wysłany: 20.10.2015 12:48
Przede wszystkim dieta niskowęglowodanowa. Węglowodany to pożywka grzybów. Przez produkty węglowodanowe rozumiemy też np. pieczywo czy owoce. Grzyby lubią też produkty mleczne, alkohol, herbata, kawa, soki, grzyby - tego należy się wystrzegać w diecie przeciwgrzybicznej. Do "zagłodzenia" grzybów dochodzi dopiero po kilku tygodniach odpowiedniej diety. Wrogowie grzybów i jednocześnie przyjaciele dobrej mikroflory, czyli produkty przeciwgrzybiczne to: produkty kiszone (kapusta, ogórki), czosnek, kminek, warzywa o dużej zawartości błonnika (w formie surówek, taki błonnik to pożywka dla dobrych bakterii, które "wypełnią" lukę po grzybach), olej kokosowy, oleje tłoczone na zimno (lniany, rzepakowy), olej z oregano, wyciąg z pestek grejpfruta, tymianek, echinacea, srebro koloidalne, Pau d'arco (znane także pod nazwą La Pacho lub czarci pazur - pozyskiwane jest z kory drzewa rosnącego w tropikalnych lasach Ameryki Południowej zwanego Tabeusa).