do owoców warzywa można mieszać,

  • Soki owocowe (zwłaszcza z ananasapapai - ze względu na zawarte w nich enzymy proteolityczne) przynajmniej raz dziennie szklankę. Pomiędzy wypiciem soku z owoców cytrusowych a zjedzeniem pasty powinno upłynąć kilka godzin,

  • Mleczne produkty ukwaszone - odtłuszczone (jogurty naturalne, kefiry, maślanka, mleko acidofilne),

  • Zboża w postaci pieczywa z pełnego przemiału i płatków nie oczyszczonych,

  • Drożdże spożywcze (należy je przed spożyciem zagotować),

  • Woda. Wskazane jest pić 2 litry wody dziennie (oczyszczonej mechanicznie filtrami, albo butelkowanej w szklanych opakowaniach - źródlanej, ale nie mineralnej) Płyny (woda i soki) najlepiej spożywać przed posiłkiem.



Produkty dozwolone w diecie dr Budwig:

  • Mięso i drób, ale tylko nie przetworzone, niskotłuszczowe, od zwierząt, którym nie podawano karmy zawierającej hormony, pestycydy i antybiotyki, w ilościach - okazjonalnie. W przypadku ciężkich chorób, np. nowotworów, z mięsa i drobiu należy zrezygnować zupełnie,

  • Miód.



Produkty zabronione w diecie dr Budwig:

  • Cukier i produkty oparte na cukrze, biała mąka i produkty oparte na białej mące, sztuczne słodziki, soki z kartoników i butelek

  • Produkty przetworzone, dania gotowe, konserwy

  • Syntetyczna witamina A (z preparatów witaminowych),

  • Inne tłuszcze poza tłoczonym na zimno olejem lnianym.


Znacznie więcej informacji na temat diety dr Budwig - Primanatura




      Oceń artykuł:

      Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

      SONDA


      Jaki jest Twój ulubiony smak lodów?


      Archiwum sond »

      NOWOŚCI PRODUKTOWE

      Risotto z suszonymi grzybami Shiitake Risotto z suszonymi grzybami Shiitake

      Producent: Jantex


      Grzyby Shiitake znane są ze swoich niezwykłych właściwości leczniczych. Co ważne, nie tracą na swojej wartości kulinarnej również w formie suszonej. Po namoczeniu w ciepłej wodzie odzyskują swój kształt i k

      WIĘCEJ



      NOWOŚCI PRODUKTOWE

      NOWOŚCI WYDAWNICZE

      Kiszonki i fermentacje Kiszonki i fermentacje

      Aleksander Baron

      Wydawnictwo: Pascal


      Autor „Kiszonek i fermentacji” powraca z rozszerzonym wydaniem swojej bestsellerowej książki. Jeszcze więcej przepisów. Jeszcze więcej inspiracji. Jeszcze więcej zabawy. Mistrz kuchni zaska

      WIĘCEJ



      NOWOŚCI WYDAWNICZE