Dzisiaj jest: Środa, 21.08.2019 Imieniny: Joanny i Franciszki



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5847

Zastosowanie aktywnego węgla w kosmetologii


23.06.2019
Rozmiar tekstu: AAA
PDFDrukuj


Zastosowanie aktywnego węgla w kosmetologii


   Węgiel rzadko kiedy kojarzy się kosmetykami i zastosowaniem w pielęgnacji ciała. Od dawna stosowany był w szpitalach oraz medycynie alternatywnej jako środek do leczenia zatruć pokarmowych, biegunek oraz przedawkowania leków. Dzięki wykazywaniu zdolności absorbujących wiąże on bowiem toksyny i niebezpieczne substancje w organizmie usuwając je przed wchłonięciem przez układ pokarmowy do krwioobiegu.

   Podobne właściwości węgiel aktywny wykazuje w kosmetologii. Surowiec, który stosowany jest do tych celów to węgiel w najczystszej postaci. Posiada właściwości absorbujące, które wiążą zanieczyszczenia, nadmiar sebum czy zrogowaciały naskórek na powierzchni skóry. Jak można wykorzystać węgiel aktywny w pielęgnacji ciała, jakie wykazuje właściwości oraz w jakich produktach kosmetycznych go znaleźć?





Właściwości węgla aktywnego

   Węgiel aktywny to produkt całkowicie naturalny otrzymywany z surowców takich jak drewno, węgiel brunatny i kamienny oraz torf. Wytwarzany jest przy udziale aktywacji chemicznej lub fizycznej. Dzięki właściwościom adsorbującym węgiel aktywny jest idealnych związkiem pochłaniającym i usuwającym zanieczyszczenia chemiczne. Oprócz tego węgiel aktywny ma właściwości antybakteryjne, przeciwwirusowe, przeciwzapalne, kojące i rozjaśniające. Stosowany jest w pielęgnacji skóry tłustej, trądzikowej oraz mieszanej. Oczyszcza ją, łagodzi stany zapalne, zwalcza zaskórniki i oczyszcza pory. Reguluje również wydzielanie sebum. Stosowanie węgla aktywnego pomaga zmniejszać przetłuszczanie skóry i zamknąć pory oczyszczając je przez usuwanie z ich wnętrza martwych komórek naskórka i zanieczyszczeń.

   Węgiel aktywny jest środkiem stosowanym w zakażeniach bakteryjnych oraz grzybiczych skóry. Eliminuje chorobotwórcze drobnoustroje, które wywołują zapalenia skóry i trądzik.

   Węgiel aktywny zalecany jest również w pielęgnacji skóry głowy oraz włosów. Zmniejsza on ilość łupieżu oraz łagodzi swędzenie. Oczyszcza mieszki włosowe oraz absorbuje zanieczyszczenia z powierzchni skóry głowy. Węgiel aktywny dodaje również włosom objętości przez usuwanie z nich nadmiaru sebum i zanieczyszczeń, które obciążają włosy. Nie pozostawia również na włosach tłustej ochronnej powłoki, dzięki czemu włosy zyskują świeży wygląd i objętość.

   Węgiel aktywny znalazł także zastosowanie w środkach do wybielania zębów. Wchłania on substancje zabarwiające szkliwo zębów - min. zabarwienia z kawy, herbaty, czerwonego wina czy barwiących pokarmów. Jest też doskonałym środkiem na walkę z próchnicą przez działanie antybakteryjne.

   Węgiel aktywny łagodzi podrażnienia oraz stany zapalne, co znajduje zastosowanie w leczeniu ukąszeń owadów. Zmniejsza opuchliznę, łagodzi ból i uśmierza swędzenie.

   Zarówno węgiel aktywny jak i kosmetyki go zawierające mogą być stosowane przez alergików oraz osoby ze skórą wrażliwą.



W jakiej postaci węgiel aktyny dostępny jest na rynku?

   Węgiel aktywny dostępny jest w każdej aptece w postaci kapsułek i tabletek jako lek na zatrucia pokarmowe. Dodawany jest do mydeł, żelów do twarzy, peelingów, maseczek, a także szamponów do włosów i wybielających past do zębów. Często stosowany jest w profesjonalnych gabinetach kosmetologicznych w zabiegach pielęgnacyjnych cery, skóry oraz skóry głowy.

   Węgiel aktywny można również wykorzystać samodzielnie w domu przygotowując maseczki czy peelingi. Dostępny w każdej aptece węgiel aktywny należy zmieszać z małą ilością wody, a otrzymaną maseczkę nałożyć na skórę twarzy i zmyć po kilkunastu minutach. Do maseczki z węgla aktywnego można dodać żelatynę, dzięki czemu otrzymamy maseczkę typu peel-off.

   Należy jednak pamiętać, że produkty z węglem aktywnym należy stosować maksymalnie 2 razy w tygodniu. Nadmierna częstość używania węgla aktywnego może powodować suchość skóry, co skutkuje prowokowaniem gruczołów łojowych do jeszcze większej aktywności i wydzielania sebum. Ostrożność w stosowaniu węgla aktywnego powinny zachować osoby z cerą bardzo suchą, ponieważ może to powodować uczucie ściągnięcia oraz miejscowego pieczenia i podrażnienia.




Oceń artykuł:

Średnia ocena: 5.00 Ocen: 3

SONDA


Który z zagranicznych tzw. superfoods uważasz za najlepszy?


Archiwum sond »

NOWOŚCI PRODUKTOWE

Soki w technologii HPP Soki w technologii HPP

Producent: Victoria Cymes


Producent świeżych soków - firma Victoria Cymes jako pierwsza na polskim rynku wprowadziła technologię HPP (High Pressure Processing) do utrwalania soków tłoczonych na zimno. Soki utrwalane w tej technologi

WIĘCEJ



NOWOŚCI PRODUKTOWE

NOWOŚCI WYDAWNICZE

Insulinooporność. Dieta dla zdrowia Insulinooporność. Dieta dla zdrowia

Dorota Drozd

Wydawnictwo: RM


Insulinooporność to według definicji stan obniżonej wrażliwości tkanek na działanie insuliny. Choroba jest podstępna, ponieważ jej objawy przez długi czas pozostają utajone. Następstwem teg

WIĘCEJ



NOWOŚCI WYDAWNICZE