Dzisiaj jest: Środa, 26.06.2019 Imieniny: Jana i Pawła



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5845

Forum dyskusyjne

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |  

powrót
Wszystkie posty użytkownika NutriAdvicerka
NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21



Potwierdzam to co napisała Celine. Miód jest super (polski tzw. super food http://www.odzywianie.info.pl/przydatne-informacje/artykuly/art,10-najzdrowszych-polskich-produktow-polska-super-zywnosc.html ), ale tylko wtedy jeśli nie został poddany działaniu temperatury powyżej 40 stopni.

Celine napisał/a:
Ale nie dodawaj go do napojów powyżej 40 stopni, bo bioskładniki "odlatują w kosmos", a miód staje się kalorycznym bezwartościowym cukrem
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21



Pyłki to zupełnie inna "para kaloszy". Z tego co pamiętam to silne pylenia na drzewa rozpoczynają się w lutym, na trawy z końcem maja. Mając silną odporność alergik wzmacnia organizm i ogranicza możliwość "przypałętania" się innych chorób w czasie chorób, a więc warto budować odporność. Odporność buduje się cały czas, nie tylko przed sezonem grypowym.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21





Cookie napisał/a:
Jeśli chcemy przyspieszyć nasz metabolizm to należy przyjmować witaminy z grupy A, B i C
Raczej byłyby potrzebne duże dawki witamin, których nie dałoby się dostarczyć w takich ilościach z pożywieniem i raczej jest to bardziej kompleks witamin z grupy B. Witamina A i C ma mniejsze powinowactwo w metaboliźmie.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21




kika1985 napisał/a:
Jestem zdecydowana, proszę o opis, a ile czasu trwa suplementacja? I czy towarzyszą jej jakiekolwiek "nieprzyjemne doznania"? Niestety, mam dość wrażliwy żołądek

Celine napisał/a:
Mogłabyś rozwinąć temat, też jestem ciekawa sposobu.
Dostałam informację, że w styczniu na portalu ukaże się artykuł na temat suplementacji magnezem. Kika jeśli masz wrażliwy żołądek to trzeba przyjmować magnez w mniejszych ilościach, ale częściej. Magnez generalnie nie powinien powodować nieprzyjemności ze strony żołądka, bardziej w przypadku nadmiaru ze strony jelit.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21



Patrząc na to co spożywasz na pierwsze śniadanie to muszę stwierdzić, że jest ono kwasotwórcze więc drugie śniadanie powinno być zasadotwórcze - a więc jakaś sałatka warzywna lub owocowa - wybór jest spory, mnóstwo przepisów !
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21





sheisbounty napisał/a:
Ja niektóre rzeczy słodzę miodem,
Aby miód zachował swoje bioskładniki nie można go wrzucać do temperatury powyżej 40 stopni inaczej traci swoje właściwości i staje się dostarczycielem tylko kalorii i wysokiego ładunku i indeksu glikemicznego.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21



Jedna mała czarna nie zaszkodzi. Jedzenie i picie  musi choć trochę sprawiać przyjemność, nie polecam "katowania" się,więc jeśli rekompensujesz kawę zdrowymi pokarmami to no problem ;-)
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21





kika1985 napisał/a:
A może pić kawę i suplementować się magnezem?
Można, jednak wtedy magnezu trzeba przyjmować więcej bo pijąc kawę czy herbatę podlega on tzw. "wypłukiwaniu".
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21





kika1985 napisał/a:
Magnez w jakiej dawca?

Raczej dawka jest mniej istotna niż jakość i sposób przyjmowania magnezu. Przeczytaj to co napisałam wyżej. W Slow-Magu jest zawarty chlorek magnezu.

Reklamowane w ostatnim czasie chelaty też wydają się być dobre, jednak stawiałabym  je na drugim miejscu za chlorkiem. Niestety zarówno i Slow - mag jak i chelaty są drogie. Jest na to rada. Na aukcjach internetowych można kupić farmaceutyczny chlorek magnezu. Wychodzi bardzo tani. Jak go "przyrządzić" i dawkować to temat inny post. Jeśli będziesz zdecydowana to opiszę Ci swój sposób.

» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


 

Żywiec Zdrój woda niegazowana cytrynowa - naturalna woda źródlana, cukier, regulatory kwasowości: kwas cytrynowy, naturalny aromat cytrynowy i limonkowy, substancja konserwująca: benzoesan sodu

Lipton Ice Tea o smaku cytrynowym
- woda, cukier, kwas: kwas cytrynowy, ekstrakt herbaty (0,14%), sok z zagęszczonego soku cytrynowego (0,1%), aromat, regulator kwasowości: cytrynian trójsodowy, przeciwutleniacz: kwas askorbinowy

 

I jedno i drugie to tablica Mendelejewa, generalnie "zatruwacze". Moim zdaniem mniej szkodliwe Lipton Ice Tea

» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:e07ecd4933]Co takiego ulega uszkodzeniu podczas sterylizacji? Przecież taki pasztet oprócz białka i tłuszczu nie ma zbyt wielu witamin? [/quote:e07ecd4933]

Ma zdecydowanie więcej wartości odzywczych niż sterylizowane. Sterylizacja to proces powyżej 120 stopni, a przecież nawet mleko sterylizowane się nie psuje szybko więc co wartościowego może pozostać w takim produkcie poza smakiem :dobani:

[quote:e07ecd4933="deka87"]O tym nie pomyślałem, tylko czy olej lniany nie ma przypadkiem sporej iloci omega-6, który i tak w wystarczającej ilości dostarczamy z pożywieniem?
Myślę, że lepszym rozwiązaniem byłoby wyeliminowanie tranu i zwiększenie dawki omegi-3 [/quote:e07ecd4933]

Nie ma. Ma super proporcję omega 3 do omega 6 - prawie 3:1, w takim oleju jest go ponad 50% ! (trzeba jednak zanim się kupi dobry olej przeczytać jego etykietę czy ma on właśnie ponad 50% omega 3). Ponadto kwasem omega 3 jest ALA alfa-linolenowy, który stoi na czele kaskady kwasów omega 3. Kwasy EPA i DHA występujące w tranie są jak gdyby kwasami drugiej i trzeciej kolejności.


[quote:e07ecd4933="deka87"]Raz na jakiś czas mam jajka od babci ze wsi, ale głównie są to jajka marketowe te po kosztach, bo nie stać mnie na kupowanie jajek za ponad złotówkę za sztukę, ale w sumie mógłbym spróbować przejechać się do jakiejś wsi niedaleko i popytać. [/quote:e07ecd4933]

Wystarczy raz na dwa tygodnie przejść się na rynek / targ. Tam zazwyczaj oferują wiejskie jajka co można poznać po czystości skorupek ;-) a cena ich jest naprawdę konkurencyjna i zdecydowania niższa od podobnej klasy 0 lub 1 spotykanych w markecie

[quote:e07ecd4933="deka87"]Wiem, ale próbowałem kiedyś jeść brązowy i był jak dla mnie za twardy. [/quote:e07ecd4933]

Taki ryż gotuje się 30 minut.

[quote:e07ecd4933="deka87"]Przecież wiązania wielonienasycone pękają pod wpływem temperatury (a nawet światła) więc jaki jest sens smażenia na oliwie z oliwek i jaki wpływ na zdrowie ma punkt dymienia?
Poza tym jak "smażę" kurczaka to nigdy nie rozgrzewam bardzo oleju, a tylko tak, żeby pierś zrobiła się biała.[/quote:e07ecd4933]

Olej dymiący jest rakotwórczy. Oliwa z oliwek jest wymieniona przeze mnie jako 3 na liście a nie nr 1 lub 2. Wymieniłam ją dlatego, że ludzie wciąż nie dowierzają że najlepsze (najzdrowsze) do smażenia jest smalec i masło klarowane. Oliwa z oliwek ma taki zestaw kwasów tłuszczowych, że się nadaje do smażenia.

[quote:e07ecd4933="deka87"]Przecież to biała mąka więc pozbawiona wielu mikroelementów występujących w okrywie. Moim zdaniem zdrowszy jest makaron z mąki pełnoziarnistej, ale chętnie poczytam argumenty przemawiające za durum[/quote:e07ecd4933]

Jest to tzw pszenica twarda i ma więcej wartości niż zwykła mąka pszenna. Makaron z mąki pełnoziarnistej wg mnie jest zbyt drogi względem swoich wartości, ponadto w trakcie gotowania pozbędziesz się części tych wartości
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Zdecydowanie zacząć od pływania i mało obciążających marszach. W dalszej kolejności rowerek.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Kilka uwag:

- Tłuszcz nie zawsze jest zły i tuczący. Nie jest tuczący jeśli nie łączy się posiłków węglowodanowych i tłuszczowych.

- Pasztety w puszkach nie mają zbyt duzych wartości bo są sterylizowane, lepiej wybierać pieczone w foremkach, o krótkim terminie przydatności. Jeśli masz problem ze znalezieniem takich, popytaj w sklepach osiedlowych, w sklepach mięsnych a najlepiej w jakich sieciach sklepów mięsnych,

- Z tranem ja bym się pożegnała, lepszy i naprawdę naturalny po względem kwasów omega 3 i witaminy E będzie olej lniany tłoczony na zimno. Tran ma dodatek syntetycznych witamin. Istnieją dowody, że syntetyczna witamina A jest rakotwórcza,

- Jajka jeśli to mozliwe to wiejskie bez pieczątek, jeśli pieczątki to te z cyframi 0 lub 1 - takie jajka w marketach są drogie więc korzystniej poszukać jest sobie "źródełka" wiejskich jajek - rodzina, znajomi ze wsi, ewentualnie lokalne targowisko,

- Ryż - jeśli wybierać to tylko brązowy - jest to ryż nie łuszczony, a więc ma pewne wartości odżywcze. Ryż biały czy biały parboiled to praktycznie same węglowodany,

- Smażyć najlepiej na smalcu lub maśle klarowanym, ewentualnie na oliwie z oliwek. Pozostałe tłuszcze nie nadają się przez to, że mają albo niski punkt dymienia albo dlatego, że są zbyt rafinowane,

- Wybierać makarony niezależnie od marki tylko 100% mąki z semoliny (pszenicy durum).

Generalnie jadłospis nie jest zły. Można jeszcze dodać uwagę, aby nie pić w trakcie jedzenia, dokładnie gryźć pokarm i przeżuwać.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:388af5cb16="JoannaChudzicka"]Jako dietetyk nie mogę zrozumieć, dlaczego możliwe jest jej dodawanie do produktów skierowanych dla tych chorych. [/quote:388af5cb16]

Tak właśnie działa przemysł żywnościowy i farmaceutyczny. Ma niski IG więc jest cukrzyków, więc co tam skutki uboczne, ona nadaje się dla cukrzyków.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Suplementacja:
Suplementować Slow Mag ale bez B6. Dwa razy dziennie - rano 4 tabletki na czczo popijane wodą, co najmniej 30 minut przed śniadaniem, wieczorem co najmniej 1 godzinę (a najlepiej co najmniej 2 godziny) po ostatnim posiłkiem, popić wodą.
Dodatkowo po obiadku 1 tabletka kompleks witamin z grupy B (B compositium). Z suplementacji to tyle.

Dieta:
Jak najmniej słodyczy, soków i innych prostych węglowodanów. Co jest dobrym źródłem magnezu: kasza gryczana, banany, pestki dynii, słonecznik, migdały, biała fasola, groch, orzechy laskowe, kakao (ale gorzkie - nie słodkie rozpuszczone w wodzie, bez mleka i cukru, na ciepło da się wypić ;-) ), gorzka czekolada najlepiej taka co najmniej 90%.

O wapń się nie martw. Wapń jest tak gdzie jest magnez.

Jeśli po miesiącu nie będzie poprawy to pomyślimy co dalej.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Jeśli w kwasie octowym (occie) to niestety nie.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:d0d1747c92="samsmak"]dieta zasadowa
pierwsze słysze ale bez obrazy to sciema równowaga to równowaga taka zabawa może doprowadzić do rozregulowania naturalnych układów buforujących.[/quote:d0d1747c92]

O jaką zabawę chodzi ? Do żadnego rozregulowania nie dojdzie. Jeśli nawet nie doprowadzi się do osiągnięcia równowagi to przynajmniej takie menu będzie działać prozdrowotnie.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Enzym obecny w surowych rybach - tiaminaza rozkłada witaminę B1 - antywitamina B1.

