Dzisiaj jest: Czwartek, 25.04.2024 Imieniny: Marka i Jarosława



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5865

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika luke
luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

[quote:5643e0ce83="d3eeex"]Rutinoscorbin jak najbardziej polecam[/quote:5643e0ce83]

Chyba nie czytałeś postów na temat tego badziewia.
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

[quote:28cfec03ed="Ania7"]Wszystko skończyło się kiedy zaczęłam (0d jakiś 3 lat) używać ksylitolu. [/quote:28cfec03ed]

Co ma wspólnego ksylitol z odpornością ? :evil: Chyba pomyliłaś tematy, albo reklamujesz swój sklep. Przecież nie ma w sobie witaminy C i innych składników potrzebnych do odporności !
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

[quote:ed3f4715c5]szukałam dobrego ekspresu do kawy bo ten co miałam poszedł do lamusa przeglądając oferty różnych firm znalazłam ekspres do kawy moccamaster który dzięki specjalnemu filtrowi i parzeniu robi pyszną kawę i ta kawa pita w ilości 3-5 fliżanek dziennie jest bardzo zdrowa.[/quote:ed3f4715c5]

Wydaje mi się, że maksymalnie 2 filiżanki dziennie. Nie widzę róznicy pomiędzy kawą robioną z ekspresu a normalnie parzoną. Więc po co przepłacać ? :mrgreen: Chyba, że dla czystej przyjemności.


[quote:ed3f4715c5="konrado5"]Według jego późniejszych wypowiedzi Indeks nie jest OK, OK jest indeks insulinowy.[/quote:ed3f4715c5]
Tak przy okazji Offtop.
Konrado5. Jak Twoje problemy z nadciśnieniem, tarczycą, koncentracją, podziałem uwagi, odczuwaniem ciepła, wypróżnianiem i generalnie z postrzeganiem rzeczywistości ? Czy byłeś w psychologa ? Poczytałem trochę Twoich tematów i podejrzewam nerwicę natręctw.
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Dzięki. Trochę goglowałem, ale nic nie znalazłem. Jesteś więc pionierką :-)
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Jak najlepiej spożywać takie ryby morskie ?, bo rozumiem, że podgrzewanie (gotowanie, smażenie) zmienia własciwości kwasów omega 3 i są one wtedy bezwartościowe.
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

W różnych opracowaniach spotyka się różne wartości dla właściwej proporcji Wapń - Fosfor - Magnez. Mam w związku z tym kilka pytań:

1. Jaka powinna być właściwa proporcja ?
2. Czy taka idealna proporcja jest ustalona na zasadzie proporcji, która jest spotykana w zdrowym organizmie, czy też na zasadzie tego, co powinien zawierać pokarm
3. Czy jest taka żywność z taką idealną proporcją ?
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Jak to jest z rybami morskimi, że w tabelach zawartości cholesterolu widnieją przy rybach dość duże zawartości cholesterolu, a z drugiej strony poleca się je w walce z wysokim poziomem cholesterolu ?
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Ekofan - a co ty uważasz o preparatach Herbalife i Nutrilite ? Czy to jest właśnie to ? Wyjaśniłeś co powinny zawierać i czego powinny być zrobione takie preparaty, ale nie napisałeś z jakich firm.
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Chciałbym zadać pytanie mądrym głowom odnośnie preparatów wielowitaminowych i mineralnych. [b:047cefa0eb]Co powinien zawierać dobry preparat wielowitaminowy, aby można go było uznać za dobry jakościowo ? (czyli aby bardzo dobrze się wchłaniał)[/b:047cefa0eb].

Chcąc kupić coś takiego, niestety nie wiem czym się kierować. Na półkach jest taki wybór, że aż się uginają. Każdy producent pisze, że ich jest najlepszy, reklamy w TV i reklamy w internecie, w gazetach, w czasopismach robią prawdziwy mętlik w głowie. Czym się kierować ? A może macie jakieś typy i rady.
» przejdź do wątku
Star Wars supporter

luke




Skąd: Warszawa
Dołączył: 28.10.2009
Posty: 10

Natrafiłem na ciekawy artykuł na temat glutaminianu sodu:

