Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Diety w chorobie



powrót

Dieta przy refluksie

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10

Czym jest refluks?

 "Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease, w skrócie GERD) – schorzenie, polegające na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, z powodu niesprawności zwieracza dolnego przełyku. W krajach rozwiniętych 20% populacji ma objawy GERD przynajmniej 1 raz w tygodniu, natomiast 10% odczuwa je codziennie."

Występują także objawy typu: zgaga, puste odbijania oraz uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku, pieczenie za mostkiem, nadkwasota, kwaśne odbijania, czy ból górnej części brzucha, chrypka, suchy kaszel oraz ból w klatce piersiowej, naśladujący pochodzenie sercowe, a także uczucie „kluski” w gardle, natomiast u niemowląt - bezdechy.

Choroba refluksowa poza leczeniem wymaga przede wszystkim zmiany stylu żywienia. Artykuł, który dość dokładnie opisuje co wolno, a co nie i dlaczego znajduje się tutaj link

Czy macie z tym problem? Co stosujecie w diecie?


Kamila102




Dołączyła: 21.10.2014
Posty: 8

Na początku należy zmienić nawyki żywieniowe, ponieważ rezygnacja z niektórych produktów pozytywnie wpływa na samopoczucie osób z refluksem. Nie oznacza to jednak, że osoby te są skazane na monotonną i nudną dietę. Wręcz przeciwnie, z zalecanych produktów można przyrządzić pyszne i sycące dania. Wprowadzenie w życie diety jest szczególnie istotne w przypadku osób, które ? jak na przykład kobiety w ciąży ? nie mogą stosować leczenia farmakologicznego. Zmiana sposobu odżywiania jest ważna także dla chorych, którym tradycyjne metody leczenia nie pomagają w zwalczeniu refluksu. Jakie produkty powinny znaleźć się w menu osób cierpiących na tę dolegliwość? Dozwolone, a wręcz wskazane są:

  • chude wędliny i mięsa (kurczak, indyk, cielęcina),
  • łuskany biały ryż, kasza manna i jęczmienna, kluski i makaron nitki,
  • chudy nabiał (twaróg, mleko, śmietana, jogurty, serki homogenizowane, kefir i białe serki),
  • buraki, gotowane ziemniaki, marchew, szpinak, kabaczki, szparagi, jabłka bez skórki, banany, morele, winogrona oraz kalafior,
  • chude ryby (pstrąg, dorsz i sandacz),
  • jaja na miękko, lekko ścięta jajecznica bez dodatku tłuszczu do smażenia,
  • używanie świeżej bazylii, oregano oraz przypraw ziołowych,
  • gotowanie na parze, pieczenie, duszenie i smażenie bez użycia tłuszczu,
  • masło i oleje roślinne,
  • picie wody mineralnej i herbat ziołowych,
  • łagodne przyprawy, a także cynamon, cukier i wanilia,
  • na deser niewielka porcja ciasta drożdżowego lub biszkoptowego, ewentualnie owocowe musy, galaretki i budynie.


Beatrycze




Dołączyła: 12.11.2014
Posty: 5

Osoby z objawami refluksu powinny unikać: produktów i potraw tłustych, odsmażanych oraz ciężkostrawnych, pikantnych, cebuli i warzyw cebulowych, pomidorów oraz przetworów pomidorowych, owoców cytrusowych i soków z tych owoców, czekolady i wyrobów czekoladowych, kawy, naparu z mięty, napojów gazowanych oraz alkoholu