Białko obecne w surowym jajku - awidyna rozkłada witaminę H (biotyna) - antywitamina H.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Trzeba rozróżnić dwie sprawy jeśli chodzi o pojęcie: kupowane z internetu

1. Kupowane od producenta
2. Kupowane od pośrednika (sklep internetowy)

Ad. 1 Produkt prawdopodobnie trafia prosto z magazynu i jego czas ekspozycji na niekorzystne warunki (temperatura, światło) jest bardzo krótki, a więc straty omega 3 nie są zbyt duże. Najlepiej zamówienie składać w poniedziałek, tak aby olej w drodze nie zastał weekend

Ad.2 Tutaj na pewno dochodzi do wydłużenia czasu ekspozycji, chyba, że za pośrednictwem sklepu internetowego olej wysyła bezpośrednio wysyła producent.


Jeśli chodzi o apteki to tutaj dochodzi jeszcze dłuższy czas niekorzystnej ekspozycji. Droga poprzez producent, hurtownik + ekspozycja w witrynie apteki gdzie jest naświetlanie światłem i wpływ temperatury zazwyczaj pokojowej, chyba, że apteka trzyma oleje w ciemnej lodówce.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Proszę udowodnić działanie tych "cudownych" suplementów. Czym różnią się od innych w składzie i w działaniu ?
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Nie jest to za dużo, pod warunkiem, że dziecko będzie uczęszczało na zajęcia z własnej chęci, a nie przymuszane. Oprócz zajęć sportowych konieczna jest nie tyle dieta, a zmiana pewnych nawyków żywieniowych, przede wszystkim unikanie "zmór" takich jak np. chipsy, napojów gazowanych, tzw. soków (kartoniki, butelki), słodyczy (ciężki temat, ale trzeba wykreślić z menu słodyczowego te najgorsze, zostawiając np. czekolady bez dodatków), produktów light i z syropem glukozowym, jogurtów i serków słodzonych.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Raczej proponowałabym rozwiązanie zdrowe odżywianie + aktywność fizyczna. Diety odchudzające mają to do siebie, że razem z mniejszą ilością kalorii mniej dostarcza się składników odżywczych, na czym może ucierpieć skład mleka.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Również mam pozytywne zdanie na temat kelpu. Jako, że jest to wyciąg to oprócz jodu ma również inne naturalne składniki.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:8ded30130f="DietaCut"]Mam pytanie: jak nie łączyć węglowodanów z białkiem? np makaronu z sosem, który to sos akurat jest z mięsem. Owszem nauczyłam się nie jeść pieczywa, bo ogólnie do chleba tylko białka się używało. Nie wiem jak mam nie łączyć kaszy i makaronu z produktami białkowymi, błagam przecież to bez sensu[/quote:8ded30130f]tej

Reguły tej skądinąd skutecznej diety są bezwględne - nie można łączyć, aby dieta była skuteczna białka z węlowodanami, jedynie tłuszcz jest neutralny.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


W Turcji w czasie upałów pijłam ... gorącą herbatę z granatów i pomagało
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


czy macie jakieś doświadczenia?
Nie stosowałam, ale mam swoje (pozytywne) zdanie

czy są efekty?
Efekty są, jednak trzeba trzymać się wytycznych i nie zapominać o innych elementach diety takich jak np lewatywy, suplementy

czy faktycznie człowiek chory na raka lepiej się czuje korzystając z soków przygotowanych wg zaleceń tej diety?
Jeśli będzie stosował ścisłe wytyczne to nie tylko polepszenie zdrowia ale też istnieje olbrzymia szansa wyleczenia, jednak nie tylko soki, ale inne wytyczne i ich stosowanie jest niezbędne. Cała pełna terapia (zakup ekologicznych owoców i warzyw, obieranie, przygotowanie soków, mycie, przestrzeganie innych elementów terapii) nie jest prosta dla osoby już chorej i przemęczonej, dlatego potrzebna jest pomoc innej osoby.

