Dzisiaj jest: Czwartek, 17.10.2019 Imieniny: Wiktora i Małgorzaty



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5849

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika Opel
Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Zakwaszenie ma swój udział w takich chorobach przewlekłych jak:
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie, stawy, kości
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra, włosy, zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Krew musi utrzymywać poziom pH w bardzo sztywnych ramach 7,35-7,45. Przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć. Gdy pH się obniża, to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie z kości jonów wapnia Ca++. Przy nadmiernym jedzeniu pożywienia bardzo zakwaszającego organizm często występuje osteoporoza.
Co robić aby kontrolować stan równowagi kwasowo-zasadowej swojego organizmu? Zaleca się mierzyć, za pomocą pasków lakmusowych kwasowość moczu.
Mocz w zależności od odżywiania może mieć różne pH. Przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8). U ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1). Natomiast u wegetarian - obojetny (6,9-7,1).
Chcąc nie dopuścić do zakwaszenia organizmu powinniśmy komponować posiłki, tak aby produkty alkalizujące (warzywa, owoce) stanowiły ¾ ogólnej masy spożywanych dobowo posiłków, a pH moczu mierzone rano miało odczyn obojętny lub lekko kwaśny 6,9.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Spróbuj proszku zasadowego dr Auera - poczytaj post [URL=http://www.forum.odzywianie.info.pl/viewtopic.php?t=53]Proszek zasadowy dr Auera[/URL] . Może on być pomocny w normalizacji pH żoładka, neutralizacji kwasów, doprowadzeniu śluzówki do stanu normalnej "używalności".
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Jak sprawdzić stopień zakwaszenia ciała?

Stopień zakwaszenia można łatwo stwierdzić odpowiednio chwytając skórę.
Jeśli jesteśmy zakwaszeni, może to być bolesne, gdyż pod skórą tworzą się
mikroskopijne kryształki, które drażnią skórę przy stosunkowo lekkim
ściśnięciu między palcami. Kolejnych informacji dostarcza odczyn pH moczu
mierzony w ciągu doby w dłuższym okresie czasu. U osób zdrowych powstaje
charakterystyczna krzywa, na której wartości wahają się między odczynem
kwaśnym a zasadowym. Natomiast u ludzi chorych, na przykład na cukrzycę
powstaje tzw. krzywa nieżywotna odnotowana tylko w przedziale kwaśnym,
czyli około 5 na skali pH. Z zakwaszeniem mamy do czynienia nie tylko w
zaawansowanych stadiach choroby. Występują one już wtedy, gdy meczą nas
częste bóle głowy, kręgosłupa, gdy odzywa się zgaga, niespodziewanie
pojawia się biegunka lub inne dolegliwości jelitowe. Organizm zakwaszają
również papierosy, alkohol, stres oraz zbyt intensywny, nie odreagowany
wysiłek umysłowy. Warto wiedzieć, że organizm jest tolerancyjny, ale do
czasu. Kryzys następuje około 40 roku życia, kiedy lawinowo zaczynają
pojawiać się różne dolegliwości. W tym okresie życia odczuwane do tej pory
sporadyczne dolegliwości mogą przejść w stadium przewlekłe.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


[quote:cda674aa8e="queensaba"]Dlaczego cytryna jest najbardziej zasadotwórcza ? Przecież to czysty kwas w smaku ![/quote:cda674aa8e]

Nieuważnie przeczytałaś arta. To, że coś w smaku jest kwaśne nie znaczy, że jest kwasotwórcze. Cytryna nie zawiera w składzie siarki, chloru, fosforu - pierwiastków odpowiedzialnych za kwasotwórczość, ma za to dużo pierwiastków odpowiedzialnych za zasadotwórczość. Kwaśny smak natomiast jest wynikiem obecności w składzie kwasów takich jak: askorbinowy (wit. C), cytrynowy, jabłkowy.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


[quote:08bc233c2a="Tabularaza"]Dlaczego na liście produktów kwasotwórczych słodziki znajdują się na pierwszym miejscu ? Co mają w składzie, że są aż tak kwasotwórcze ?[/quote:08bc233c2a]

Aspartam to mimo, że jest wykazuje słodki smak faktycznie jest bardziej białkiem (połączeniem pary aminokwasów). Białko natomiast (i aminokwasy oczywiście) są silnie kwasotwórcze.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Link jest z błędem. Tak powinno być [URL=http://www.spirulina.pl/spirulina/sklad-spiruliny.html]Spirulina[/URL].

Co do białka i aminokwasów to uważam, że dla dorosłych ludzi nie są one wcale tak istotne jak dla dzieci i młodzieży, co więcej przy zbyt dużym przyjmowaniu może dojść do zakwaszania organizmu. Trzeba spożywać białko pełnowartościowe, ale przez przesady. Aminokwasy - to czytałem na portalu fajną zależność w artykule [URL=http://www.odzywianie.info.pl/Co-wplywa-na-polepszenie-pamieci-i-koncentracji.html]Co wpływa na polepszenie pamięci i koncentracji[/URL]. Przyjmowanie produktów bogatych w aminokwas tyrozynę wpływa bardzo korzystnie na polepszenie koncentracji, jasności i szybkości myślenia, natomiast przyjmowanie produktów bogatych w aminokwas tryptofan wpływa odwrotnie - na spowolnienie reakcji, uczucie sytości po posiłku wywołującej sen.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


[quote:e355583802="NutriAdvicerka"]Brak stresu, bardzo duże dotlenienie organizmu, długi sen, dużo Słońca, dostępność świeżych owoców i warzyw.[/quote:e355583802]

Trzeba wspomnieć, że najważniejszym czynnikiem wzrostu jest pełnowartościowe białko, a wspomniane wyżej czynniki wspomagaczami wzrostu.


[quote:e355583802="Simone Angel"]W krajach o małym nasłonecznieniu - Skandynawia, dzieci też osiągają wysoki wzrost, a np. afrykanie nie należą do najwyższych. [/quote:e355583802]

[quote:e355583802="Simone Angel"]Eskimosi nie jadają warzyw i owoców, a do najmniejszych nie należą.[/quote:e355583802]

Niemniej jednak większość z nas największy skok wzrostu odnotowała w wakacje, po siódmej lub ósmej klasie podstawówki.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


To znalazłem w necie:

Proszek Zasadowy doktora Auera dzięki odpowiednio dobranym składnikom przywraca i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w organizmie.

Długotrwałe zakwaszenie sprzyja rozwojowi poważnych chorób takich jak: nadciśnienie, miażdżyca, cukrzyca, osteoporoza, nowotwory, zmiany zwyrodnieniowe stawów, nadwaga, a także może być przyczyną wielu dolegliwości: ogólnego zmęczenia, braku koncentracji, zaburzeń snu, napięć nerwowych, depresji, częstych infekcji, zaparć, łamliwości paznokci i wypadania włosów.

Proszek Zasadowy doktora Auera:

· Neutralizuje nadmiar kwasów oraz pomaga utrzymać prawidłową równowagę kwasowo-zasadową organizmu.
· Poprawia perystaltykę jelit
· Łagodzi zgagę
· Wspomaga odchudzanie
· Oczyszcza organizm
· Dodaje sił witalnych

Proszek Zasadowy został opracowany przez doktora Wolfganga Auera przy współudziale Helmuta Reidlingera, specjalisty w dziedzinie farmacji, w wyniku unikatowych badań nad szkodliwym wpływem podwyższonej kwasowości na prawidłowe działanie organizmu. Odznacza się wysoką starannie kontrolowaną jakością. Do jego produkcji używa się wyselekcjonowanych, naturalnych surowców. W skład preparatu wchodzą związki szybko neutralizujące duże ilości kwasów, a także regulujące procesy metaboliczne organizmu: cytryniany wapnia, magnezu, potasu, wodorowęglan potasu, fosforany wapnia i magnezu oraz selen.

Skuteczność była głównym celem, jaki postawił sobie doktor Auer w trakcie tworzenia receptury Proszku Zasadowego. Preparat nie zawiera substancji korygujących jego smak, mogących działać niekorzystnie na organizm.
Szczególne znaczenie ma fakt, że Proszek Zasadowy doktora Auera nie zawiera sodu, który nadmiernie obciąża nerki. Dzięki temu nie zostaje zaburzona funkcja wydalnicza nerek. Może być więc stosowany nawet przez osoby ze schorzeniami nerek oraz osoby w podeszłym wieku. Mogą go bez obawy przyjmować kobiety ciężarne. Zwłaszcza podczas ostatnich trzech miesięcy ciąży wiele kobiet cierpi z powodu zgagi. Nie mogą one jednak stosować leków konwencjonalnych, gdyż w okresie ciąży są niedozwolone.
Kolejną zaletą Proszku Zasadowego doktora Auera jest dodatek substancji o bardzo skutecznych właściwościach oczyszczających przewód pokarmowy.
Ponadto preparat został wzbogacony selenem. Niedobór tego pierwiastka śladowego występuje u około 80% populacji.

Dotychczas nie stwierdzono żadnych skutków niepożądanych działania Proszku Zasadowego doktora Auera.

Proszek Zasadowy doktora Auera jest dostępny w opakowaniach 150 g. Celowo nie stosuje się dużych opakowań, aby zagwarantować wysoką jakość produktu.

Dla preparatu wybrano formę rozpuszczalnego proszku, ponieważ:
· Rozpuszczone substancje mineralne są lepiej przyswajane przez organizm
· Rozpuszczony Proszek Zasadowy wywołuje uczucie sytości
· Skuteczniej neutralizuje nadmiar kwasów w żołądku

Jak stosować Proszek Zasadowy?

Na podstawie badań oraz po uwzględnieniu opinii wielu konsumentów stosujących Proszek Zasadowy opracowano następujące zalecenia:

· Jeden raz dziennie ok. 7-8 g Proszku Zasadowego (czubata łyżeczka do herbaty) rozpuścić w 1 szklanki wody i pić małymi łykami, najlepiej 30 min. przed posiłkiem.
· Stosując preparat po raz pierwszy w celu szybkiej neutralizacji kwasów, zaleca się zwiększenie dawki do 2-3 łyżeczek dziennie.
· Żeby zmniejszyć wagę ciała, Proszek Zasadowy należy przyjmować 30 min przed posiłkiem (patrz także poniżej: Proszek Zasadowy a nadwaga).
· Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego, Proszek Zasadowy należy zażywać przed i po treningu (więcej w rozdziale Proszek Zasadowy a sportowcy).

Podczas pierwszego tygodnia stosowania Proszku Zasadowego występuje zwykle zwiększona perystaltyka przewodu pokarmowego. Objawia się to czasem jako luźne stolce. Służy jednak oczyszczeniu przewodu pokarmowego, a w efekcie przyczynia się do poprawy ogólnego samopoczucia.


Proszek Zasadowy a nadwaga

Proszek Zasadowy doktora Auera nie jest środkiem odchudzającym w ścisłym tego słowa znaczeniu, eliminuje jednak najczęstszą przyczynę otyłości - nadmiar kwasów.
Regularne zażywanie Proszku Zasadowego sprawia, że pokarm przechodzi przez jelita w krótszym czasie, a jelito grube zostaje oczyszczone z zalegających w nim resztek. Dzięki temu znika uczucie pełności, które bardzo często towarzyszy nadwadze.

Żeby zmniejszyć wagę ciała Proszek Zasadowy doktora Auera należy zażywać w następujący sposób:
30 minut przed każdym posiłkiem należy wypić łyżeczkę proszku rozpuszczonego w 250 ml wody, a następnie w ciągu kwadransa wypić ok. 1 l wody. Zmniejszy to automatycznie napady wilczego głodu, które często prowadzą do niekontrolowanego objadania się i nadwagi.
Jeśli mimo tego, zwłaszcza w pierwszym tygodniu, nadal nie można powstrzymać się od nadmiernego jedzenia, Proszek Zasadowy należy zażywać przed i po każdym posiłku.
Preparat należy pić małymi łykami, w przeciwnym wypadku można nadmiernie pobudzić perystaltykę jelit.

Uwaga!
Diety odchudzające zakwaszają organizm. Z jednej strony prowadzą do uwalniania z tkanki tłuszczowej kwasów ketonowych, z drugiej zaś często są nieodpowiednio zbilansowane (zbyt mało węglowodanów w porównaniu do białek i tłuszczów).

Proszek zasadowy a sport

Proszek Zasadowy doktora Auera pomaga zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego w organizmie. Zwiększa się wydolność organizmu, mięśnie wolniej się zakwaszają.
Dzięki wzmocnionemu działaniu układów buforowych, podczas zawodów i intensywnych ćwiczeń nie odkłada się kwas mlekowy, a to z kolei prowadzi do wymiernej poprawy wyników.

Żeby zneutralizować nadmiar kwasu mlekowego:
wystarczy rozpuścić jedną pełną łyżeczkę preparatu w 250 ml wody i wypić przed i po treningu. Aby utrzymać swoje możliwości fizyczne na odpowiednim poziomie, należy pamiętać o piciu odpowiedniej ilości płynów.

Chroń organizm przed skutkami zakwaszenia i bądź w dobrej kondycji.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


I jeszcze to:

W JAKI SPOSÓB DOCHODZI DO ZAKWASZENIA?

Reakcje chemiczne i biologiczne w naszym ciele zachodzą głównie w środowisku wodnym.. W wodzie są rozpuszczone składniki odżywcze i elektrolity, podstawowy budulec przemiany materii. Płyny międzykomórkowe i wewnątrzkomórkowe w organizmie zapewniają ściśle określoną równowagę dynamiczną między kwasami a zasadami. Jest to warunek wstępny prawidłowego funkcjonowania organów.
W roztworach wodnych kwasy uwalniają jony wodorowe H+. Im więcej jest uwolnionych jonów H+, tym silniejszy jest kwas. Określa to tak zwana wartość pH, która jest tym niższa, im kwas jest silniejszy.
Zasady są związkami, które w roztworze wodnym uwalniają jony wodorotlenowe OH-. Jony OH- mają zdolność wiązania jonów H+, zobojętniając w ten sposób kwasy. Pozostający w roztworze nadmiar jonów wodorowych (H+) powoduje jego zakwaszenie(...)
Nawet niewielkie odchylenia od normy powodują poważne zaburzenia procesów przemiany materii(...)

PRZYCZYNY:

Wymieniając przyczyny zakwaszenia organizmu pominiemy czynniki natury biochemicznej, skupimy się natomiast na tych, które można przypisać naszemu stylowi życia.
Nagromadzenie kwasów może nastąpić jako efekt:

1.Nadwagi i braku ćwiczeń fizycznych.

2.Spożywania nadmiernej ilości białek zwierzęcych, węglowodanów, tłuszczu i cukru.

3.Niedostatecznej ilości produktów alkalizujących w diecie (np. owoce, warzywa).

4.Uzależnień od: alkoholu, nikotyny, kofeiny.

5.Nadmiernej fermentacji jelitowej spowodowanej niewłaściwą dietą.

6.Stosowania kuracji odchudzających.

7.Przyjmowania zbyt małej ilości płynów.

8.Stresu i szybkiego tempa życia.

9.Skutków ubocznych niektórych leków.

10.Nadmiernego wysiłku lub niewłaściwego treningu fizycznego.

11.Uszkodzenia komórek spowodowanego niedoborem tlenu.

12.aburzeń procesów wydzielania kwasów.

13.Zatrucia (np. metalami ciężkimi).

14.Chorób zakaźnych przebiegających z gorączką.

15.Upośledzenia funkcji nerek.

16.Chorób przemiany materii, takich jak cukrzyca i wiele innych.
Wystarczy jeden czynnik z powyższej niekompletnej listy, aby spowodować przesunięcie równowagi kwasowo-zasadowej w kierunku kwasów.


PRZYKŁADY LOKALNEGO NAGROMADZENIA KWASÓW:

·Bóle mięśni - gromadzenie się kwasu mlekowego w przeciążonych mięśniach

·Dna moczanowa - miejscowe gromadzenie się kwasu moczowego i jego kryształów w stawach

·Nadkwasota i zgaga - nadmiar kwasów żołądkowych, powodujących stany zapalne błony śluzowej żołądka

DIAGNOZOWANIE ZAKWASZENIA ORGANIZMU:

Szczególnie ważny dla oceny stopnia zakwaszenia organizmu jest stan tkanek łącznych. Na przykład z badania palpacyjnego tkanki łącznej na wysokości kości krzyżowej (twardość tkanek) można określić stopień zakwaszenia organizmu. Innymi objawami są kolor i stan skóry oraz kolor języka.
Pomiar wartości pH płynów ustrojowych nie odzwierciedla faktycznego stanu kwasowo-zasadowego całego organizmu człowieka. Pokazuje nam jedynie stan, jaki jest w danej chwili w danym płynie.


Regulacja równowagi kwasowo-zasadowej jest zabezpieczona wewnętrznymi mechanizmami ustroju, którą zapewniają:
·układy buforowe krwi i tkanek
·nerki
·płuca

Płuca i nerki czynnie eliminują z organizmu końcowe produkty przemiany materii, układy buforowe krwi neutralizują kwaśne produkty tej przemiany. Prawidłowe działanie tych mechanizmów ściśle zależy od prawidłowej czynności nerek i płuc, jak również od dostępności w pożywieniu składników mineralnych o oddziaływaniu zasadowym. ¬ródłem tych składników mogą być owoce, warzywa, kiełki, orzechy, ziarno. Zrównoważona dieta powinna składać się w 80 procentach z produktów zasadotwórczych, a tylko w 20 procentach z kwasotwórczych(...)
W naszym ciele nie ma organu, jednostki funkcjonalnej ani pojedynczych komórek, które nie mogłyby zostać uszkodzone lub nawet całkowicie zniszczone przez nadmiar kwasów.
Nasz styl życia i nawyki żywieniowe powodują jednak ciągłe zakwaszanie organizmu, które w końcu doprowadza do zużycia rezerw i do wyczerpania się systemów buforowych. Jeśli zakwaszenie przekracza pojemność buforową systemu, nadwyżka kwasów nie może być zneutralizowana i jest magazynowana w tkankach miękkich oraz stawach, w postaci bolesnych złogów, składających się głównie z soli wytrąconych z kwasów. Są one oznaką chronicznych zmian i przyczyną wielu skarg pacjentów.

JESZCZE KILKA SŁÓW O ZAPOBIEGANIU:

Jeśli przy pomocy specjalisty lub własnej diagnozy stwierdziliśmy nadmierne nagromadzenie kwasów w organizmie, należy zastosować się do kilku istotnych reguł, aby naprawić powstałe uszkodzenia i zapobiec dalszym:

1.Przyjmować wystarczające ilości płynów.
W zależności od wzrostu i masy ciała danej osoby niezbędne jest picie przeciętnie od 2,5 do 4 litrów czystej wody wysokiej jakości. Przynajmniej raz dziennie mocz powinien być prawie przezroczysty.

2.Zmienić dietę.
Należy spożywać jak najmniej mięsa wieprzowego, bardzo mało tłuszczu, niewiele cukru. Wymagane jest przestrzeganie regularnych pór posiłków. Jedzenie powinno być starannie rozgryzane w jamie ustnej. Wieczorem przed spaniem nie należy jeść owoców.

3.Należy unikać sodu (soli kuchennej). Nadmiar soli przyczynia się do rozwoju nadciśnienia tętniczego, uszkadza błonę śluzową żołądka, zwiększa także ryzyko udaru mózgu. Spożywamy jej za dużo, nawet 13-krotnie więcej w stosunku do zapotrzebowania. Szczelnie dużo "ukrytej soli" zawiera gotowa, wysoko przetworzona żywność, konserwy, wędliny, sosy i zupy w proszku.

4.Unikać nadmiernego spożycia alkoholu, nikotyny i kofeiny.

5.Zażywać dużo ruchu o umiarkowanym obciążeniu
Unikać przeciążenia!! Lepiej iść na długi spacer niż na krótką przebieżkę. Ruch o umiarkowanym obciążeniu i świeże powietrze dostarczają płucom tlenu i zwiększają wydolność systemu buforowego krwi.

6.Zmniejszyć stres.



Fragmenty artykułu
Mai Błaszczyszyn i doktora Wolfganga Auera
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Objawy zakwaszenia organizmu:

Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.

Mięśnie - stawy
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.

Skóra - włosy - zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.

Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.

Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.

Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
» przejdź do wątku

Opel




Skąd: Bytów
Dołączył: 15.03.2009
Posty: 11

Pomógł: 1


Witam na forum

Moje pytanie dotyczy konkretnej zależności cholesterol - cukier. Czy w wyniku zjedzenia czystego cukru (sacharozy) wzrośnie mi poziom cholesterolu ? Nadmiar cukru zostanie zamieniony w tłuszcz i w tej postaci zmagazynowany. Pewne tłuszcze podnoszą cholesterol, ale czy akurat te przekształcone z cukru ?
» przejdź do wątku