Dzisiaj jest: Poniedziałek, 18.11.2019 Imieniny: Anieli i Romana



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika KatrinWawa
KatrinWawa




Dołączyła: 14.02.2011
Posty: 2

Wpływ oleju lnianego oraz spożywanie fast foodów na funkcjonowanie naszego organizmu.

Czy wiesz, że najzdrowsze tłuszcze spożywane przez człowieka to
oleje roślinne?

Wytłoczony olej z nasion roślin oleistych, zawiera w sobie, od kilku do kilkunastu, różnego rodzaju kwasów tłuszczowych.
We współczesnym pożywieniu zdecydowaną przewagę mają tłuszcze zawarte w margarynie, fast foodach i potrawach smażonych w głębokim tłuszczu, czyli kwasy tłuszczowe Omega 6.

Kwasy tłuszczowe zawarte w olejach jadalnych, uwzględniając ich chemiczną postać, dzielą się na:

● kwasy tłuszczowe nasycone,
● kwasy tłuszczowe jednonienasycone,
● kwasy tłuszczowe wielonienasycone.
Kwasy nasycone i jednonienasycone organizm ludzki może wytworzyć samodzielnie.
Natomiast kwasy wielonienasycone, niezbędne i konieczne, dla zdrowego funkcjonowania naszego organizmu, muszą być dostarczone wraz z pożywieniem. Dzieje się tak dlatego bo nasz organizm nie potrafi ich samodzielnie wytworzyć.

W grupie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych dominujące znaczenie posiadają kwasy Omega 6 i Omega 3.

Kwasy Omega 6 zawarte w fast foodach zostały także zaliczone do grupy NNKT, (czyli tych, których organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wytworzyć).
Badania naukowe wykazały jednak, że nadmiar tego tłuszczu w naszym pożywieniu, powoduje zachwianie koniecznej równowagi w organizmie. I tym samym, wywołuje określone problemy zdrowotne.
Udowodniono, ze problem nie tkwi w tym, że spożywamy kwasy tłuszczowe Omega 6, tylko w tym, że spożywamy ich niewspółmiernie za dużo, niż wynika to z potrzeb naszego organizmu.

Dla zagwarantowania właściwej fizjologii konieczne jest zachowanie odpowiedniej proporcji spożycia kwasów Omega 6 i Omega 3.
Według najnowszych badań ten stosunek powinien mieścić się w granicach:
2 : 1 do 4 : 1 ( Omega 6 : Omega 3 ).
W publikowanych w ostatnim okresie opracowaniach, za tak zwaną złotą proporcję, uważa się, stosunek 4 : 1.
Taka proporcja ma gwarantować prawidłowe przyswajanie przez organizm kwasów Omega 3.
Spożywanie kwasów Omega 6 i Omega 3 w niewłaściwej proporcji, skutkuje obniżeniem w organizmie poziomu kwasu omega 3. Bowiem nadmiar spożywanych kwasów Omega 6 w stosunku do Omega 3, hamuje właściwe zagospodarowanie przez organizm dostarczonego z pożywieniem kwasu tłuszczowego Omega 3.

Współczesna dieta charakteryzuje się tym, że te proporcje w diametralny sposób zostały przekroczone. Występująca w spożyciu zdecydowana przewaga kwasów tłuszczowych Omega 6, jest przyczyną nadwagi, nadciśnienia, ogólnego osłabienia odporność organizmu, może prowadzić do nowotworów – jednym zdaniem – stanowi zagrożenie dla zdrowia człowieka.

Olej lniany, pod warunkiem, że zawiera dużą ilość kwasu tłuszczowego Omega 3, stanowi zdecydowaną przeciwwagę dla wysokiego spożycia kwasu Omega 6.

Niezbędny Nienasycony Kwas Tłuszczowy – Omega 3
Najnowsze badania naukowe potwierdzają, że:
Niezbędne Nienasycone Kwasy Tłuszczowe z rodziny Omega 3, posiadają wręcz fundamentalny wpływ na zdrowotną kondycję ludzkiego organizmu.
Zdrowie dzieci i młodzieży
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wspomaga:
● prawidłowy rozwój neuronów,
● leczenie nadpobudliwości dziecięcej,
● budowę równowagi hormonalnej.
Układ sercowo naczyniowy
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa na:
● obniżenie poziomu ,,złego” cholesterolu,
● wzrost poziomu tak zwanego ,,dobrego” cholesterolu,
● zmniejszenie prawdopodobieństwa drugiego zawału,
● zmniejszenie ryzyka nagłego zgonu w wyniku zatrzymania krążenia,
● rozszerzenie naczyń wieńcowych oraz zwiększenie siły skurczu mięśnia sercowego,
● zmniejszenie ryzyka takich chorób jak: miażdżyca, zawał serca, udar mózgu.
Układ trawienny
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3:
● wspomaga procesy trawienne i aktywizuje przemianę materii,
● regeneruje i osłania błonę śluzową układu pokarmowego.
Nadwaga i otyłość
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3:
● przywraca równowagę hormonalną i przywraca zakłócone proporcje innych kwasów tłuszczowych w organizmie,
● wspomaga redukcję tkanki tłuszczowej,
● wpływa korzystnie na odtłuszczanie wątroby.
Ciąża
Dostarczenie odpowiedniej ilości kwasu tłuszczowego, Omega 3, wpływa na:
● proces utrzymywania ciąży,
● zmniejszenie depresji poporodowej.
Należy w tym przypadku dodać, że kobiece mleko posiada wysoką zawartość kwasów tłuszczowych EPA i DHA, które stanowią budulec do prawidłowego rozwoju mózgu i całego układu nerwowego rozwijającego się niemowlęcia. Kwasy tłuszczowe, EPA i DHA, organizm ludzki może jedynie wytworzyć z kwasu tłuszczowego Omega 3.
Można wnosić, że zwiększone zapotrzebowanie płodu i nowo narodzonego dziecka, na wymienione kwasy, powoduje drastyczny ich spadek w organizmie matki – stąd depresja poporodowa.
Mleko krowie nie zawiera ani EPA ani DHA!
Układ nerwowy
Olej lniany, zawierający wielonienasycone kwasy tłuszczowe, Omega 3, stosuje się przy takich dolegliwościach jak:
● drętwienie i mrowienie kończyn,
● postępujące schorzenia mózgu i układu nerwowego – choroba Alzhaimera,
● stany depresyjne.

W artykule przedstawiłam hasłowo dobroczynne właściwości kwasu Omega 3, zawartego w oleju lnianym, jednak nie oznacza to, że olej lniany jest lekarstwem na wszystko. Należy go używać jako niezbędnego dodatku do prawidłowego leczenia i profilaktycznie stosować w codziennych posiłkach, będąc świadomym, że spożywamy produkt zwierający niezbędne składniki do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu.
» przejdź do wątku

KatrinWawa




Dołączyła: 14.02.2011
Posty: 2

Chleb żytni na zakwasie.
Tradycyjnie jako zakwasu używano kawałka wyrośniętego kwaśnego ciasta z mąki żytniej, pozostałego z ostatniego wypieku chleba.
Tego rodzaju zaczyn można też przygotować samodzielnie. Dzięki temu chleb jest smaczny i lekko kwaskowy.
Przepis na dwa bochenki:
450g mąki żytniej oraz trochę do posypania,
450 g mąki pszennej na chleb
1 łyżka soli
7 g suszonych drożdży
2 łyżki masła
600 ml ciepłej wody
1 łyżeczka nasion kminku lub gryki do posypania
Zakwas:
4 łyżki mąki żytniej
3 łyżki ciepłego mleka
1. Zakwas:
W małym naczyniu wymieszać mąkę żytnią z mlekiem. Przykryć folią przeźroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na 1-2 dni do czasu, aż zaczyn nabierze kwaskowego zapachu.
2. Przesiać mąkę i sól do dużego półmiska i wymieszać z drożdżami. Zrobić w środku wgłębienie
I dodać masło, wodę oraz przygotowany wcześniej zakwas. Mieszać starannie drewnianą łyżką aż powstanie ciasto.
3. Przełożyć ciasto na powierzchnię lekko posypaną mąką i zagniatać 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Przykryć folią przezroczystą i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę, by podrosło.
4. Zagniatać ciasto przez minutę. Podzielić je na pół. Uformować okrągłe 2 chlebki o średnicy 15 cm, ułożyć je na natłuszczonych blachach. Przykryć folią przezroczystą, posmarować tłuszczem i odstwić na 30 minut, by podrosły.
5. Rozgrzać piekarnik do 200C. Posmarować bochenki wodą i posypać kminkiem.
6. Piec 35-40 minut, aż chleby się przyrumienią ( gdy poklepie się je w spód, powinny wydać „pusty” odgłos). Wyjąć na drucianą podstawkę, by ostygły.
Rada:
Chleb żytni na zakwasie utrzymuje świeżość do tygodnia. Taki chleb można również przygotować bez użycia drożdży, będzie jednak o wiele bardziej twardy.
Żródło: Wasz Sklep Zdrowa Tradycyjna i Ekologiczna Żywność
www.waszsklep.com.pl
» przejdź do wątku