czy autentycznie wyciskarki do soków sa lepsze niż klasyczna sokowirówka
Absolutnym nr 1 jest prasa Norwalk (kosztuje jednak ponad 10 tysięcy), na drugim miejscu wyciskarka dwuślimakowa Angel, na trzecim wyciskarka jednoslimakowa Champion. Co do miejsca nr 1 nie mam żadnych wątpliwości, jeśli chodzi pozycję 2 i 3 to jest to mój prywatny ranking. Sokowirówek nie stosuje się w żadnym wypadku do terapi Gersona - niszczą strukturę, pozwalają na szybkie utlenianie, są niedokładne, nie uzyskuje się wszystkich skłądników z owoców i warzyw
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:cc054f78d0]Chyba coś jest w ksylitolu i odporności. [/quote:cc054f78d0]

Za takie odkrycie z miejsca proponuję nagrodę Nobla z dziedziny medycyna :dobani:
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:119e14e33b="benzulli"]A co z jajkami? Gdzieś słyszałem bądź czytałem/widziałem, że żółtko jaja kurzego zawiera więcej białka aniżeli samo białko (jaja kurzego), sam nie wiem jak to z tym jest.[/quote:119e14e33b]

Żółtko jaj ma faktycznie lepszy skład aminokwasowy niż białko jaj, co więcej białko kurze nie zawiera tyle aminokwasów, aby mogło być białkiem pełnowartościowym.

[quote:119e14e33b="benzulli"]Rośliny strączkowe zawierają bardzo dużo białka oraz zboża też są dobrym źródłem białka pod warunkiem że jest przemiał pełnoziarnisty[/quote:119e14e33b]

Mimo wszystko jest to białko niepełnowartościowe. Pełnowartościowe białko roslinne pochodzi tylko z soi.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Nie sądzę, aby pomogłe Ci jakieś tabletki, jeśli pomogą w odchudzaniu to zaszkodzą w czymś innym. Trzeba poszukać innej drogi. Opisz szczegółowo swój jadłospis z uwzględnieniem pór spożywania posiłków, spożywania płynów, aktywność fizyczna, długość snu, rodzaj pracy. Ponadto wiek, waga, wzrost. Spróbujemy coś wymyśleć
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:af26e5204f="Bella"]Myślę, że powyższa dyskusja jest trochę bezsensowna, bo idąc tym tropem najlepiej mieć własny ogródek i hodowlę w środku niczego i z tego żyć. Jednak mam koleżankę, która ważyła 94 kilo i schudła do 75 jedząc bardzo dużo, jednak bezglutenowo. Ponoć cera i paznokcie jej sie poprawiły. Myślę, że makaron łatwo zamienić na ryż czy kaszę, a chleb bezglutenowy co tydzień można piec i dodawać do niego sałatę, jajko czy zrobić sobie pieczeń z kurczaka i pokroić na kanapki.. Warto przecież spróbować choć na pewno trochę wysiłku to kosztuje. Oczywiście dziewczyny mają dodatkową motywację jaką jest wygląd, ale wydaje mi się, że po prostu w zdrowym ciele, zdrowy duch :)[/quote:af26e5204f]

Całkowicie zgadzam się z Tobą. Warto podjąć taki wysiłek i sprawdzić co się będzie działo z organizmem, a na pewno będzie się działo dużo dobrego. Wiadomo też, że tydzień czasu to za mało na zauważenie efektów, potrzebne są minimum 2 miesiące
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Na pierwszy rzut wygląda, że jest to naturalny suplement. Warto jednak znaleźć etykietę i sprawdzić rzeczywisty skład.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:5ccc559051="politia"]oleje zapobiegają odkładaniu się cholesterolu i pomagają w walce z chorobami serca,[/quote:5ccc559051]

Nie jest to pełna informacja. Takie działanie mają tylko oleje tłoczone na zimno, z dużą zawartością kwasów omega 3 (lniany, rzepakowy, oliwa z oliwek - choć ona nie jest źródłem omega 3) i w żadnym wypadku nie podgrzewane. W żadnym wypadku nie można powiedzieć tego o olejach rafinowanych, które są tworem przemysłowym. Ww oleje ze względu na swój skład i właściwości w żadnym wypadku nie nadają się do smażenia, więc koło się zamyka.

[quote:5ccc559051="politia"]czego nie można powiedzieć o smalcu.[/quote:5ccc559051]

Temat nie poznany do końca. Prawdopodobnie wszystkie znaki wskazują, że smalec jest neutralny jeśli jest spożywany z węglowodanami prostymi.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:491435ac5e="zyta"] A ten olej tłoczony i kwasy omega trzeba konsultować z lekarzem? Bo biorę już garść leków...[/quote:491435ac5e]

To jest produkt spożywczy o wielkich właściwościach funkcjonalnych, więc nie trzeba konsultować.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:aefa764c00]A tak z ciekawości - czy u alergologa można zbadać, czy nie jest się uczulonym na gluten?[/quote:aefa764c00]

Można zbadać. Głównym problemem związanym z glutenem nie jest alergia sama w sobie, ale szkody jakie w jelitach powoduje gluten, jak gdyby rozszczelniając je i uszkadza kosmki jelitowe, przez to toksyny przedostają się do krwiobiegu, a mając uszkodzone kosmki jelitowe gorzej wchłaniamy pewne minerały i witaminy.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Po pierwsze spróbuj smażyć na maśle klarowanym (firmy Mlekovita) lub smalcu - są to naturalne tłuszcze dla procesu smażenia, po których organizm nie powinien dokazywać

Po drugie sensacje po okresie diety mógł wywołać gluten (jeden z największych alergenów !) z makaronu. spróbuj jeszcze raz zrobić sobie taką potrawę na jednym z tłuszczy ww ale nie używaj makaronu. Proszę do takiej potrawy nie dodawać nic co zawiera gluten (mąka, chleb, bułka tarta, makaron). zamiast tego możesz użyć ugotowanej wcześniej w wodzie kaszę gryczaną lub kaszę jaglaną lub też ryż (najlepiej brązowy).

Przyprawy raczej nie powinny wywołać takich sensacji.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:f17ed91de2="Febria"]A co z dieta, ćwiczeniami? Bo nie wierzę w środki, dzięki którym samemu z siebie chudnie się tyle kiligramów...[/quote:f17ed91de2]

Dieta to gramy, sport to kilogramy :ok:
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:9fd2083536]czyli ryby można jeść w dużych ilościach przy problemach z cholestrolem, dobrze rozumiem?[/quote:9fd2083536]

Tak, ale tylko morskie - ponieważ zawierają kwasy omega 3, jednak ze względu na to, że kwasy omega 3 są bardzo wrażliwe na temperaturą trzeba starać się jak najmniej podgrzewać takie ryby.

[quote:9fd2083536="Meridan"]A jakie ryby najczęściej kupujecie? Wiem tylko, że panga to syf, to co wybierac?[/quote:9fd2083536]

Panga to "ryba" słodkowodna, a więc bez omega 3. Ponadto jest hodowana w krajach gdzie nie przestrzegaja europejskich norm odnośnie zawartości metali ciężkich, hormonów, środków ochrony roślin, antybiotyków ....

Polecam ryby z dalekich obszarów oceanicznych - dorsze, makrele, łosoś pacyficzny
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:773583d7f3="zyta"]Ale czym grozi hipercholesterolemia?[/quote:773583d7f3]

Nie jest to schorzenie, ale nieprawidłowość metaboliczna, która może towarzyszyć innym chorobom i jest ważnym czynnikiem ryzyka wystąpienia wielu chorób układu krążenia, jak zawał serca, udar mózgu i inne

[quote:773583d7f3="zyta"]Znajoma mi jedynie podpowiedziała że powinien mi pomóc betaglutan. [/quote:773583d7f3]

Czy pomaga ? Nie wiem można spróbować. Ja z całą pewnością polecam olej lniany tłoczony na zimną z wysoką zawartością kwasów omega 3 - który na pewno pomaga oraz ograniczenie w diecie węglowodanów (w tym chleba) i nie łączenie węglowodanów i tłuszczy nasyconych
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:cdec906125="julissima"]nigdy nie słyszałam o czymś takim. o żadnym proszku. co tam jest w składzie? ze szkoły pamiętam, że mydło jest zasadowe. może mydło jeść, jak ktoś nie chce zmodyfikować diety tak, żeby się odkwasić? :]

zmiany w diecie są najprostsze, najbardziej naturalne i najskuteczniejsze![/quote:cdec906125]

Skład: Mannitol (substancja słodząca), fosforan wapnia, wodorowęglan potasu,
fosforan magnezu, cytrynian magnezu, cytrynian potasu, cytrynian wapnia, olejek
cytrynowy (aromat naturalny), chelat selenu.

Zawiera więc: Potas, Wapń, Magnez, Selen

Jest to klasyczny suplement, upakowanie kilku chemicznych związków, nie jest to suplement naturalny, więc ciężko mi rekomendować go.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:7efd6e27d8="czarnadama89"]Sama spróbowałam i teraz i ja wyglądam lepiej 10 kg mniej[/quote:7efd6e27d8]
:?: Czyżby wynaleziono spalacz. W bajki niestety już nie wierzę
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Indeks glikemiczny nie jest dokładny i radziłabym skupić na wartościach Ładunku glikemicznego.

Indeks i Ładunek glikemiczny jest związany z ilością węglowodanów a zwłaszcza tych prostych, a nie tłuszczu i białka. Jeśli produkt z dużą ilością węglowodanów jest poddawany obróbce termicznej np. marchewka to w miarę dłuższej obróbki wzrasta jego IG i ŁG.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Surówki, pieczone mięska na zimno z przyprawami i ziołami, owoce, jako deser do pogryzienia mix bakalii i orzechów lub gorzka czekolada, do picia najlepsza oczywiście woda.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:5ef5118c93="anka_27"]Ile powinnam jeść,żeby schudnąć 5kg?? [/quote:5ef5118c93]

Pytanie na które nie można udzielić jednoznacznej odpowiedzi. Problem nie tkwi w zapotrzebowaniu energetycznym ale rozłożeniu racji pokarmowych na poszczególne posiłki, pory spożywania posiłków. Sama widzisz, że pomimo wysiłku fizycznego i przestrezgania spożywania dość zdrowej żywności waga się nie zmienia.

Posiłków powinno być z 5 dziennie. Pierwsze śniadanie i obiad (nie obiadokolacja) powinny być najobfitsze, jednak obiad powinien być spożyty do godziny 16. Kolacja również powinna być spożyta, aby układ pokarmowy był stale obciążony.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:24a1f8727b="Nemezis"]hmm a co do jakiś ćwiczeń pomoże ktoś ?[/quote:24a1f8727b]

www.ofeminin.pl/zdrowy-styl-zycia/cwiczenia-na-boczki-skuteczne-cwiczenia-na-boczki-f41740.html
www.herk.pl/cwiczenia-na-boczki.php

[quote:24a1f8727b="Nemezis"]Hmm nie ma innej rady niż woda nie gazowana ? Piję zieloną herbatę codziennie w dość dużych ilościach. Kawy nie piję w ogóle.[/quote:24a1f8727b]

Herbata zielona może być, również czerwona, woda z listkiem cytryny czy pomarańczy.


[quote:24a1f8727b="Nemezis"]Astmę mam alergiczną, mam uczulenie na kurz i roztocza.[/quote:24a1f8727b]

No właśnie, ciężko w to uwierzyć, ale geneza astmy może tkwić w dziecięcym zatoksycznieniu organizmu.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Twój jadłospis nie wygląda źle, jednak Twoja waga nie spada, w związku z tym wśród winnych szukałabym ewentualnie uczulujących lektyn pokarmowych, które mogą wpływać na taki stan rzeczy, proponuję więc jako sprawcę nieszczęścia całkowicie wyeliminować z jadłospisu gluten, a więc wszystkie produkty pochodzące od pszenicy, żyta, jęczmienia i owsa na wszelki wypadek (a więc chleb, makaron, musli, produkty z mąką), ponadto na jakiś czas eliminację z diety ziemniaków, kukurydzy, strączkowcyh. Dieta powinna być skuteczna raczej na pewno jesli posiadasz grupę krwi 0. Teoria eliminacji lektyn insulinoopornych zakłada, że większość przedstawicieli grupy krwi 0 może pozbyć się nadwagi łatwo i szybko eliminując z diety pokarmy zwiększające oporność na insulinę, lektyny działają na receptory komórek tkanki tłuszczowej u osób z grupą krwi 0 podobnie jak insulina występująca w pszenicy, kukurydzy, ziemniakach i niektórych odmianach fasoli. Wiążąc się z tymi receptorami cząsteczki lektyn powodują wysyłanie do komórek tłuszczowych sygnału do zaprzestania spalania tłuszczu i do gromadzenia nadmiaru kalorii w formie tłuszczu. a zatem spożywając duże ilości lektyn insulinopodobnych w diecie nieprawidłowej z punktu widzenia grupy krwi, zwiększamy objętość tkanek tłuszczowych, zmniejszając jednocześnie masę tkanek aktywnych

