nie sądzę, że na takiej diecie można coś zrzucić.
takie oto informacje znalazłam w internecie:
"Dieta ziemniaczana
2-3 kg w ciągu 2 tygodni Dieta ziemniaczana ma wiele zalet - odtruwa organizm, wzmacnia włosy, wygładza zmarszczki oraz wpływa na szybki spadek wagi. W trakcie stosowania tej diety trzeba dużo pić - herbata czarna, ziołowa i owocowa, kawa, soki, woda mineralna. Zalecany jest też zwiększony ruch, aby wzmocnić serce i krążenie.
Zasady diety:
W diecie przewidziane są 3 posiłki dziennie. Można jednak sięgać po przekąski między posiłkami: chrupkie pieczywo, sucharki, krakersy, herbatniki, chudy jogurt, świeży owoc, marchew, ogórek, papryka.
dzień pierwszy
ŚNIADANIE:
- 150 g chudego twarożku wymieszaj ze 100 g maślanki, - dodaj 200 g pokrojonych, świeżych owoców (banan, truskawki, maliny) i 4 łyżki chrupków kukurydzianych
OBIAD:
- 1 porcja przysmażonych ziemniaków, - 1/2 grejpfruta, kawa lub herbata
Przysmażone ziemniaki (2 porcje)
- 2 duże pokrojone w kostkę ziemniaki - 1 posiekana cebula - 2 łyżeczki margaryny - 1/2 łyżeczki papryki w proszku - sól - świeżo zmielony czarny pieprz - sos do potraw z grilla Gotuj ziemniaki w osolonym wrzątku ok. 5 minut, aż zmiękną. Odsącz. Podsmaż cebulę na margarynie przez 2 minuty, mieszając. Dodaj ziemniaki, paprykę oraz odrobinę soli i pieprzu. Smaż na mocnym ogniu, dociskając i obracając. Podawaj na ogrzanych talerzach z odrobiną sosu do potraw z grilla.
KOLACJA:
- 250 g ugotowanych ziemniaków, - 2 plasterki szynki i kawałek cebulki pokrój i usmaż na 1 łyżce oleju. Do tego dodaj 1 małe opakowanie kefiru.
dzień drugi
ŚNIADANIE:
- 2 kromki ciemnego pieczywa posmarowane margaryną, - 2 plasterki sera edamskiego, - 1 pomidor, - 1/2 szklanki soku pomarańczowego
OBIAD:
- 1 porcja ziemniaków w śmietanie
Ziemniaki w śmietanie (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków - 1 i 1/2 szklanki śmietany kremówki - szczypta gałki muszkatołowej - 2 łyżeczki soli - świeżo zmielony czarny pieprz Przygotuj ziemniaki - obierz je, opłucz, osusz i pokrój w plasterki grubości 5 mm. Następnie ułóż je starannie w rzędach w żaroodpornym naczyniu, opierając jeden plasterek o drugi. Oprósz solą, pieprzem i obficie polej śmietaną wymieszaną z gałką. Całość wstaw na ok. 1 godzinę do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Ziemniaki powinny być miękkie i ładnie zrumienione z wierzchu.
KOLACJA:
- 1 porcja ziemniaków z ziołami, - 1 opakowanie jogurtu naturalnego
Ziemniaki z ziołami (4 porcje)
- 450 g obranych ziemniaków - 1 łyżka margaryny - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki - 2 łyżeczki posiekanego tymianku - 2 łyżeczki posiekanej mięty Gotuj ziemniaki w osolonej wodzie 10-15 minut, w zależności od wielkości. Odcedź i ułóż na ogrzanym półmisku. Dodaj margarynę, natkę pietruszki, tymianek i miętę. Dokładnie wymieszaj. Podawaj od razu.
dzień trzeci
ŚNIADANIE:
- 2 kromki chrupkiego pieczywa posmarowane masłem, - 2 łyżki chudego twarożku, - 1 łyżeczka miodu, - 1 mały chudy jogurt z owocami
OBIAD:
- kartoflany kotlet, - herbata owocowa
Kartoflany kotlet
- 25 dag ziemniaków - 1 jajo - kawałek cebuli - olej - sól - pieprz - bułka tarta - natka pietruszki Ugotowane ziemniaki zmiel, wymieszaj z posiekaną i zrumienioną cebulą, natką, jajem i przyprawami. Uformuj kotlety, usmaż i podawaj z sosem pieczarkowym i surówką.
KOLACJA:
- 250 g ugotowanych ziemniaków, - 1/2 cebuli, - 1 jabłko, - 2 ogórki kwaszone, - 1 łyżka natki pietruszki, - 1 gotowane jajo - pokrój, dopraw sosem z soku z cytryny,- 2 łyżek jogurtu, - 1 łyżeczki musztardy, soli i pieprzu
dzień czwarty
ŚNIADANIE:
- 1 grahamka, - 2 plasterki szynki wołowej, - 1 ogórek konserwowy, - 1 pomidor,- kawa lub herbata
OBIAD:
- purée z 250 g ziemniaków, - 100 g maślanki i odrobiny masła z dodatkiem 100 g pieczarek, usmażonych na maśle, zieloną sałatą i sosem sałatkowym
KOLACJA:
- 1 porcja kul ziemniaczanych, - sałatka z 1 pomidora i 1 cebuli
Kule ziemniaczane (4 porcje)
- 450 g ziemniaków - 2 łyżki margaryny - 1 przekrojony na ćwiartki ząbek czosnku - gałązki pietruszki Miąższ ziemniaków wydrąż łyżeczką do melona i osusz na papierowym ręczniku. Rozpuść margarynę w brytfance, dodaj kulki ziemniaczane i obtocz je w tłuszczu. Dodaj ćwiartki czosnku. Piecz ok. 45 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, aż się zrumienią, przewracając co jakiś czas. Wyrzuć czosnek i osącz ziemniaki na papierowym ręczniku. Przed podaniem udekoruj gałązkami pietruszki.
dzień piąty
ŚNIADANIE:
- 2 tosty pełnoziarniste, - jajecznica z 2 jaj, - 1 łyżki szczypiorku i odrobiny masła, - kawa lub herbata
OBIAD:
- 1 porcja ziemniaków z masłem i cebulą, - 1/2 szklanki soku owocowego
Ziemniaki zapiekane z masłem i cebulą (4 porcje)
- 1 kg ziemniaków - 1 nieduża cebula - 2-3 łyżki masła w wiórkach - 2 łyżki margaryny - 1-2 łyżki octu winnego lub z jabłek - 2 łyżeczki soli - biały pieprz Ziemniaki obierz, opłucz, osusz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż w rzędach na wysmarowanej margaryną blasze - tak, by jeden plasterek lekko opierał się o drugi. Posyp solą i oprósz białym pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w cienkie plastry, a potem rozdziel na krążki i posyp nimi ziemniaki, skrop je octem i obłóż wiórkami masła. Blachę nakryj szczelnie folią aluminiową, wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni na 50-60 minut. Na 15 minut przed końcem pieczenia zdejmij folię, by ziemniaki się zrumieniły.
KOLACJA:
- 2 średniej wielkości gotowane ziemniaki, - dowolna surówka"
(źródło: http://www.gotowanie.v9.pl/diety/15.php)
ktoś był już na takiej diecie?