Dzisiaj jest: Piątek, 23.08.2019 Imieniny: Filipa i Apolinarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Masło kakaowe i jego wykorzystanie w pielęgnacji skóry


09.11.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Masło kakaowe i jego wykorzystanie w pielęgnacji skóry


   Masło kakaowe to tłuszcz otrzymywany z dojrzałych ziaren kakaowca właściwego (Theobroma cacao L.). Jest to drzewo, które pochodzi z tropikalnych, wilgotnych terenów Ameryki Południowej i Środkowej. Obecnie jego największe uprawy spotyka się w Afryce. Kakaowiec właściwy może osiągać wysokość 10-15 metrów i wydaje owoce, z których bogatych w tłuszcze ziaren otrzymuje się proszek i masło kakaowe.

   W celu pozyskania masła kakaowego ziarna kakaowca fermentuje się, suszy, praży a następnie poddaje się wytłaczaniu na ciepło. Ten stały tłuszcz roślinny, znalazł zastosowanie w wielu dziedzinach. Przemysł spożywczy wykorzystuje masło kakaowe do produkcji czekolady i innych słodyczy. W przemyśle farmaceutycznych z użyciem masła kakaowego produkuje się stałe oraz półstałe postaci różnych leków (czopki, masła, kremy). Dzięki wielu właściwościom odżywczym i pielęgnacyjnym masło kakaowe wykorzystywane jest również w kosmetologii.





Skład masła kakaowego

   Ziarno drzewa kakaowego zawiera ponad 50% tłuszczu. Otrzymane z nich masło kakaowe zawiera głównie kwasy tłuszczowe nasycone (ok. 60%), jednonienasycone (ok. 30%) oraz wielonienasycone (ok. 3%). Dzięki wysokiej zawartości nienasyconego kwasu oleinowego masło kakaowe wykazuje właściwości regenerujące i nawilżające skórę.

   Masło kakaowe jest bogate w związki polifenolowe. Mają one działanie antyoksydacyjne, przez co zapobiegają procesom zapalnym.

   Zawartość fitosteroli powoduje, że masło kakaowe neutralizuje działanie wolnych rodników oraz zapobiega starzeniu się skóry.

   Witamina E stymuluje syntezę kolagenu dzięki czemu ujędrnia i uelastycznia skórę. Jest ona antyutleniaczem dzięki czemu podobnie jak fitosterole, chroni przed działaniem wolnych rodników oraz opóźnia procesy starzenia.

   Wysoka ilość magnezu zawarta w maśle kakaowym pozwala wzmacniać skórę.



Właściwości pielęgnacyjne masła kakaowego

   Masło kakaowe ze względu na właściwości doskonale nadaje się do pielęgnacji skóry suchej, dojrzałej, odwodnionej, naczynkowej, alergicznej oraz normalnej.

   Masło kakaowe nawilża, natłuszcza oraz odżywia skórę. Dzięki zawartości witaminy E, fitosteroli oraz antyoksydantów stymuluje syntezę kolagenu, uelastycznia, ujędrnia i wygładza skórę oraz wykazuje działanie przeciwstarzeniowe i przeciwzmarszczkowe. Sprawdza się więc w pielęgnacji skóry dojrzałej oraz dotkniętej cellulitem. Może być stosowane przez kobiety w ciąży celem zapobiegania powstawania rozstępów.

   Masło kakaowe delikatnie brązuje skórę, dzięki czemu wyrównuje koloryt i chroni przed przebarwieniami. Może być wykorzystywane do przedłużania i wzmacniania opalenizny oraz do ochrony skóry przez promieniowaniem UV. Łagodzi podrażnienia i stany zapalne. Polecane jest więc do pielęgnacji skóry wrażliwej i alergicznej, z łuszczycą. Doskonale sprawdzi się pomocniczo w atopowym zapaleniu skóry AZS.



Gdzie znaleźć masło kakaowe

   Nierafinowane, naturalne masło kakaowe to koszt około 18-25 zł za 100 g. Znaleźć można je w drogeriach, aptekach oraz sklepach wielu internetowych dostarczających ekologiczne produkty. Rynek oferuje też szeroki asortyment kosmetyków, które zawierają w swym składzie masło kakaowe. Najczęściej są to nawilżające i odżywcze balsamy i kremy do ciała oraz twarzy, balsamy do ust oraz szampony, maski i odżywki do włosów. Masło kakaowe znaleźć można też w balsamach do opalania (stanowi ono naturalny filtr UV - masło kakaowe posiada wskaźnik ochrony przeciwsłonecznej -> filtr SPF w okolicy 4) oraz kojących i natłuszczających mleczkach po opalaniu. Jest ono również składnikiem kremów do cery dojrzałej, balsamów ujędrniających i antycellulitowych.



   Właściwości nawilżające, odżywcze, ujędrniające i kojące masła kakaowego wykorzystywane mogą być do pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Masło kakaowe pozwoli nawilżyć i odżywić skórę suchą, złagodzi podrażnienia skóry wrażliwej i alergicznej oraz uelastyczni i ujędrni skórę dojrzałą. Stosowanie masła kakaowego pozwoli zapobiec rozstępom i cellulitowi. Może być wykorzystane jako naturalny filtr UV, a po opalaniu doskonale nawilży, odżywi i złagodzi podrażnienia skóry.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 2

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE