Dzisiaj jest: Wtorek, 10.12.2019 Imieniny: Julii i Daniela



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5850

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika justysia
justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

Składniki

300 g Makaron pełnoziarnisty pióra/penne
450 g - 1 opakowanie liści szpinaku
2 puszki tuńczyka w kawałkach, w oleju
3 łyżki oliwy z oliwek
2 średnie czerwone cebule
3 ząbki czosnku
100 g opakowania orzechów nerkowca
1 filiżanka wydrylowanych, przekrojonych na połówki czarnych oliwek



Przygotowanie

1. Zagotuj 4 l wody, dodaj łyżeczkę soli morskiej. Do gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj przez ok. 9-11 min na wolnym ogniu. Staraj się nie rozgotować makaronu, powinien być lekko twardy. Po ugotowaniu odcedź i przelej zimna wodą.
2. Na głęboką patelnię wlej 2 łyżki oliwy, wyłóż zamrożone liście szpinaku, dodaj 150 ml wody i 1 wyciśnięty ząbek czosnku, duś przez ok.12 min pod przykryciem.
3. Cebule obierz, przekrój na pół i pokrój na cienkie plasterki wzdłuż.
4. Na drugiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oliwy, dodaj cebule i wyciśnięte 2 ząbki czosnku. Smaż do momentu, aż cebula puści sok i zarumieni się lekko. Dodaj odsączonego z zalewy tuńczyka, całość zamieszaj. Smaż ok. 5 min.
5. Zawartość drugiej patelni przełóż do patelni ze szpinakiem. Całość wymieszaj, jeżeli jest zbyt sucha dolej filiżankę wody i duś przez 5 minut.
6. Na małej patelni upraż orzechy nerkowca, dodaj do dania wraz z oliwkami. Całość zamieszaj.
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

Witam

W niektórych publikacjach spotykam się z tym, że witaminy z grupy zaleca się przyjmować razem, a w niektórych, że osobno. Jak faktycznie z nimi jest ?

Jeśli razem to jakie zestawienie najlepsze ? Takie zwykłe B compositium ma zwykle w składzie witaminy: B1, B2, B6, PP (B3) i kwas pantotenowy (B5). A są przecież jeszcze inne witaminy z grupy kwas foliowy (B9) i B12. Czy są takie "optymalne" preparaty dostępne na rynku ?
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

Dwie gumy dziennie to raczej nie zrobią Ci krzywdy, ale jak weźmie się pod uwagę [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=64#136]źródła aspartamu[/URL] nie tylko pochodzących z żywności oraz jeśli spożywa i używa się regularnie produkty zawierające aspartam w dłuższym okresie czasu to wtedy może nastąpić nagromadzenie jego szkodliwych metabolitów (kumulacja :lol: ).
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

[quote:0083673517="Wesolutka"]Tak wynika z tego, że lepiej się odchudzać białkiem niż węglowodanami ! [/quote:0083673517]

To jest względne. Jeśli je się ciężkostrawne potrawy, które mają zawyczaj w składzie i białko i węglowodany i tłuszcz to jest to dla organizmu droga przez mękę. Potrzeba wiele czasu, aby to strawić i wtedy ciężko mówić czym lepiej się odchudzać. Mało jest produktów jednorodnych, gdzie byłoby same białko albo same węglowodany.
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

Jedzenie dostarcza nam około 1/3 dziennego spożycia.

Ciekawsze jest jednak ile i jak tracimy wodę

Dorosły zdrowy człowiek traci w normalnych warunkach około 2,8 l wody na dobę.
Utrata wody odbywa się
- przez skórę 600 ml
- z moczem 1500 ml
- ze stolcem 150 ml
- w procesie oddychania 550 ml

Zaleca się dorosłym spożywanie około 1,5-2 litrów płynów każdego dnia, a łącznie z wodą zawartą w żywności około 3 litra dziennie.
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

¬ródła aspartamu: :-x

w napojach gazowanych,
gumach do żucia bez cukru,
płatkach śniadaniowych,
miętowych pastylkach odświeżających oddech,
napojach kakaowych i kawowych,
deserach mlecznych,
przetworach owocowych,
w tym dżemach niskocukrowych,
galaretkach bez cukru,
kisielach i budyniach,
koktajlach,
jogurtach,
wyrobach cukierniczych (czekoladkach, cukierkach i drobnych ciastkach),
pastach do zębów,
multiwitaminy.
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

Witam

Czy stosował ktoś z Was preparat o nazwie proszek zasadowy dr Auera ? Czy mozna go stosowac jak suplement diety, bez konsultacji z lekarzem ? Jakie jest jego działanie i skutecznośc w przywracaniu równowagi kwasowo zasadowej ?

Dzięki za wszelkie info
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

Też się skłaniam ku tezie, że kaloria kalorii nierówna. Zawsze za przykład biorę sobie przykład wody zimnej i ciepłej w odniesieniu do definicji 1 kalorii:

[quote:fbb229287c]1 kaloria [cal] jest to ilość ciepła potrzebna do ogrzania 1 [g] wody chemicznie czystej o 1 stopnia Celsjusza przy ciśnieniu 1 atmosfery[/quote:fbb229287c]

Tak więc jeśli dostarczymy do organizmu ciepłą wodę to organizm nie będzie wydatkowywał energii ( a więc kalorii) do ogrzania, co innego w odniesieniu do zimnej wody, gdzie będzie musiał to zrobić, tak więc kaloria kalorii nierówna.
» przejdź do wątku
You stysi A

justysia




Skąd: Warszawa
Dołączyła: 13.03.2009
Posty: 9

Co jakiś czas robią mi się zajady. Oczywiście będąc młodą dziewczyną jest to naprawdę nie estetyczne i dla mnie krepujące. Kiedy tylko się pojawiają od razu stosuje metodę suplementacji. Rano czysta witamina B2, wieczorem B compositum. Staram się jeść dużo produktów obfitych w witamine B2 takie jak jajka, orzechy, jogurty naturalne, niestety nie lubię wątróbki. Pomimo tego i tak co jakis czas pojawiają mi się zajady. Może są jeszcze jakieś inne, lepsze źródła w żywności witaminy B2 ? Nie jestem zwolenniczką syntetycznych witamin, bo one ponoc robia więcej szkody niz pozytku, stosując je długotrwale. Prosżę pomóżcie mi co najlepiej jeść (oprócz wątróbki 8-) oczywiście) !!!
» przejdź do wątku
You stysi A