Dzisiaj jest: Czwartek, 28.03.2024 Imieniny: Anieli i Sykstusa



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne

Forum - Diety w chorobie



powrót

Jaka dieta w anemii?

Zofia




Skąd: Wrocław
Dołączyła: 10.09.2015
Posty: 20

Witam, od kilku lat borykam się z problemem anemii. Lekarze przepisują suplementy, preparaty. leki ale właściwie nic nie działa. Może powinnam zastosować odpowiednią dietę - jeżeli tak - to jaka ma ona być - co polecacie? 
Uroda kobiety jest formą władzy.. http://prestigeclinic.pl/

NutriAdvicerka
moderator



Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 412

Przepisy: 34

Pomogła: 24



Przede wszystkim żelazo pochodzenia zwierzęcego (żelazo hemowe): chuda wołowina, podroby (wątróbka), ryby, jaja, indyk. Z produktów roślinnych to: strączkowe, suszone figi, ziarno sezamu, świeże zielone warzywa, śliwki i suszone morele, orzechy, buraki, ciecierzyca, soczewica, nasiona dyni i słonecznika oraz rodzynki. Jeśli pieczywo to tylko na zakwasie (nie z zakwasem).

Przyswajalność żelaza z jedzenia można zwiększyć poprzez jednoczesne spożywanie witaminy C z owoców cytrusowych, jagód, kiwi, papryki, ziemniaków. Do codziennych posiłków warto też wprowadzić natkę pietruszki, koperek czy dziką różę.

 Dla przyswajalności żelaza ważne są również kwas foliowy (zielone warzywa) i witamina B12  (te same źródła co  żelazo pochodzenia zwierzęcego).

Kiedy występują niedobory żelaza, warto wykluczyć z diety produkty, które ograniczają jego przyswajalność (antyodżywcze, zawierające fityniany i szczawiany): herbatę, kawę, otręby, płatki zbożowe, tradycyjne pieczywo, szczaw, rabarbar.


grincia




Dołączyła: 23.06.2016
Posty: 2


Przepraszam, że trochę odkopuję temat ale myślę, że mogę pomóc. Powstała taka strona lenacor.pl

Znajdziesz tam właśnie specjalnie opracowane diety dla osób z różnymi dolegliwościami. Widziałam, że opierają się głównie na chorobach tarczycy i osobach insulinoopornych ale być może dla anemików też coś znajdziesz. Warto do nich napisać, na pewno odpowiedzą.


Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2


Braki żelaza to chyba najczęstsze zaniedbanie jeżeli chodzi o nasze społeczeństwo. Bardzo często zdarza się wśród wegetarian, rzadko wśród miłośników wołowiny  podrobów.
hardcorowo

Barbarella




Skąd: Łomża
Dołączyła: 28.03.2009
Posty: 59

Przepisy: 2



Ale też nie jest rzadkim zjawiskiem u mięsożerców. Pokarm i dostarczane minerały i witaminy to jedno, a drugie  predyspozycje genetyczne i co ciekawe takie rzeczy jak np. niedokwaszenie żołądka.

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



W sumie to racja, najlepiej jest jak najdokładniej kontrolować co i w jakich ilościach je się każdego dnia.
hardcorowo

Daniela




Ostrzeżenia: 1
Dołączył: 18.08.2014
Posty: 42


Dieta bogata w szpinak, rośliny strączkowe, mięso, wątróbkę i witaminę C, która pozwala lepiej wchłaniać żelazo z diety :)

Bodykox




Dołączył: 01.04.2015
Posty: 447

Pomógł: 2



To wydaje się mieć sens. Dobrze mieć tak poważne choroby pod stałą kontrolą.
hardcorowo

Marcelinkaa92




Skąd: warszawa
Dołączyła: 10.12.2016
Posty: 14


na pewno taka, która uzupełni braki w witaminach czyli dużo warzyw i mięska, nabiału
Sklep gsm części i akcesoria gsm - podsłuchy, mini kamerki

mozajka




Skąd: Zakopane
Dołączyła: 25.11.2017
Posty: 5


Bogata w żelazo i składniki pomagające się je wchłaniać. Z tego co wiem to jednym z składników pomagających wchłaniać żelazo jest sok pomarańczowy.