Roczna produkcja glutaminianu sodu na świecie to około 400 000 ton. Nadmierne jego spożycie może mieć wpływ na zwiększone ryzyko powstawania otyłości - donoszą naukowcy z Północnej Karoliny. Wyniki te budzą sporo kontrowersji. Producenci branży przemysłu spożywczego uważają je za bezpodstawne i krzywdzące. Stanowisko Food and Drug Admistration w odniesieniu do glutaminianu sodu zapewnia, że jest on bezpieczny. Jednak należałoby wykonać więcej badań, aby ocenić czy jest zdrowy. Coraz liczniejsze prace poddają pod wątpliwość „zdrowotność" tej substancji. Nadal jednak nie ma na tyle niezbitych dowodów, aby wycofać go z codziennego spożywania. Glutaminian w diecie = otyłość 3 razy częściej. Ludzie stosujący monoglutaminian sodu jako wzmacniacz smaku są o wiele bardziej narażeni na wystąpienie nadwagi lub otyłości, w porównaniu z tymi, którzy go nie stosują jako dodatku przyprawowego. Takie wnioski wyciągnęli badacze z Uniwersytetu w Północnej Karolinie. Badaniom poddani byli Chińczycy, ponieważ substancja ta stosowana jest w największych ilościach w tej części świata. Dotyczy to również zwolenników kuchni chińskiej. Chińczycy, których odżywianie przeanalizowano żywili się produktami spożywczymi niskiego przetworzenia. Dieta bogata w takie produkty sprzyja utrzymaniu masy ciała na prawidłowym poziomie. Badanych podzielono na grupy, w których określono czy glutaminian był spożywany, a jeśli tak to w jakich ilościach. Okazało się, że u tych spożywających największe jego ilości, pomimo stosowania diety pozbawionej niezalecanych w prawidłowym odżywianiu produktów otyłość lub nadwaga występowały 3-krotnie częściej w porównaniu z tymi, którzy glutaminianu sodu nie stosowali. Wnioski te potwierdziły wcześniej wykonywane badania, ale z udziałem zwierząt. Konsumentom pozostaje zaczekać na dalsze informacje związane z tą substancją. Jeśli dalsze badania umocnią te doniesienia, na pewno zostaną wprowadzone odpowiednie środki ostrożności. Glutaminian a utrata wzrokuPrzed kilkoma laty badania prowadzone z udziałem zwierząt przez okres 6 miesięcy wskazywały, że jego nadmiar w diecie może wpływać na uszkodzenia siatkówki, a co za tym idzie powodować utratę wzroku. Wtedy jednak stwierdzono, że tak wysoki poziom glutaminianu sodu w codziennej diecie nie jest możliwy do osiągnięcia. Jednak długotrwałe spożywanie żywności bogatej w ten składnik może prowadzić do powstawania tego samego efektu. Próbuje się też udowodnić, że glutaminian w nadmiernych ilościach w diecie może też sprzyjać powstawaniu: * bólów migrenowych * alergii * osłabienia * czy astmy Czym jest glutaminian sodu? Glutaminian sodu należy do substancji, które występują pod wspólną nazwą: „wzmacniacze smaku". Naturalnie wolny glutaminian sodu występuje na ogół w ilościach nie większych niż 0,1 g/100 g w produktach spożywczych. Jednak w takich produktach jak pomidory czy sery może go być nawet od 0,25-0,6 g/100 g. W celu wzmocnienia smaku dodaje się go w ilościach 0,2-0,8 g/100 g produktu. Najczęściej dodawany jest do: * konserw mięsnych, warzywno-mięsnych i wędlin * koncentratów obiadowych * mieszanek przyprawowych * koncentratów zup i innych przypraw Jak postępować w obliczu takiej wiedzy? Naukowcy ciągle przedstawiają swoje odkrycia. Często sygnalizują ważne problemy. Dobrze byłoby, aby starać się podchodzić do nowych informacji ze swego rodzaju rezerwą i nie wzbudzać od razu paniki. W tym przypadku nie zaszkodzi zmniejszyć spożycia wysokoprzetworzonych produktów taki jak: zupy, sosy instant, dania ze słoików, konserw itp. do czego od lat zachęcają dietetycy. Z drugiej strony z dystansem traktować reklamy produktów „bez glutaminianu sodu". W nich bowiem często rezygnuje się z glutaminianu na rzecz sporej ilości soli, która również nie jest zalecana.
» przejdź do wątku
Star Wars supporter