Poczytaj sobie więcej o dietach dla poszczególnych grup krwi: www.odzywianie.info.pl/diety-i-odchudzanie/diety-dla-grup-krwi


Z innych ważnych spraw, jedz co najmniej 5 posiłków dziennie, ale nigdy na siłę, ani też żelazne godziny spożywania posiłków, jedz kiedy Ci się chce. Nie pij w trakcie posiłków, napóźniej 15 minut przed posiłkiem, najwcześniej 2 godziny po posiłku, unikaj produktów z dodatkiem cukru, żadnych kupnych soków i napojów, żuj dokłądnie pokarm i nasączaj go śliną, jedz sztućcami, nie spiesz się. Wybieraj kasze ale nie jęczmienną (ma gluten) tylko gryczaną i jaglaną, ryż tylko brązowy.

Jeszcze jedna sprawa. Tłuszcz na wagę szkodzi mniej niż węglowodany.

Dodam jeszcze, że astma może pochodzić właśnie od zapoczatkowania dostarczenia we wczesnym wieku produktów zawierających lektyny, reakcji krzyżowych z innymi czynnikami np. antybiotykami, rozrostu candidi jak i /lub zatoksycznienia organizmu
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:618b6b726b="pszczola11"]jak się można tego oduczyć ? :) ja słodzę ostro i w sumie tylko dlatego piję herbatę? :)[/quote:618b6b726b]

Lepiej więc nie pić w ogóle herbaty i to w dodatku na siłę z cukrem, tylko np. wodę z plasterkiem cytryny
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:2b68109aaa="Dorota"]Tylko ten naturalny - tłoczony, z miąższem, nieklarowany.[/quote:2b68109aaa]

Byle nie kupny, tylko tłoczony w domu i niepasteryzowany
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Kostki rosołowe zazwyczaj nie mają konserwantów, te E to są zazwyczaj wzmacniacze smaku i zapachu takie jak np. glutaminian sodu, inozynian sodu, guanylan sodu oraz barwniki np. karmel. Oprócz tego należy wspomnieć, że jest to produkt wysoce przetworzony. Gotując na kościach to też nie są one pozbawione wad mają np. puryny. Jeśli miałabym wybierać - to gotowanie na kościach z dodatkiem naturalnych przypraw, ziół i warzyw.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


[quote:e440c4f708="flanka"]A co polecalibyście zamiast kawy na taką dietkę zasadową? Guarana, yerba mate, czy może jakieś inne ziółka pobudzające?[/quote:e440c4f708]

Każdy z wspomnianych napojów ma raczej charakter kwasowy. Do picia to jak podał Rokl

[quote:e440c4f708="Rokl"]Pomocna jest dieta zawierająca dużo surówek, soków naturalnych, wyciśniętych bezpośrednio z warzyw przed spożyciem (marchew, seler, jabłka, buraki itp.), z dodatkiem ziół: pokrzywa, mniszek, babka. Soki należy dawkować umiejętnie - w czasie gdy występuje nadmierne wydzielanie śluzu, trzeba zdecydowanie ograniczyć podawanie wszelkich płynów. [/quote:e440c4f708]

Jeśli chodzi o napoje pobudzające jak np. kakao to też są one kwasowe.
» przejdź do wątku

NutriAdvicerka




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 16.03.2009
Posty: 394

Przepisy: 28

Pomogła: 21


Mogę dodać ze swojej strony, że właśnie ze względu na to, że lubię prawdziwy smak herbaty to jej nie słodzę.
» przejdź do wątku

  | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |