Dzisiaj jest: Środa, 01.04.2020 Imieniny: Zbigniewa i Grażyny



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5851

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Joanna
Joanna




Dołączyła: 15.02.2010
Posty: 4

wygląda super, coś czuję że zjem tą wiosenną wśrodku zimy :ok:
» przejdź do wątku

Joanna




Dołączyła: 15.02.2010
Posty: 4

Kolejna moja propozycja na sałatkę. W smaku raczej słodka dzięki jabłkom, ananasowi i rodzynkom ale i ostra bo proponuję dodanie pieprzu cayenne. Jednym słowem ciekawy smak. Zamiast majonezu można dietetycznie dodać jogurt i wtedy lepiej przyprawić do smaku.

- seler naciowy pokrojony w drobną kostkę.

- ananas pokrojony w kostke

- rodzynki ( nie za dużo), pestki slonecznika podprażone na suchej patelni,

- jablko pokrojone w kostke, ja do tej wersji nie dodałam jabłka tylko zółciutką kukurydzę

- sol, pieprz, odrobina cayenne, majonez (również odrobina).

Oczywiście wymieszać i pałaszować bez skrupułów
» przejdź do wątku

Joanna




Dołączyła: 15.02.2010
Posty: 4

Kolejny klasyk, którego wersji jest mnóstwo, ale każdy pewnie robi to danie inaczej. Niezmiernie rzadko jadam ryż w innej niż risotto postaci, bo poprostu ryżu nie lubię. Ale w risotto mi smakuje, może dlatego że dodaję brązowy ryż albo basmati a one nie są zbyt kleiste i raczej są zawsze "na sypko". To kwestia gustu, bo przecież prawdziwe risotto to rozgotowany ryż z dodatkami. U mnie jest inaczej, a smaki z dodatków cudownie przechodzą i mieszają sie wzajemnie. Pycha!
Użyłam 2 torebek ryżu brązowego. Gotowałam go 5 min krócej niż było podane na opakowaniu.
parę plasterków wędliny
2 cebule
1 papryka( kolorystycznie pasowała mi czerwona)
6 dużych pieczarek
1 średnia cukinia
sól, pieprz, papryka ostra , parę kropel sosu sojowego

Na patelni podsmażyłam na odrobinie oliwy pieczarki , paprykę, wędlinę, cebulę oraz oddzielnie cukinię. Wszystko musi być miękkie bo nie będzie się już zbyt długo dusiło. Wymieszałam to wszystko z ryżem, dolałam ok 2 łyżek wody, sos sojowy, pieprz, paprykę, sól do smaku . Na malutkim ogniu potrzymałam jeszcze ok 5 min. Potem zostawiłam na ciepłej kuchni ale już wyłączonej.Smacznego. No i polecam to danie jako jedzenie na wynos np. do pracy zamiast kanapek.
» przejdź do wątku

Joanna




Dołączyła: 15.02.2010
Posty: 4

1 pomidor
100 g mozzarelli
odrobina sosu pesto albo oliwy z oliwek z dodatkim pietruszki i bazyli.
do ozdoby listek sałaty lodowej, odrobina papryki

Mozzarellę kroimy i kładziemy na pomidorze , polewamy pesto albo oliwą z dodatkami.
Jest to fajna potrawa zawierająca sporą ilość białka ( mozzarella od 20-25 g białka na 100 g produktu), jej kaloryczność to ok 280 kcal, a z całego pomidora i 100 g sera wyjdzie nam sporo jedzenia. Można to wszystko położyć na kromce chleba graham ( wzbogacimy danie w dobre węglowodany i błonnik pokarmowy), wtedy jednak zmieni nam się trochę wartość kaloryczna ( chociaż napewno użyjemy mniej sera). Polecam takie kombinacje, nie wymagają czasu, sycą i smakują.
Smacznego
» przejdź do wątku

pomidor z mozzarella.jpg



http://www.qhasia.blogspot.com/