Dzisiaj jest: Piątek, 10.04.2020 Imieniny: Michała i Makarego



Ilość przepisów kulinarnych w serwisie: 5852

Forum dyskusyjne


powrót
Wszystkie posty użytkownika TomaszT
TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Tematem kiełków interesuje się od jakiegoś czasu, a raczej wiem o nich i przygotowuje się do tego tematu. Macie jakieś wskazówki dla początkujących? Jak się za to zabrać? Czy do zasadzania wszystkich kiełków tyczą się te same zasady? Pamiętam coś z dzieciństwa :)
» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10

Czym jest refluks?

 "Choroba refluksowa przełyku (ang. gastroesophageal reflux disease, w skrócie GERD) – schorzenie, polegające na nieprawidłowym cofaniu się kwaśnej treści żołądkowej do przełyku, z powodu niesprawności zwieracza dolnego przełyku. W krajach rozwiniętych 20% populacji ma objawy GERD przynajmniej 1 raz w tygodniu, natomiast 10% odczuwa je codziennie."

Występują także objawy typu: zgaga, puste odbijania oraz uczucie cofania się treści żołądkowej do przełyku, pieczenie za mostkiem, nadkwasota, kwaśne odbijania, czy ból górnej części brzucha, chrypka, suchy kaszel oraz ból w klatce piersiowej, naśladujący pochodzenie sercowe, a także uczucie „kluski” w gardle, natomiast u niemowląt - bezdechy.

Choroba refluksowa poza leczeniem wymaga przede wszystkim zmiany stylu żywienia. Artykuł, który dość dokładnie opisuje co wolno, a co nie i dlaczego znajduje się tutaj link

Czy macie z tym problem? Co stosujecie w diecie?

» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10

Co pomaga?

 

Odpowiednie dobranie składników swojej diety i regularne ćwiczenia, czy spacery. Warto także pamiętać o chwili na zrelaksowanie się i odpoczynek. Wszelkie suplementy to raczej tylko jako wspomaganie, gdy naprawdę mamy poważny niedobór czegoś i niemożliowość dostarczenia tego innymi sposobami.

» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Polecam takie produkty jak stewia, czy dobrej jakości miód. Z pewnościa są zdrowsze od cukru.
» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Wszystko co można w sposób naturalny zdobyć jest lepsze niż to samo przyjęte w jakimś ekstrakcie, bo do nich dodaje się jeszcze specjalne dodatki, które formują tabletkę, a one są najczęściej szkodliwe. Błonnik natomiast jest wszechobecny i jeżeli dobrze sobie zaplanujemy odżywianie to powinno bez problemów nam go wystarczyć.
» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Polecam zainteresoiwać się dietą Dr. Budwig stworzoną specjalnie na potrzeby nowotworów, a przy tym też innych chorób cywilizacyjnych. Jest to dieta oparta w znacznej mierze o pastę będącą połączeniem dobrego oleju lnianego z twarogiem i mlekim, czy jogurtem (chodzi tutaj o maksymalne korzyści płynące z kwasów omega-3). Do tego owoce, ważywa i minimalizacja spożycia mięsa. W razie wystapienia takiego problemu nie należy także zapominać o właściwościach leczniczych kanabinoidów, które elominują komórki rakowe niektórych typów (warto poczytać, chodzi o olej konopny o wysokiej zawartości kanabinoidów)

 

W tym wątku jest temat o oleju lnianym, który jest głównym składnikiem antynowotworowej diety Pani Budwig:

http://www.odzywianie.info.pl/pl/forum/zdrowe_odzywianie/cholesterol/ofs,30,goto,post_5497,lang,0,topic,1155.html

» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Wiele rzeczy nas uzależnia więc listę można by tylko mnożyć i mnożyć. Żeby sie tylko czasem nie okazało, że niedługo powstaną plastry na rzucanie kawy i inne wynalazki. Jeśli ta kawa nie jest nadużywana i nikomu nie szkodzi to po co ją rzucać?
» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Najważniejsze w rzucaniu palenia jest zawsze jedno i to samo. Zdać sobię sprawę z tego, że to nas zabija i zupełnie NIC nam nie daje. Gdy wkładamy rękę do ognia to wiemy, że parzy i już więcej tego nie robimy. Z paleniem jest tak samo, tylko tutaj nie jest to widoczne od razu a jedynie po jakimś czasie. To dlatego tkwimy w złudnym przekonaniu że nam to nie szkodzi. Tak więc trzeba najpierw zobaczyć problem, zbadac go i potem przestac się nim zajmować. Poprzez zobaczyć rozumiem jednak coś takiego jak włożyć rękę w ogień o poczuć problem na sobie a nie stworzyć myśl, która się nazywa "rozumiem". Nie zawsze jest to łatwe ale tak wygląda proces. Można go oczywiście wspomagać różnymi pomocami jak ktoś musi.
» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Zarabianie przez internet to temat rzeka. Trzeba na to spojrzeć z szerszej perspektywy. Portal na którym obecnie przebywamy przecież też zarabia i robi to przez... internet. Jeżeli posiadacie jakieś umiejętności to można je przecież łatwo sprzedać na internecie. Potrzeba tylko pomysłu i chęci.

Mimo wszystko poczekam na odpowiedź autora w tej sprawie.

» przejdź do wątku

TomaszT




Skąd: Dębina
Dołączył: 19.11.2014
Posty: 10


Witam was,

Bardzi ciekawy wątek został tutaj rozpoczęty. Od jakiegoś czasu interesuje się olejem lnianym i szukam dobrego dostawcy takiego oleju, bo już wiem, że musi być dobry.

Co chciałem teraz dodać to nikt zupełnie jeszcze nie napisał, że istnieje dieta oparta niemal w całości o siemię lniane a szczególnie olej lniany. Jest to dieta Dr. Budwig. Nie jestem jeszcze za dobry w tym temacie, ale wiem, że Pani Budwig ma sukcesy w leczeniu nowotworów za pomocą swojej diety. Książki są niestety głównie w językach obcych, a zwłaszcza w niemieckim. Po polsku tylko jedna i powierzchowna bardzo.

Polecam się zainteresować, główne danie to jest pasta z oleju lnianego połączonego twarożkiem i mlekiem lub jogurtem. Mozliwe do wprowadzenia jako urozmaicenie normalnej diety, a połączenie ma dawać jeszcze więcej pozytywnych korzyści. Wiele informacji ta pani dostarcza o samych omega-3 i ich działaniu na zdrowie.

 O Dr. Johanna Budwig

"Pracowała naukowo jako główny specjalista-konsultant z tytułem doktora fizyki w Instytucie Badań Tłuszczu BAGKF w Münster (Bundesanstalt für Fettforschung). Zajmowała się tam działaniem tłuszczów utwardzonych i zdenaturowanych na zdrowie ludzi. Kilkukrotnie była nominowana do Nagrody Nobla za swe odkrycia w badaniach nad tłuszczami[1]. Uważała, iż duże znaczenie w powstawaniu nowotworów mają braki kwasy omega-3 w organiźmie[2]."

» przejdź do wątku