Dzisiaj jest: Piątek, 19.07.2019 Imieniny: Wincentego i Wodzisława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Olej tamanu w pielęgnacji skóry


05.07.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olej tamanu w pielęgnacji skóry


   Olej tamanu wytłaczany jest z nasion owoców drzewa tamanu (Calophyllum  Inophyllum), które nazywane jest również Wawrzynem Aleksandryjskim. Rośnie ono w tropikalnych lasach w Afryce, Azji, a także na wyspach Oceanu Spokojnego. Drzewo tamanu owocuje dwa razy do roku, dając nasiona (w każdym owocu znajduje się jedna pestka), z których pozyskuje się drogocenny olej tamanu.

   Jako pierwszy do celów zdrowotnych olej tamanu zastosowany był przez mieszkańców Polinezji. Używany był jako lek na rany, choroby skóry oraz poparzenia. W 1920 roku siostra Marie Suzanne zauważyła, że olej tamanu jest pomocny w leczeniu trądu dotykającego mieszkańców wyspy Fidżi. Dziś olej tamanu zyskuje na popularności. Stosowany jest najczęściej w pielęgnacji skóry trądzikowej, suchej i wrażliwej. Jakie właściwości decydują o jego właściwościach pielęgnacyjnych oraz jakie zastosowanie znajduje?





Olej tamanu - zawartość substancji aktywnych

   Olej tamanu składa się w większości z nienasyconych kwasów tłuszczowych, z których główną część stanowią kwas oleinowy oraz kwas linolowy. Zawiera również terpenoidy, kumaryny oraz sterole. Wśród substancji czynnych na największą uwagę zasługuje kwas kalofillowy oraz kalofilloidyna, które w głównej mierze odpowiadają za właściwości przeciwzapalne, przeciwobrzękowe, przeciwbakteryjne i kojące oleju tamanu. Nienasycone kwasy tłuszczowe odpowiadają za nawilżanie oraz prawidłowe odżywienie skóry. Kwas linolowy wykazuje działanie odblokowujące pory, wspomagające prace gruczołów łojowych oraz zapobiegające powstawaniu trądziku. Kwas oleinowy zmiękcza oraz przygotowuje skórę na efektowniejsze wchłanianie substancji odżywczych. Zawarte w oleju tamanu fitosterole (w największej ilości stigmasterol) wpływają na odpowiedni stan skóry, wzmacniają barierę lipidową  naskórka oraz hamują utratę wody. Wykazują również działanie regenerujące, przeciwbakteryjne oraz przeciwzapalne. Fitosterole ujędrniają i uelastyczniają skórę oraz pomagają likwidować zmarszczki.

   Olej tamanu należy do bio-olejów, co oznacza, że zawiera wysoką zawartość nienasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie ich niedobór powoduje osłabienie bariery ochronnej skóry, jej suchość, podrażnienie, zaczerwienienie, skłonność do wyprysków. Kumaryny ograniczają rozwój bakterii i działają przeciwzapalnie.



Olej tamanu - właściwości pielęgnacyjne

   Olej tamanu, dzięki zawartości wartościowych składników może być wykorzystywany w pielęgnacji każdego rodzaju skóry. Wykazuje działanie nawilżające, odżywcze oraz chroniące barierę lipidową skóry, chroniąc przed utratą wody. Olej tamanu ma zdolność zwiększenia przepuszczalności skóry, dzięki czemu umożliwia wnikanie w głąb skóry składników odżywczych. Świetnie nadaje się więc do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej oraz dojrzałej.

   Dzięki zawartości składników aktywnych działających przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie olej tamanu jest szczególnie polecany do pielęgnacji skóry trądzikowej oraz tłustej i ze skłonnością do podrażnień. Wspomaga pracę gruczołów łojowych, regulując prawidłowe wytwarzanie sebum. Ma działanie oczyszczające. Odświeża, koi oraz redukuje zaczerwienia i podrażnienia. Nie zatyka porów oraz nie prowadzi do powstawania zaskórników, co pomaga w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej. Zmniejsza opuchliznę i wspomaga gojenie raz. Jest pomocny w redukowaniu i leczeniu blizn oraz rozstępów. Olej tamanu łagodzi oparzenia oraz owrzodzenia skóry.

   Olej tamanu jest pomocny również w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Wspomaga w regeneracji skóry przetłuszczającej się i z łupieżem oraz w przypadku zapalenia mieszków włosowych i grzybicy skóry głowy.

   Olej tamanu jest również idealnym środkiem w pomocniczym leczeniu łojotoku, łuszczycy, egzemy oraz trądziku różowatego. Znajduje zastosowanie w regeneracji podrażnionej skóry po zabiegach peelingami enzymatycznymi oraz po leczeniu farmakologicznym retinoidami. Łagodzi podrażnienia i sprzyja odnowie naskórka.

   Podsumowując, olej tamanu stosowany może być w takich problemach skórnych jak:

- zaskórniki,
- trądzik młodzieńczy, hormonalny,
- blizny, blizny potrądzikowe, rozstępy,
- rany, oparzenia, oparzenia słoneczne,
- przebarwienia skóry,
- grzybica skóry,
- łupież, zapalenie mieszków włosowych
- łojotok, egzema, łuszczyca,
- zmarszczki, starzenie się skóry.

   Olej tamanu nie zawiera w składzie dodatków chemicznych, barwników i parabenów. Dzięki temu nie powoduje podrażnień oraz reakcji alergicznych skóry.



Gdzie znaleźć olej tamanu?

   Olej tamanu nie należy do tanich produktów. Drzewo tamanu owocuje dwa razy do roku, a na pozyskanie oleju z nasion trzeba czekać 3 miesiące aż do czasu wysuszenia. Jednak jego cenne właściwości i duża wydajność rekompensują wysoką cenę. Za butelkę 50 ml oleju tamanu należy zapłacić 30-40 zł.

   Nierafinowany, naturalny olej tamanu znaleźć można w aptekach, drogeriach i sklepach internetowych oferujących naturalne, ekologiczne produkty. Jest dodatkiem do kosmetyków, które znaleźć można w sklepach. Najczęściej są to nawilżające i odżywcze balsamy do ciała, kremy do twarzy, kremy do rąk i stóp, balsamy do ust oraz szampony i odżywki do włosów. Może być również stosowany do przygotowania domowych kosmetyków.



Olej tamanu - jak stosować?

   Olej tamanu może być stosowany bezpośrednio na skórę, w miejscu dotkniętym zmianą (wypryski, skaleczenia, poparzenia, blizny). Może być również zmieszany z kremem lub balsamem do pielęgnacji skóry. Najczęstsze stężenie w kosmetykach wynosi 5-50% zawartości. Należy dodać kilka kropel oleju tamanu do balsamu do ciała, kremu do twarzy lub szamponu/odżywki do włosów.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 1

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE