Dzisiaj jest: Sobota, 20.07.2019 Imieniny: Czesława i Hieronima



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5846

Olejki naturalne i ich wykorzystanie do pielęgnacji ciała


19.09.2018
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Olejki naturalne i ich wykorzystanie do pielęgnacji ciała


   Oleje roślinne dzięki wykazywaniu działania pielęgnacyjnego dla skóry, włosów i paznokci, oprócz wykorzystania w gastronomii, znajdują też zastosowanie w kosmetologii. Po wielu latach popytu na sztuczne i syntetyczne składniki kosmetyków wzrasta zainteresowanie naturalnymi składnikami olejów roślinnych i ich pielęgnacyjnymi właściwościami.

   Olejki do pielęgnacji ciała wytwarzane są z nasion, owoców lub kiełków roślin. Wykazują działanie pielęgnacyjne, odżywcze i oczyszczające. Stosowane mogą być do wszystkich rodzajów skóry i włosów. Ze względu na naturalne pochodzenie nie uczulają oraz nie podrażniają skóry. Jaki olejek wybrać do danego typu skóry i jej pielęgnacji? Poniżej przegląd najcenniejszych pod względem zawartości związków odżywczych olejków stosowanych do pielęgnacji ciała.





Olejek arganowy

   Olej arganowy zwany też płynnym złotem jest produkowany z nasion owoców drzewa arganii żelaznej (Argania spinosa) rosnącego na terenach Maroka. Olejek arganowy zawiera wielonienasycone  kwasy tłuszczowe, głównie kwas linolowy (29-36%) oraz jednonienasycony - oleinowy (45-55%). Dzięki zawartości witaminy E oraz związków fenolowych wykazuje działanie antyoksydacyjne. W marokańskiej kulturze ludowej olej arganowy był wykorzystywany w leczeniu chorób skóry (suchość, łuszczyca, wysypki). Olejek arganowy odnawia płaszcz hydrolipidowy, nawilża i odżywia skórę. Łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza gojenie ran. Stosowany jest w pielęgnacji skóry atopowej, bardzo suchej, pomocniczo w leczeniu egzemy i łuszczycy. Zapobiega powstawaniu zmarszczek. Olejek ten wykazuje też działanie wzmacniające włosy przez zapobieganie ich wypadaniu i wysuszeniu - stosowany jest to zabiegu olejowania włosów - przy włosach średnioporowatych. Stosowany jest też w leczeniu cellulitu oraz w zapobieganiu rozstępom.



Olejek awokado

   Otrzymywany z owoców awokado właściwego (Persea americana), tropikalnego drzewa występującego na terenach Ameryki Środkowej i Południowej. Olejek z awokado zawiera witaminy: A, E, K, PP, H oraz witaminy z grupy B. Jest bogaty w lecytynę, potas, mangan oraz krzem. Olejek z awokado używany jest do leczenia zmian skórnych, trądziku, egzemy. Przyspiesza gojenie ran, łagodzi podrażnienia, rozjaśnia koloryt skóry, chroni przed stanami zapalnymi oraz złuszcza naskórek. Dzięki działaniu przeciwutleniającemu pomaga redukować zmarszczki. Używany jest w pielęgnacji cery tłustej i mieszanej, wrażliwej oraz skłonnej do alergii.



Olejek makadamia

   Olejek makadamia wytwarzany jest z owoców (mających postać orzechów makadamia) drzewa Macadamia ternifolia, pochodzącego z Australii, uprawianego też min. w Brazylii i Południowej Afryce. Zawiera jednonienasycone kwasy tłuszczowe (kwas oleinowy ~67%), wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 oraz skwalen, witaminę A, E i witaminy z grupy B. Olejek makadamia wykazuje działanie antyoksydacyjne, przez co neutralizuje wolne rodniki powodujące starzenie się skóry. Regeneruje, zmiękcza, wygładza i odżywia skórę, rozjaśnia ją oraz regeneruje. Stosowany jest do pielęgnacji skóry suchej, wrażliwej oraz dojrzałej dzięki działaniu zapobiegającemu starzeniu i powstawaniu zmarszczek. Jest też wykorzystywany w celu zapobiegania powstawania cellulitu oraz rozstępów, a także w leczeniu poparzeń (również słonecznych) oraz drobnych ran. Podobnie jak olejek arganowy wykorzystywany jest do olejowania średnioporowatych włosów.



Olejek migdałowy

   Olejek migdałowy jest otrzymywany z nasion migdałowca słodkiego (Prunus amygdalus dulcis). Posiada duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy A, E oraz witaminy z grupy B. Ma działanie nawilżające i wygładzające. Polecany jest osobom ze skórą wrażliwą, suchą, dojrzałą, a także ze skórą trądzikową oraz z łojotokiem. Olejek migdałowy redukuje blizny, rozstępy i cellulit. Zapobiega odwadnianiu skóry, przez co polecany jest do pielęgnacji skóry noworodków i dzieci. Regeneruje i odżywia, dzięki czemu skóra zyskuje zdrowy wygląd. Zapobiega powstawaniu rozstępów i cellulitu, przeciwdziała starzeniu się skóry oraz tworzeniu zmarszczek. Zalecany jest również do pielęgnacji suchych i zniszczonych włosów. Podobnie jak olejek arganowy i makadamia wykorzystywany jest do olejowania średnioporowatych włosów



Olejek jojoba

   Olejek jojoba otrzymywany jest z nasion krzewu simondsii kalifornijskiej (Simmondsia chinensis). Zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, E oraz fitosterole i skwalen. Ze względu na właściwości nawilżające polecany jest do pielęgnacji skóry suchej oraz dojrzałej. Olejek jojoba opóźnia procesy starzenia i przeciwdziała powstawaniu zmarszczek. Jego działanie przeciwzapalne i zmniejszające wydzielanie sebum jest wykorzystywane również w pielęgnacji skóry tłustej i trądzikowej.



   Pielęgnacyjne właściwości olejków znalazły zastosowanie w branży kosmetycznej. Na rynku znaleźć można naturalne olejki do ciała w czystej postaci, a także szeroką gamę kosmetyków przeznaczonych do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Kosmetyki zawierające naturalne olejki to między innymi balsamy do ciała, płyny do kąpieli, szampony i odżywki do włosów, maseczki do twarzy czy odżywki do paznokci, przeznaczone zgodnie z pielęgnacyjnymi właściwościami olejku do poszczególnych typów skóry.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 4

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE