Zakwaszenie ma swój udział w takich chorobach przewlekłych jak:
1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie, stawy, kości
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra, włosy, zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Krew musi utrzymywać poziom pH w bardzo sztywnych ramach 7,35-7,45. Przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć. Gdy pH się obniża, to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie z kości jonów wapnia Ca++. Przy nadmiernym jedzeniu pożywienia bardzo zakwaszającego organizm często występuje osteoporoza.
Co robić aby kontrolować stan równowagi kwasowo-zasadowej swojego organizmu? Zaleca się mierzyć, za pomocą pasków lakmusowych kwasowość moczu.
Mocz w zależności od odżywiania może mieć różne pH. Przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8). U ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1). Natomiast u wegetarian - obojetny (6,9-7,1).
Chcąc nie dopuścić do zakwaszenia organizmu powinniśmy komponować posiłki, tak aby produkty alkalizujące (warzywa, owoce) stanowiły ¾ ogólnej masy spożywanych dobowo posiłków, a pH moczu mierzone rano miało odczyn obojętny lub lekko kwaśny 6,9.
» przejdź do wątku1. Przewód pokarmowy
Ostre lub przewlekłe stany zapalne błony śluzowej żołądka, grzybica jelit, zaparcia, problemy trawienne, uczucie pełności, wzdęcia, schorzenia pęcherzyka żółciowego.
2. Mięśnie, stawy, kości
Dna moczanowa (kwas moczowy), bóle mięśni (kwas mlekowy), uszkodzenia dysków międzykręgowych, ostre i przewlekłe bóle kręgosłupa, osteoporoza, zapalenie stawów, reumatyzm.
3. Skóra, włosy, zęby
Wypadanie włosów, kruche paznokcie, próchnica, parodontoza, sucha skóra, neurodermitis, zakażenia grzybicze, trądzik u nastolatków i dorosłych, problemy z cerą, cellulitis.
4. Układ metaboliczny
Nadwaga, napady wilczego głodu, nagły głód słodyczy, cukrzyca, kamienie nerkowe, podwyższony poziom cholesterolu.
5. Układ sercowo-naczyniowy
Nadciśnienie, przedwczesne zwapnienie, choroby naczyń krwionośnych, nieprawidłowe ukrwienie rąk i nóg, zawroty głowy, migreny, zawał serca.
6. Cały organizm
Chroniczne bóle, depresja, zmniejszona wydolność organizmu, ogólne złe samopoczucie, niezdolność do radzenia sobie ze stresem, obniżenie popędu płciowego, przetrenowanie u sportowców, szybkie męczenie się.
Krew musi utrzymywać poziom pH w bardzo sztywnych ramach 7,35-7,45. Przy pH krwi równym 6,95 następuje śpiączka cukrzycowa i śmierć. Gdy pH się obniża, to krew jest alkalizowana przez wypłukiwanie z kości jonów wapnia Ca++. Przy nadmiernym jedzeniu pożywienia bardzo zakwaszającego organizm często występuje osteoporoza.
Co robić aby kontrolować stan równowagi kwasowo-zasadowej swojego organizmu? Zaleca się mierzyć, za pomocą pasków lakmusowych kwasowość moczu.
Mocz w zależności od odżywiania może mieć różne pH. Przy odżywianiu dietą mieszaną odczyn moczu jest lekko kwaśny (6,2-6,8). U ludzi jedzących dużo mięsa jest kwaśny (5,5-6,1). Natomiast u wegetarian - obojetny (6,9-7,1).
Chcąc nie dopuścić do zakwaszenia organizmu powinniśmy komponować posiłki, tak aby produkty alkalizujące (warzywa, owoce) stanowiły ¾ ogólnej masy spożywanych dobowo posiłków, a pH moczu mierzone rano miało odczyn obojętny lub lekko kwaśny 6,9.