Dzisiaj jest: Piątek, 20.09.2019 Imieniny: Filipiny i Eustachego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne

Forum - Diety w chorobie



powrót

Dieta przeciwgrzybicza

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2


Jakie produkty są zalecane podczas zwalczania grzybów? Jest to dość częsty problem i ponad połowa ludzi ma z nimi problemy. Najczęściej chyba kobiety, które mają takie kłopoty w sferach intymnych. Co takiego można jeść, a co należy bezwzględnie wykluczyć? 
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 30

Pomogła: 21



Przede wszystkim dieta niskowęglowodanowa. Węglowodany to  pożywka grzybów. Przez produkty węglowodanowe rozumiemy też np. pieczywo czy owoce. Grzyby lubią też produkty mleczne, alkohol, herbata, kawa, soki, grzyby - tego należy się wystrzegać w diecie przeciwgrzybicznej. Do "zagłodzenia" grzybów dochodzi dopiero po kilku tygodniach odpowiedniej diety. Wrogowie grzybów i jednocześnie przyjaciele dobrej mikroflory, czyli produkty przeciwgrzybiczne to: produkty kiszone (kapusta, ogórki), czosnek, kminek, warzywa o dużej zawartości błonnika (w formie surówek, taki błonnik to pożywka dla dobrych bakterii, które "wypełnią" lukę po grzybach), olej kokosowy, oleje tłoczone na zimno (lniany, rzepakowy), olej z oregano, wyciąg z pestek grejpfruta, tymianek, echinacea, srebro koloidalne, Pau d'arco (znane także pod nazwą La Pacho lub czarci pazur - pozyskiwane jest z kory drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej zwanego Tabeusa).

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2


Okej, będę się stosować. Jedyne czego nie będę w stanie wyeliminować to raczej herbata, ale w tym przypadku bez cukru. A pieczywo w ogóle nie, czy może być razowe albo żytnie?
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 30

Pomogła: 21



Pieczywo raczej w ogóle, chyba, że uda Ci się znaleźć (o co w obecnych czasach jest bardzo ciężko) chleb na zakwasie (nie mylić z chlebem z zakwasem), ale też z umiarem. Chleb razowy a chleb razowy na zakwasie - różnice - w tym artykule znajdziesz info, czy się one różnią, jak je rozróżnić i jak się nie dać nabrać.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2


Z tego co wypowiedzieli się dietetycy, u których byłem to można jeść każde pieczywo, ale bez dodatku drożdży. Nie ważne czy białe, czy inne.
hardcorowo

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 30

Pomogła: 21



Chleb razowy na zakwasie (bez drożdży) ewentualnie w dalszym etapie diety, ale ja nie mam przekonania. Nawet tak dobrej jakości chleb to węglowodany - bardziej złożone, ale węglowodany, a węgle to pożywka dla grzybków.